Polar M400 vs Garmin Forerunner 310xt
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
V800 oprócz footpoda ma jeszcze funkcje pływania, w ciul lepszą baterie, opcje oszczędzania baterii, wibracje i kilka innych gadżetów o których można pomarzyć w m400, oraz obsługę czujnika kadencji wszytko to bardzo poszerza możliwości zegarka. Także jakby dodali obsługę footpoda to by zyskali a nie stracili. V800 to zegarek do wszelakich sportów, m400 tylko dla biegaczy. Wszystko zależy od wymagań, ja jestem zadowolony i mam nadzieje, że software będzie rozwijany na tym zegarku, choć dla moich wymagań to brakuje mi tylko footpada. Dzisaj zegarek testowałem w puszczy i GPS się sprawdził więc nie jest źle. Opcja timera szacunkowego też fajnie działa, a bardzo mi na tym zależało bo w endo korzystałem z funkcji cel. Czytelność wyświetlacza też jest dobra pod warunkiem, że ustawimy sobie tylko dwie wartości na pulpit
bo jak miałem cztery to się gubiłem co jest co ale dalej był czytelny a w świetle tylko latarni jesteśmy wstanie odczytać wartości bez podświetlania tarczy. Opcja powrotu do miejsca startowego też działa poprawnie.
Jakie zegarek ma wady na obecną chwile:
-czasami pierwsze 20s nie ma poziomu wysokości, trzeba chwile zaczekać na ekranie "gps ok"
-przy autolapach nie wyświetla czasu ostatniego odcinka a czas średni km/min
-nie ma footpoda
-nie można zmienić profilu sportu podczas trwania treningu (chyba że nie doczytałem w instrukcji)
-brak wibry (no ale o tym to wiedziałem)
Plusy:
-Czytelny wyświetlacz
-GPS na razie się sprawdza, nawet tam gdzie telefony nie dają rady
-Opcje timera szacunkowego
-Powrót do celu, w nieznanym lesie może być ciekawą funkcją choć dalej to nie nawigacja
-konfiguracja pulpitów
-Może służyć jako zwykły zegarek, bo nie wygląda jak mini komputer
Na co czekam?
przede wszystkim na obsługę Footpoda, choć pewnie chwile im to zajmie o ile w ogóle ale nacisk na profilu FB jest duży na tą funkcjonalność,
apke na androida która po bt by synchronizowała mi treningi abym nie musiał podpinać go do usb
no i te dwie poprawki z autolapem i tempem ostatniego odcinka, oraz powiadomieniem o złapaniu nie tylko pozycji ale i wysokości przez GPS
bo jak miałem cztery to się gubiłem co jest co ale dalej był czytelny a w świetle tylko latarni jesteśmy wstanie odczytać wartości bez podświetlania tarczy. Opcja powrotu do miejsca startowego też działa poprawnie.
Jakie zegarek ma wady na obecną chwile:
-czasami pierwsze 20s nie ma poziomu wysokości, trzeba chwile zaczekać na ekranie "gps ok"
-przy autolapach nie wyświetla czasu ostatniego odcinka a czas średni km/min
-nie ma footpoda
-nie można zmienić profilu sportu podczas trwania treningu (chyba że nie doczytałem w instrukcji)
-brak wibry (no ale o tym to wiedziałem)
Plusy:
-Czytelny wyświetlacz
-GPS na razie się sprawdza, nawet tam gdzie telefony nie dają rady
-Opcje timera szacunkowego
-Powrót do celu, w nieznanym lesie może być ciekawą funkcją choć dalej to nie nawigacja
-konfiguracja pulpitów
-Może służyć jako zwykły zegarek, bo nie wygląda jak mini komputer
Na co czekam?
przede wszystkim na obsługę Footpoda, choć pewnie chwile im to zajmie o ile w ogóle ale nacisk na profilu FB jest duży na tą funkcjonalność,
apke na androida która po bt by synchronizowała mi treningi abym nie musiał podpinać go do usb
no i te dwie poprawki z autolapem i tempem ostatniego odcinka, oraz powiadomieniem o złapaniu nie tylko pozycji ale i wysokości przez GPS
-
- Dyskutant
Dzięki wszystkim za wyrażenie opinii
Jeszcze jedno pytanko. Polecacie jakiś kompetentny sklep? Myślałem o http://www.aktywnynadgarstek.pl

Jeszcze jedno pytanko. Polecacie jakiś kompetentny sklep? Myślałem o http://www.aktywnynadgarstek.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
ja kupowałem bezpośrednio w sport konsulting, no ale jestem z Krakowa to podjechałem i zabrałem im jedną sztukę (m400) 
Z tego co mi mówione nie z wszystkich sklepów akceptują gwarancje, chodzi chyba o import z zagranicy.

