Buty minimalistyczne
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
yacool, przykład z piechurem z plecakiem piękny ale zaburza rozważania jeszcze bardziej. co by było z elastic recoil, gdyby zawodnikowi nie dać nic do picia przez 100km? skoro mowa o ekonomiczności biegu to raczej warto dla prostoty rozważań przyjąć, że inne zmienne (jedzenie, picie, temperatura, trasa) są identyczne.
PS. Jurek biega brzydko, Kilian ładnie. tyle widzę i to mnie przekonuje. a który wygra na 160km? to już inna sprawa. to nie łyżwiarstwo figurowe, tu nie ma punktów za styl.
PS. Jurek biega brzydko, Kilian ładnie. tyle widzę i to mnie przekonuje. a który wygra na 160km? to już inna sprawa. to nie łyżwiarstwo figurowe, tu nie ma punktów za styl.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To fakt, choć niektórzy są bardziej normalni jak Stoch, ale ja się czuję zawsze lekko zażenowany jak ślą te swoje całusy do kamery, albo wręcz próbują ją cmoknąć. To takie męskieHeavyPaul pisze:To samo można by powiedzieć np. o... naszych skoczkach narciarskichMariNerr pisze:Większość z nich [Kenijczyków] w moim przynajmniej odbiorze, to takie radosne, mało skomplikowane dzieciaki.

@yacool - Chodziło mi o to, że mogą być za słabi mentalnie, żeby ciągnąć na oparach przez kilka-kilkanaście godzin. Takie przemyślenie po przesłuchaniu kiedyś materiału o Yannisie Kourosie. On się nie obawiał nikogo, twierdził, że jedynymi, którzy mogą mu zagrozić są Azjaci, bo mają odpowiednie do tego nastawienie psychiczne i ogólnie uduchowioną kulturę.
kiss of life (retired)
- spietrza
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 48:50
- Kontakt:
W ostatnie czasie pojawiły się ciekawe promocje na buty minimalistyczne. Mój wybór padł na New Balance Minimus Zero v2 D.
Na dzień dzisiejszy od ponad pół roku biegam w Addidasie Boost i jest on dla mnie mega wygodny oraz bezpiecznie się czują z tak dużą amortyzacją.
Jednak od pewnego czasu myślę aby dzisiejsze buty naprzemiennie wykorzystywać z minimalistyczną wersją. Oczywiście but te będzie moim startowym butem także oraz na bieżnie mechaniczną.
Starty oczywiście 95% to asfalt ale te 5% to las.
Moje treningi w okresie zimowym to w 90% bieżnia, wiosna- jesień to 50-50 asfalt i szutr/piasek ( ścieżki w lesie).
Czy możecie doradzić czy idę dobrą drogą czy jednak nie wykonywać takiego skoku z amortyzacji do prawie jej braku ??
Na dzień dzisiejszy od ponad pół roku biegam w Addidasie Boost i jest on dla mnie mega wygodny oraz bezpiecznie się czują z tak dużą amortyzacją.
Jednak od pewnego czasu myślę aby dzisiejsze buty naprzemiennie wykorzystywać z minimalistyczną wersją. Oczywiście but te będzie moim startowym butem także oraz na bieżnie mechaniczną.
Starty oczywiście 95% to asfalt ale te 5% to las.
Moje treningi w okresie zimowym to w 90% bieżnia, wiosna- jesień to 50-50 asfalt i szutr/piasek ( ścieżki w lesie).
Czy możecie doradzić czy idę dobrą drogą czy jednak nie wykonywać takiego skoku z amortyzacji do prawie jej braku ??
Triathlon to moje hobby
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dlaczego wybrałeś taką drogę?
-
- Zaprawiony W Bojach
Rzuciłem jeszcze raz okiem na tego Greka (Yannis Kouros). Mówi między innymi coś takiego:
"Trenuję dwa razy dziennie z wieloma przerwami. Nie jestem za treningiem szybkościowym i ilościowym. Wykonuję trening jakościowy z rytmem zależnym od potrzeb do konkretnych wyścigów. Kiedy biegnę z mistrzem Francji, czy Rosjanami na długim dystansie, wtedy gdy nie ma się już kontroli nad ciałem, to oni przegrywają pomimo lepszych treningów szybkościowych i ilościowych."
