Telefony z endomondo, a mróz

worek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Niczego nie dokładałem (w każdym razie niczego nie instalowałem świadomie).

Baterie nowej generacji raczej nie wymagają formatowania. Ale mam zamiar z nową baterią obchodzić się łagodnie przez pierwszy tydzień (rozładowywać niemal do końca i ładować do pełna). Może to też podreperuje trochę aktualny stan rzeczy.

Aby do wiosny :)
Nie formatowania, ale formowania. To nie nośnik danych.
Zobacz też jaki masz rodzaj aku, bo nie wszystkie zaleca się rozładowywać do min i ładować. Niektórym rodzajom wręcz zalecają doładowywanie w trakcie, ale to kwestia jaki akumulatorek.
Osobiście jak biegałem z Endo to ustawiałem tryb samolotowy. Włączony tylko GPS. Dał radę nawet na Rzeźniku i Harpaganie. Transmisję włączałem na mecie i wtedy trening szedł w sieć. No chyba, że piękniejsza połowa chce mieć wgląd gdzie i jak szybko biegniesz. :roll:
Ale 23 min. na nowej - coś za krótko.
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

worek:
Nie 23min, tylko 23km - czyli ok. 1h50min.

Sprawdziłem i faktycznie nie zaleca się rozładowywania tej baterii do zera. Podładowywanie nie powinno jej szkodzić. Czyli formowanie nie tylko jest zbędne, ale nawet może być szkodliwe.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bateria jak bateria - po to są nowoczesne ogniwa żeby się nie zastanawiać kiedy i ile ładować. Jak możesz rozładować baterię do zera skoro elektronika wyłącza telefon np przy napięciu 3,2V? Ile zapłaciłeś za tą baterię na allegro?
worek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:worek:
Nie 23min, tylko 23km - czyli ok. 1h50min. ...
Tja, Mea Culpa. Masz rację 23 km. Mój błąd. Jednak to też stanowczo za krótko w taką pogodę na nowym aku.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir:
Mówiąc o rozładowaniu baterii do zera miałem na myśli rozładowanie do poziomu przy którym smartfon wyłącza się. Z użytkowego punktu widzenia nie ma dla mnie znaczenia przy jakim realnym (procentowym) poziomie rozładowania baterii się to dzieje.

Za baterię zapłaciłem (z przesyłką) trzydzieści parę złotych - sama bateria kosztowała poniżej trzydziestu złotych. Generalnie takie średnie ceny widziałem na allegro. Jedynie wersja "pudełkowa" była droższa (ok. 50zł).
Chciałem kupić baterię za pośrednictwem swojego "opiekuna" z T-Mobile, ale nie był mi w stanie pomóc, bo stwierdził że nie mają już baterii do Galaxy S2.

Dzisiaj przetestowałem jak sobie radzi telefon przy włączonym trybie oszczędzania na dystansie półmaratonu.
W chwili startu bateria naładowana do pełna, temperatura -1st.C, Endomondo + GPS włączone niecałą 1h40min (21,5km), włączone G3 i w tle budzik: Stan rozładowania po biegu 53%, przy czym Endomondo skonsumowało 95% zużytej energii, reszta to system.

Jutro wyłączę G3 i zbadam ewentualny zysk z tego tytułu. Na sobotę zostawiam sobie tryb samolotowy i trochę dłuższy dystans.
worek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmm, a może Endo po jakiejś aktualizacj stał się prądożerny? Bywał już, że aktualizacja przynosiła więcej złego niż dobrego. Warto poobserwować.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

70-80% baterii na allegro sprzedawanych jako oryginalne to tandetne podróbki - bezpieczniej już kupić zamiennik sprawdzonej firmy , na pewno lepiej działa niż takie cuda.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Być może bateria nie jest jednak oryginalna. Nie rozpoznałem wcześniej tematu, wyszukałem na allegro sklep z dużą sprzedażą, odrzuciłem najtańsze oferty i kupiłem.

Sprawdziłem dzisiaj tryb samolotowy (z włączonym oszczędzaniem baterii).
Czas pracy endomondo ok. 2h, temperatura bliska 0st.C, rozładowanie 49% (w tym udział endomondo 96%).
Jakieś "oszczędności" zapewne pojawiły się, ale nie są one specjalnie duże.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poszukaj w necie jakąś wersję endomondo sprzed powiedzmy miesiąca. Usuń tą co masz, zainstaluj tą straszą i przeprowadź test ;)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tylko, że ja mam wersję płatną (zależało mi na interwałach).
Sprawdzić mogę, ale i tak ostatecznie pozostanę przy tej którą mam.
Natomiast żadnych piratów instalować nie chcę.
worek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To nie będzie pirat, tylko poprzednia wersja. Pewnie znajdziesz i wersje PRO.
A kolejna rada to może pożycz od kogoś baterię na trening ( mama, siostra, babcia ...) i porównaj ze swoją. Powodzonka.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Dzisiaj przetestowałem jak sobie radzi telefon przy włączonym trybie oszczędzania na dystansie półmaratonu.
W chwili startu bateria naładowana do pełna, temperatura -1st.C, Endomondo + GPS włączone niecałą 1h40min (21,5km), włączone G3 i w tle budzik: Stan rozładowania po biegu 53%, przy czym Endomondo skonsumowało 95% zużytej energii, reszta to system.

Jutro wyłączę G3 i zbadam ewentualny zysk z tego tytułu. Na sobotę zostawiam sobie tryb samolotowy i trochę dłuższy dystans.
Tak jak pisałem wcześniej, tryb samolotowy dał dość mało istotne oszczędności baterii. Przełączenie z trybu G3 na G2 też nieznacznie pomogło w rejonie w którym biegałem.
Dzisiaj było dość ciepło; 2 do 3st.C: zrobiłem 29km (endomondo włączone jakieś 2h12min, tryb oszczędzania baterii, G2), zużycie baterii 38%, przy czym endomondo zjadło 96%, reszta to system.

Naładowana bateria powinna starczyć na 2,5h. Ciekawe co będzie przy -10st.C.
poek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W S2 jest BT starszej generacji która mocno drenuje baterię. Zrób sobie jeden trening bez HR i z wyłączonym BT.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie włączam wcale bluetooth'a, bo nie używam (i nie mam) monitora rytmu serca.
tklosek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gdy używałem jeszcze S2 tez miałem taki problem i najlepszym rozwiązaniem było przywrócenie ustawień fabrycznych wraz z formatem telefonu. Bateria działała prawie jak nowa i telefon znacznie szybciej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