Z tego co mi mówione nie z wszystkich sklepów akceptują gwarancje, chodzi chyba o import z zagranicy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jaki ostatecznie kupiles kolor ?
Ja z kolei zostalem profesjonalnie obsluzony na odleglosc. Napisalem meila do SportKonsulting i zamowilem dwie sztuki. Dzisiaj domawiam trzecia sztuke bo u mnie w rodzinie cztery osoby biegaja wiec jak sie wszyscy rzucili to wiory lecialy i ostatecznie dla mnie zabraklo. Teraz ten jedzie juz do mnie i bedzie tylko moj
Ja z kolei zostalem profesjonalnie obsluzony na odleglosc. Napisalem meila do SportKonsulting i zamowilem dwie sztuki. Dzisiaj domawiam trzecia sztuke bo u mnie w rodzinie cztery osoby biegaja wiec jak sie wszyscy rzucili to wiory lecialy i ostatecznie dla mnie zabraklo. Teraz ten jedzie juz do mnie i bedzie tylko moj

Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
-
- Zaprawiony W Bojach
biała ładna, ale wziąłem czarną bo jakoś nie wyobrażam sobie tego paska po kilku miesiącach intensywnego użytkowania i to nie chodzi o materiał tylko że na białym wszytko znać
-
- Zaprawiony W Bojach
dołączę się do tematu. Ja też zastanawiam się nad zegarkiem -i to od ponad pół roku (na razie daję radę bez), ale ja z tych wszystkich garmin, polar suunto, na razie jestem najbardziej skłonny kupić tomtoma multisporta. Po prostu jest mega tani i uniwersalny.
Carlosball, takie pytanie, brałeś tego tomtoma w ogóle pod uwagę? jak tak i go odrzuciłeś, to napisz dlaczego, może jeszcze zmienię zdanie - kupuję na dniach.
Carlosball, takie pytanie, brałeś tego tomtoma w ogóle pod uwagę? jak tak i go odrzuciłeś, to napisz dlaczego, może jeszcze zmienię zdanie - kupuję na dniach.
-
- Dyskutant
Jeśli chodzi o sunnto, pomimo wielu pochlebnych opinii, odrzuciłem go z miejsca ze względu na zabójczą cenę.
Odnośnie Tomtom'a, swego czasu zastanawiałem się nad Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom. Cena fajna bo oscylowała coś w granicach 550zł. Nie kupiłem, bo podobno GPS nie był dokładny a i tempo chwilowe pozostawało wiele do życzenia.
Rozumiem, że mówisz o Multi-sporcie za 650zł. Jeśli nie uprawiasz triathlonu, na Twoim miejscu wziąłbym Polara M400 (tańszy niż Tomtom) ale nie ukrywam, że co raz bardziej skłaniam się do Garmina 310xt. Bez paska za 750zł.
Głowa już mnie od tego boli
PS Daj znać co ostatecznie kupiłeś
Odnośnie Tomtom'a, swego czasu zastanawiałem się nad Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom. Cena fajna bo oscylowała coś w granicach 550zł. Nie kupiłem, bo podobno GPS nie był dokładny a i tempo chwilowe pozostawało wiele do życzenia.
Rozumiem, że mówisz o Multi-sporcie za 650zł. Jeśli nie uprawiasz triathlonu, na Twoim miejscu wziąłbym Polara M400 (tańszy niż Tomtom) ale nie ukrywam, że co raz bardziej skłaniam się do Garmina 310xt. Bez paska za 750zł.
Głowa już mnie od tego boli