Na niektórych filmach może i wygląda jak kaleka, ale to wynik dostosowania się do dystansu i wynik zmęczenia, bo biegać całkiem szybko potrafi - rekord w maratonie 2:25? Pisałem też już to gdzieś indziej, że osiąga czasem stan, który nazywa śmiercią kliniczną - czuje jakby był poza ciałem i sterował nim lekko z góry i z tyłu. Tak, że ja osobiście czekam na jakiegoś Kenijczyka, który coś zwojuje w ultra.
"Trenuję dwa razy dziennie z wieloma przerwami. Nie jestem za treningiem szybkościowym i ilościowym. Wykonuję trening jakościowy z rytmem zależnym od potrzeb do konkretnych wyścigów. Kiedy biegnę z mistrzem Francji, czy Rosjanami na długim dystansie, wtedy gdy nie ma się już kontroli nad ciałem, to oni przegrywają pomimo lepszych treningów szybkościowych i ilościowych."
Na niektórych filmach może i wygląda jak kaleka, ale to wynik dostosowania się do dystansu i wynik zmęczenia, bo biegać całkiem szybko potrafi - rekord w maratonie 2:25? Pisałem też już to gdzieś indziej, że osiąga czasem stan, który nazywa śmiercią kliniczną - czuje jakby był poza ciałem i sterował nim lekko z góry i z tyłu. Tak, że ja osobiście czekam na jakiegoś Kenijczyka, który coś zwojuje w ultra.
kiss of life (retired)
- spietrza
- Stary Wyga
- Kontakt:
@yacool A masz propozycje aby było lepiej?
Triathlon to moje hobby
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Trudno będzie to przebić:
spietrza pisze:Na dzień dzisiejszy od ponad pół roku biegam w Addidasie Boost i jest on dla mnie mega wygodny oraz bezpiecznie się czują z tak dużą amortyzacją.
- spietrza
- Stary Wyga
- Kontakt:
Ale taki but czy nie jest nieporozumieniem biegając na bieżni, na której taka amortyzacja nie jest potrzebna?
Tak samo tyczy lasu czy startu jak np w Sierakowie gdzie 90% trasy to piasek, ścieżki leśne.
Tak samo tyczy lasu czy startu jak np w Sierakowie gdzie 90% trasy to piasek, ścieżki leśne.
Triathlon to moje hobby
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
ale czy na bieżni lub ścieżkach leśnych Boost przestaje być wygodny? przestajesz czuć się w nim bezpiecznie? biega się źle? niewygodnie?
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
a czy na asfalcie potrzeba aż takiej amortyzacji jaką daje boost?
- spietrza
- Stary Wyga
- Kontakt:
Źle się nie czuje, wręcz komfortowo ale zawsze może być lepiej
Naprawdę nie ma lepszego?

Triathlon to moje hobby
-
- Zaprawiony W Bojach
co to znaczy lepszy?
- spietrza
- Stary Wyga
- Kontakt:
Kurde uczyli mnie na polskim że nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
Synonimy do słowa lepszy:
atrakcyjny, deklasujący, dominujący, dystansujący, górujący, konkurencyjny, korzystniejszy, milszy, przełożony, przerastający, przewyższający, starszy rangą, ulepszony, wyższy, zdrowszy, zwierzchni.
Synonimy do słowa lepszy:
atrakcyjny, deklasujący, dominujący, dystansujący, górujący, konkurencyjny, korzystniejszy, milszy, przełożony, przerastający, przewyższający, starszy rangą, ulepszony, wyższy, zdrowszy, zwierzchni.
Triathlon to moje hobby
-
- Zaprawiony W Bojach
szkoda, że nie nauczyli dobrych manier. a które auto jest lepsze: toyota hilux, audi a6 czy mazda rx7?