Zacząłem trening i mam kilka pytań do doświadczonych

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
sparrov
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważyłem, że z moją kondycją jest coraz gorzej. Na studiach miałem raz w tygodniu W-F na sali gimnastycznej i basen, jednak tylko przez trzy semestry. Później w zasadzie nic nie robiłem. Kiedy skończyłem studia i zacząłem pracować za biurkiem w korpo było coraz gorzej. Życie w ciągłym pośpiechu, stresie, niezdrowa dieta i dorobiłem się nadwagi. Do tego co weekend picie. Samopoczucie miałem naprawdę kiepskie, więc coś postanowiłem z tym zrobić.

W zeszłym roku byłem na basenie i po przepłynięciu około 100m dostawałem zadyszki, a przecież na studiach mogłem pływać 45 min. bez przerwy. Stan zastany: 105 kg masy przy 195 cm wzrostu i 29 l.

Wziąłem się za siebie i od około roku zacząłem zdrowo się odżywiać. 0 McD czy KFC. 5 mniejszych posiłków, w miarę regularnych i udało mi się zejść z masą poniżej 100 kg, ale wciąż czułem się ociężale. W marcu rzuciłem korpo i wstałem zza biurka. Teraz mam pracę w terenie, w lipcu, sierpniu i wrześniu zacząłem jeździć na rowerze. Masa spadła do około 98 kg, ale chciałbym zejść niżej. W październiku zacząłem chodzić na pływalnie 2x w tygodniu (śr. i pt.). Przy modyfikacjach diety udało mi się osiągnąć w 2 tyg. 97 kg. Co ważne, znajomi, którzy kilka miesięcy mnie nie widzieli zauważyli, że schudłem na twarzy i pozbyłem się brzucha. Postanowiłem dodać jeszcze trochę wysiłku i znalazłem 6-tygodniowy plan biegania. Napaliłem się, ale stwierdziłem, że zaraz zima, więc poczekam do wiosny...

Ale nie patrzeć na pogodę i temperaturę w zeszłym tygodniu we wtorek zacząłem ten plan. Dziś jestem po pierwszym tygodniu i mam kilka pytań.

1. Wychodzi na to, że treningi mam we wszystkie dni poza poniedziałkiem (wt. - bieg; śr. - pływanie; czw. - bieg; pt. - basen; sob. i niedz. bieg). Czy to nie za dużo? Po treningu czuję się zmęczony, ale następnego dnia aż nie mogę się doczekać treningu, zwłaszcza biegania.

2. Na razie temperatura w mojej okolicy oscyluje od -4st.C do +4 st.C. Czy od biegania na morozie nic mi nie będzie? Biegam w ciuchach do biegania na zimne dni z termoizolacją.

3. Czy powinienem dążyć do uzyskania jakiegoś optymalnego tempa, czy to powinno przyjść naturalnie?

4. Dziś na mrozie biegłem pod górkę i mocno się zmęczyłem. Puls mi mocno podskoczył, aż czułem uderzenia na szyi i w głowie. Czułem też, że jest mi w głowę za ciepło. Czy w tej sytuacji mam po prostu nieco się ochłodzić (rozpiąć bluzę / zdjąć opaskę na głowę)?

5. Jaki powinien być puls podczas treningu? Ile mam utrzymać podczas treningu? Od wtorku przechodzę na 6x 1 min. biegu i 4m marszu.

6. W tygodniu, w którym zacząłem plan biegowy w zasadzie nic nie schudłem. Waga rano wskazywała między 96,8 a 97,2 kg. Dziś rano było 97,5 kg i trochę mnie to zaniepokoiło. Czy słusznie?

7. Czy przy treningach tkanka tłuszczowa zamienia się w mięśniową, co nie spowoduje zmniejszenia masy ciała a poprawę sylwetki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przeczytanie tego długiego postu :)
PKO
Awatar użytkownika
Mama Kin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja Ci odpowiem na pytanie nr 2 - nie, nic Ci nie będzie :nienie:
go get 'em tiger
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Skoro nie możesz się doczekać, to moim zdaniem jest ok. Tym bardziej, że masz więcej dyscyplin na zmianę.
2. Nie (ale jeśli jednak będzie, to nie miej do mnie pretensji ;-))
3. Moim zdaniem nie trzeba. Biegaj sobie jak czujesz że jest dobrze. Tym bardziej, że trenujesz pływanie, na którym pewnie masz mniejsza intensywność.
4. Ja tak robię. Pod warunkiem, że nie ma dużego mroźnego wiatru.
5. Nie przejmuj się tętnem. Tym bardziej, że w czasie 1 minuty tętno nie zdąży się ustalić. Skup się na tym, żeby dłużej (kosztem prędkości) biec i robić coraz krótsze przerwy.
6. To zbyt ogólne pytanie. Może tak być. Są tu ludzie, którzy dużo zrzucili biegając i większość z nich powie, że bez odpowiedniej diety się nie obędzie. Ja nie mam doświadczenia, bo nigdy spodek masy nie był moim głównym celem.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

6 i 7. To ze waga nie ruszyla w dol po tygodniu to chyba nic nienormalnego. Bieganie nie jest chyba jakims cudownym lekiem na odchudzanie. U mnie waga spadala 1kg/50km, z tym ze zdecydowanie sporo tluszczu ubulo z brzucha :). Z tym ze podobnie jak kolega wyzej, odchudzanie nie bylo moim celem, a wartoscia dodana.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

6. Nie przywiązuj takiej wagi do masy ogólnej ciała, tylko weź do ręki miarkę i mierz obwody. Czemu ? Bo ćwicząc regularnie pozbywasz się tłuszczu , ale nabierasz masy mięśniowej, która jest dużo cięższa niż tkanka tłuszczowa. Litr mięśni waży około 1,7 kg, tłuszczu około 1,2 kg.

Warto robić pomiar składu masy ciała raz na kilka miesięcy.

No i stanowczo - tydzień to o wiele za krótko. W ciągu kilku pierwszych tygodni ( 6 -8 tyg. ) od zmiany diety i rozpoczęcia treningów zaczynasz pozbywać się złogów jelitowych ważących swoje oraz regulujesz retencję wody w organizmie, która też ma wpływ na ogólna masę.

Tak więc - waga domowa to zdradziecki doradca :hej: trenuj i rób sobie zdjęcia, albo badanie składu masy
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