PS Daj znać co ostatecznie kupiłeś

-
- Zaprawiony W Bojach
Może pomocne w Twoich rozterkach będzie sprawdzenie ile lat jest już na rynku 310xt ( w właściwie od ilu już nie jest bo ten model ma już następcę ) i jak długo będzie jeszcze wspierany.
Biorąc pod uwagę, że M400 jest w sprzedaży od miesiąca to odpowiedz sobie czy warto kupić nowy zegarek, który cały czas będzie rozwijany i poprawiany czy starucha wyglądającego jak cegła przywiązana do nadgarstka.
Nie wierzę, że gdy do sprzedaży wchodziła 310xt to był to zegarek idealny. Zresztą wystarczy przeczytać problemy z 620 i 220 na starcie i wszystko jest jasne.
Więc gloryfikowanie 310 jako zegarek doskonały po kilkunastu latach na rynku i ciągłego poprawiania tego modelu ze świeżynką M400 z wieloma jeszcze niedoskonałościami wygląda jak podejście do sprawy z tezą o wyższości Garmina nad Polarem, którą usilnie próbuje się udowodnić. Nie ma takiej potrzeby.
Biorąc pod uwagę, że M400 jest w sprzedaży od miesiąca to odpowiedz sobie czy warto kupić nowy zegarek, który cały czas będzie rozwijany i poprawiany czy starucha wyglądającego jak cegła przywiązana do nadgarstka.
Nie wierzę, że gdy do sprzedaży wchodziła 310xt to był to zegarek idealny. Zresztą wystarczy przeczytać problemy z 620 i 220 na starcie i wszystko jest jasne.
Więc gloryfikowanie 310 jako zegarek doskonały po kilkunastu latach na rynku i ciągłego poprawiania tego modelu ze świeżynką M400 z wieloma jeszcze niedoskonałościami wygląda jak podejście do sprawy z tezą o wyższości Garmina nad Polarem, którą usilnie próbuje się udowodnić. Nie ma takiej potrzeby.
- spens
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Kontakt:
No nie do końca się z Tobą zgodzę. 310 nie ma już wsparcia technicznego bo co było to zostało poprawione. Poza tym ciągle będzie można liczyć w razie problemów na wymianę zegarka na nowy w ramach gwarancji, a jak się skończą to będą wymieniać na 910xt (ktoś pisał na forum że już taka wymianę zrobili). Poza tym czemu ten zegarek ciągle jest wybierany przez wielu sportowców? Bo ma najlpszy stosunek ceny do funkcjonalności! Nie można też porównywać 310 to 220 i 620 bo te zegarki mają inny moduł GPS przez co są te problemy! 310 opiera się na sprawdzonym i do dziś stosowanym w nawigacjach Sirf Star. M400 na pewno jest nowym zegarkiem, ma funkcjie które kilka lat temu nikomu się nie śniły.... pytanie ile z tych funkcji nam jest potrzebne i na ile wiarygodne są dane przedstawione z nich 

Facebook / Endomondo / Garmin Connect
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
-
- Dyskutant
Ja na allegro z paskiem kupiłem za 750 tydzień temuCarlosball pisze: Rozumiem, że mówisz o Multi-sporcie za 650zł. Jeśli nie uprawiasz triathlonu, na Twoim miejscu wziąłbym Polara M400 (tańszy niż Tomtom) ale nie ukrywam, że co raz bardziej skłaniam się do Garmina 310xt. Bez paska za 750zł.

-
- Zaprawiony W Bojach
a tomtom to nie jest prawie to samo co nike sportwatch, gdzieś na tym forum czytałem że jest lipa z GPSem
-
- Zaprawiony W Bojach
Mysle ze najpozniej za kilka miesiecy, jesli w tym czasie Polar doda obsluge foot pada do M400 obq zegarki beda w pelni rownorzedne i wybor miedzy nimi bedzie polegal na wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca i odwrotnie. Jesli musisz kupowac juz teraz to bierz 310. Bedziesz zadowolony. Z M400 tez bylbys ale juz sie o tym nie przekonasz 

