Telefony z endomondo, a mróz

Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do użytkowników telefonów z GPS.

Korzystam z endomondo (na Samsung Galaxy S2 z Androidem 4.0.3) i w ostatnich dniach bateria (naładowana przed wyjściem do pełna) wystarczała mi na ok. 20km biegu. Wcześniej nie miałem kłopotu z obsługą dystansów rzędu 30-40km.

Stwierdziłem, że pewnie bateria jest już zużyta (ma dwa lata) i zakupiłem nową - sprzedawca na allegro twierdzi, że jest oryginalna - w każdym razie ma logo Samsunga i ma wydrukowaną tegoroczną datę produkcji.
No i przykra niespodzianka. Telefon po wymianie baterii wyłączył mi się na skutek całkowitego rozładowania baterii po ok. 23km.

Teraz się zastanawiam, czy to może jednak kłopot z samym telefonem, który stał się z jakiegoś powodu bardziej energożerny, czy może baterie tak reagują na mróz. Od kilku dni biegam w temperaturach w okolicy -5 stopni.

Zależy mi, aby zasilanie gwarantowało przynajmniej 2,5h pracy telefonu z włączonym GPSem. W tamtą zimę też biegałem i nie zauważyłem takich problemów. Ale biegałem krótsze dystanse, więc nie jestem w stanie obiektywnie ocenić jak telefon zachowywał się rok temu.

Czy warto szyć jakąś ciepłą skarpetę na telefon? Teraz wygodnie mi się go trzyma w kieszeni kurtki na piersi.
PKO
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

A ile Ci bateria trzyma na co dzień bez biegania? Jak biegasz to nie masz czasem włączonej muzyki, transmisji danych czy ustawionej zbyt dużej jasności ekranu? Spróbuj zainstalować sobie jakąś apkę do oszczędzania baterii typu battery doctor.
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

myslalem, ze trzymasz go w opasce na ramieniu, ale jelsi w kieszeniu kurtki to nie powinno baterii być za zimno....

Jak endomondo Ci złapie satelity to przestaw sobie transmisję danych na 2G, to znacznie wydłuża pracę baterii
htb
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Korzystam z Endo + włączona muzyka, podłączony pulsometr przez BT i po godzinie biegania znika mi jakieś 15%-20% baterii. Ale oczywiście po starcie wygaszam ekran i "jadę" tylko na komunikatach :)
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

@htb - zależy jaki telefon - z Xperia Tipo na GPSie i z paskiem Polara wytrzymała Maraton w 4h + 1h przed i po, Galaxy Ace miał problem wytrzymać 2h tylko na GPSie.

@Aelion, zalezy czy w tej kieszeni się grzeje od ciała, czy nie - mo może być tak samo jak z opaską.

Ogólnie przełącz tryb na 2G - co wydłuży czas pracy o 100% :) Ruszając na bieganie miej wyłączone inne apki, albo (jeśli Twój GPS daje radę bez połączenia danych, co w Samsungach róznie bywa) włącz tryb samolotowy - to ograniczy zużycie na GSM.

I po takim treningu przede wszystkim sprawdź w ustawieniach, na co Ci zeszła bateria - masz to w ustawieniach.
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trudno mi powiedzieć, ile bateria trzyma na co dzień bo biegam 6 razy w tygodniu. Czasem robię sobie wolną sobotę, a czasem niedzielę. W każdym razie jak nie biegam to wyłączam GPS i wtedy telefon działa cały dzień bez problemu.

Według moich obserwacji GPS jest u mnie głównym konsumentem prądu, ale sprawdzę to rzeczywiście w ustawieniach w trakcie biegu, jak bateria zacznie się kończyć.

Nie włączam muzyki bo nie słucham podczas biegania. Po włączeniu endomondo wygaszam ekran chowam telefon w kieszeń i biegnę. Zwykle jakieś dwie godziny (jedynie w dzień weekendowy więcej).