-
- Dyskutant
raq pisze:Ja na allegro z paskiem kupiłem za 750 tydzień temuCarlosball pisze: Rozumiem, że mówisz o Multi-sporcie za 650zł. Jeśli nie uprawiasz triathlonu, na Twoim miejscu wziąłbym Polara M400 (tańszy niż Tomtom) ale nie ukrywam, że co raz bardziej skłaniam się do Garmina 310xt. Bez paska za 750zł.Teraz widzę z paskiem są za 769zł
Wysoce prawdopodobne. Na allegro zawsze taniej

puchatek391 pisze:a tomtom to nie jest prawie to samo co nike sportwatch, gdzieś na tym forum czytałem że jest lipa z GPSem
Mam podobne informacje, ale tak jak już wspominałem, tyczy się to Nike+ SportWatch GPS Powered by TomTom.
mondpas pisze:Mysle ze najpozniej za kilka miesiecy, jesli w tym czasie Polar doda obsluge foot pada do M400
Czy to jest informacja w 100% potwierdzona? W wątku dotyczącym M400 poddawali wątpliwość to czy wyjdzie do niego footpad.
Jeśli to faktycznie prawda, wziąłbym go bez wahania.
mondpas pisze:Z M400 tez bylbys ale juz sie o tym nie przekonasz
Dlaczego się nie przekonam?

-
- Rozgrzewający Się
Wypowiem się jako użytkownik Garmin 310x0t od trzech lat.
Myślę, że teraz cena jest bardzo dobra za 310xt. Jednak, jeśli miałby być to zegarek tylko biegowy to zastanowiłbym się poważnie nad Polar M400 - sprzęt wprawdzie nowy i pewnie jeszcze ma tych wad wieku dziecięcego, ale ogólnie to bardzo dobre opinie zbiera. Czytałem, że teraz warszawskibiegacz.pl testuje i jest z niego bardzo zadowolony - test pewnie wkrótce się pojawi. Jakby porównać inne nowości to nawet ten zegarek bardzo dobrze wypada.
Tutaj jest test dokładności gps http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy - niestety bez najnowszego polara m400
Nowe Polary oparte są na nowych chipsetach SIRF - tej samej firmy, które były w starszych garminach np. 305, 310xt - więc powinno to też nieźle wyglądać na m400
Jednak jeśli będziesz chciał na rowerze jeździć to brałbym 310xt.
Co byś nie wybrał to myślę, że będziesz zadowolony.
Myślę, że teraz cena jest bardzo dobra za 310xt. Jednak, jeśli miałby być to zegarek tylko biegowy to zastanowiłbym się poważnie nad Polar M400 - sprzęt wprawdzie nowy i pewnie jeszcze ma tych wad wieku dziecięcego, ale ogólnie to bardzo dobre opinie zbiera. Czytałem, że teraz warszawskibiegacz.pl testuje i jest z niego bardzo zadowolony - test pewnie wkrótce się pojawi. Jakby porównać inne nowości to nawet ten zegarek bardzo dobrze wypada.
Tutaj jest test dokładności gps http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy - niestety bez najnowszego polara m400
Nowe Polary oparte są na nowych chipsetach SIRF - tej samej firmy, które były w starszych garminach np. 305, 310xt - więc powinno to też nieźle wyglądać na m400
Jednak jeśli będziesz chciał na rowerze jeździć to brałbym 310xt.
Co byś nie wybrał to myślę, że będziesz zadowolony.
-
- Zaprawiony W Bojach
Test dokładności dotyczy V800 i nigdzie nie znalazłem informacji, czy moduł GPS z M400 jest tym samym co w V800. Należy wziąć jednak pod uwagę, że V800 wyszedł na początku roku a M400 miesiąc temu więc nic dziwnego, że nie ma go w zestawieniu.
Jakie byłyby rezultaty pomiarów GPS to wielka zagadka.
Chyba, że ktoś z Was posiada informacje na temat modułów GPS w obu modelach.
Jeśli są te same to z dużym prawdopodobieństwem można by twierdzić, że wyniki powinny być identyczne a to byłby zarazem atut dla M400.
Jakie byłyby rezultaty pomiarów GPS to wielka zagadka.
Chyba, że ktoś z Was posiada informacje na temat modułów GPS w obu modelach.
Jeśli są te same to z dużym prawdopodobieństwem można by twierdzić, że wyniki powinny być identyczne a to byłby zarazem atut dla M400.