W sumie mogę włączyć opcję oszczędzania baterii, ale o ile pamiętam ona opiera się głównie na oszczędnościach związanych z wyświetlaczem, a ten podczas biegania jest wyłączony. Mam włączone jedynie komunikaty głosowe o całkowitym dystansie, średniej z ostatniego kilometra i średniej z biegu (jedynie przy treningu interwałowym jest tego trochę więcej, ale dawno żadnych interwałów nie biegałem).

Proszę o podpowiedź w którym "miejscu" mogę znaleźć opcję transmisji danych 2G (w linijce stanu widzę, że wyświetlane jest cały czas 3G). Potestuję tryb samolotowy.
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze: Proszę o podpowiedź w którym "miejscu" mogę znaleźć opcję transmisji danych 2G (w linijce stanu widzę, że wyświetlane jest cały czas 3G). Potestuję tryb samolotowy.
otworz google.pl i wpisz nazwe telefonu i "ustawienie trybu 2g"
htb
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

sochers pisze:@htb - zależy jaki telefon - z Xperia Tipo na GPSie i z paskiem Polara wytrzymała Maraton w 4h + 1h przed i po, Galaxy Ace miał problem wytrzymać 2h tylko na GPSie.
Masz rację. Ja teraz biegam z ajfonem 5S.
KrzysiekJ pisze:W sumie mogę włączyć opcję oszczędzania baterii, ale o ile pamiętam ona opiera się głównie na oszczędnościach związanych z wyświetlaczem, a ten podczas biegania jest wyłączony.
Nie tylko, obniża też częstotliwość procka, więc na pewno pomoże w oszczędnościach.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pytałem o włączanie G2, bo kojarzę u siebie jedynie opcje całkowitego wyłączenia transmisji po sieci oraz trybu pracy: GSM lub WCDMA (lub oba razem).

Rozumiem, że całkowite wyłączenie transmisji po sieci nie wchodzi w grę.
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Galaxy S i9000, Galaxy S II: Menu > Settings > Mobile Networks > Network Mode > For 2G only, choose GSM
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Pytałem o włączanie G2, bo kojarzę u siebie jedynie opcje całkowitego wyłączenia transmisji po sieci oraz trybu pracy: GSM lub WCDMA (lub oba razem).

Rozumiem, że całkowite wyłączenie transmisji po sieci nie wchodzi w grę.
No to WCDMA to 3G - GSM to 2G. Ustawiasz GSM (albo 2G w andku 4+) i patrzysz, jak bateria nie znika :) Różnica opróćz tego jest jedna - szybkość działania netu, ale do poczty, fejsa w przeglądarce i nawet forum przez tapatalka wystarczy ;)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz już wszystko jasne. Dziękuję za pomoc.

Swoją drogą zachodzę w głowę czy krótka żywotność baterii to tylko kwestia temperatury, czy też jakieś inne czynniki (może nowa bateria którą kupiłem to podróba o mniejszej pojemności niż deklarowana).
W wakacje stara bateria przetrwała przecież spokojnie maraton (z włączonym 3G i wyłączoną opcją oszczędzania baterii).
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A nie instalowaś czego ostatnio... ja dwa miesiące temu miałem podobny problem... telefon rano odlączony od ładowarki koło południa się wyłączał z wyczerpania baterii co się nigdy nie zdarzało.... odinstalowałem aplikacje które instalowałem przed problemem i wszystko wróciło do normy...
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niczego nie dokładałem (w każdym razie niczego nie instalowałem świadomie).

Baterie nowej generacji raczej nie wymagają formatowania. Ale mam zamiar z nową baterią obchodzić się łagodnie przez pierwszy tydzień (rozładowywać niemal do końca i ładować do pełna). Może to też podreperuje trochę aktualny stan rzeczy.

Aby do wiosny :)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Ja tamtej zimy załatwiłem sobie tak iphona. Na początku bateria trzymała normalnie. W połowie zimy już było kiepsko. Wymiana baterii na oryginalną nic nie dało. Na wiosnę zalałem...
Teraz mam nowego i jak jest mróz to wkładam telefon do saszetki nie przepuszczającej wilgoć i montuje go pod kurtką ( zawsze trochę cieplej) i jest ok.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