Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
- SportKonsulting
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Kwestia przesunięcia śladu trasy na mapie na pierwszych 100m i mniejszej dokładności na początku wynika z liczby satelitów, z których korzysta zegarek. Polar V800 wyświetla znaczek OK, gdy znajdzie 4 satelity (minimum wymagane do pomiaru prędkości i dystansu), natomiast po kilku chwilach znajduje sobie piątą i szóstą, a od wtedy pomiar jest bardzo dokładny. Dlatego też jeśli komuś zależy na bardzo dokładnym pomiarze już od pierwszej chwili treningu warto poczekać kilka - kilkanaście sekund dłużej przez rozpoczęciem biegu.
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
Raczej kilka kilkanaście minut.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
-
- Rozgrzewający Się
Ok, dzięki za odpowiedź. Zwykle tyle samo czasu poświecam na znajdowanie satelit. Fajnie gdyby zrobili np. OK to 4 satelity i GOOD czy cos innego 6, żeby było wiadomo. To będe musiał na rozgrzewce juz go uruchamiać akurat do tych 5-10 min powinien znaleść
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Dla mnie punktem odniesienia jest w miarę prawidłowe określenie wysokości.
Mieszkam na 33 m n.p.m, zegarek zaraz po złapaniu fixa potrafi pokazać od - kilu metrów do +70 m.
Po dogadaniu się z większą ilością satelit koryguje wstępnie podaną wysokość do tej prawidłowej, możemy wtedy założyć, że dokładność wskazań będzie już dobra.
Mieszkam na 33 m n.p.m, zegarek zaraz po złapaniu fixa potrafi pokazać od - kilu metrów do +70 m.
Po dogadaniu się z większą ilością satelit koryguje wstępnie podaną wysokość do tej prawidłowej, możemy wtedy założyć, że dokładność wskazań będzie już dobra.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
Witam. Mam pulsometr Polar V800 od kilku miesięcy i jak do tej pory działał mi bez zarzutu. Ostatnio jednak zauważyłem dziwne zachowanie GPS. Gdy wychodzę z domu i jestem na podwórku włączam czewony przycisk i zegarek po chwili łapie sygnał GPS pokazując "OK". Do miejsca z którego zaczynam bieg od domu dzieli mnie 1 km i przez ten czas GPS jest w trybie gotowości "OK". Gdy dojdę do miejsca startu naciskam czerwony przycisk i rozpoczynam trening. Po przebiegnięciu 50 metrów mam komendę (utracone połączenie GPS stań w miejscu, aby się połączyć). Muszę skasować trening trwający kilka sekund, poczekać na ponowne połaczenie z satelitami i kolejny raz ustawić się na miejsce startu rozpoczynając trening (na ogół za drugim powtórzeniem już jest wszystko dobrze). Przez kilka miesięcy biegałem zawsze tą samą trasą i zawsze GPS działał bez zarzutu. Teraz 4 raz z rzędu gdy rozpoczynam trening, to po kilkudziesięciu metrach mam komunikat o utraceniu GPS.
Po prostu chciałbym wiedzieć, czy z moim GPS coś zaczyna się psuć? Czemu wcześniej nie było problemu a teraz kilka razy z rzędu coś jest nie tak?
Po prostu chciałbym wiedzieć, czy z moim GPS coś zaczyna się psuć? Czemu wcześniej nie było problemu a teraz kilka razy z rzędu coś jest nie tak?
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Też tak mam. To po ostatniej aktualizacji.
Ja biegnę dalej i nie przejmuje się tym,ale pytanie jest dobre.
Ja biegnę dalej i nie przejmuje się tym,ale pytanie jest dobre.
-
- Rozgrzewający Się
Ale komunikat każe Ci się zatrzymać, abyś ponownie nawiązał połączenie z satelitami. Rozumiem, że Ty biegniesz dalej i po jakimś czasie masz połączenie? Po jakim czasie od startu gubi Ci zasięg? Może od uruchomienia GPS do rozpoczęcia treningu mija zbyt mało czasu...
Po treningu w zegarku w podsumowaniach (zjeżdżamy suwakiem po prawej stronie na sam dół) mamy Automat. okr. i jeśli naciśniemy czerwony guzik, mamy fajnie przedstawione na wykresie słupkowym podsumowanie treningu, niestety jeśli ten trening zgramy na flow...te graficzne podsumowanie w zegarku znika. Moim zdaniem szkoda
Po treningu w zegarku w podsumowaniach (zjeżdżamy suwakiem po prawej stronie na sam dół) mamy Automat. okr. i jeśli naciśniemy czerwony guzik, mamy fajnie przedstawione na wykresie słupkowym podsumowanie treningu, niestety jeśli ten trening zgramy na flow...te graficzne podsumowanie w zegarku znika. Moim zdaniem szkoda
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:24
- Życiówka w maratonie: 3:21
Wczoraj u mnie też to wystąpiło, wyłączyłem komunikat i widząc, że liczy tempo chwilowe biegłem dalej, ale nie wiem jeszcze (bo nie ściągałem treningu) czy jest obsuwa.karol1923 pisze:Ale komunikat każe Ci się zatrzymać, abyś ponownie nawiązał połączenie z satelitami. Rozumiem, że Ty biegniesz dalej i po jakimś czasie masz połączenie? Po jakim czasie od startu gubi Ci zasięg? Może od uruchomienia GPS do rozpoczęcia treningu mija zbyt mało czasu...
U mnie jest nawet w tych treningach, które mam na stronie.karol1923 pisze:Po treningu w zegarku w podsumowaniach (zjeżdżamy suwakiem po prawej stronie na sam dół) mamy Automat. okr. i jeśli naciśniemy czerwony guzik, mamy fajnie przedstawione na wykresie słupkowym podsumowanie treningu, niestety jeśli ten trening zgramy na flow...te graficzne podsumowanie w zegarku znika. Moim zdaniem szkoda
-
- Rozgrzewający Się
Więc ten komunikat dotyczy większej liczby osób. U mnie też problem pojawił się po ostatniej aktualizacji softu.
Propo wykresów słupkowych o których wcześniej wspomniałem...po treningu, gdy w zegarku wchodzę w podsumowanie, to mam na samym dole Automat. okr. wraz z tymi wykresami graficznymi, a gdy zgram trening na flow, to w zegarku w podsumowaniach nie tylko znikają te wykresy słupkowe, ale całe Automat. okr. Czyli, gdy zgram trening na flow i w zegarku w podsumowaniach zjadę suwakiem na sam dół, to mam dane dotyczące Maks. wysokość + suma wzniesień + suma spadków. Też tak macie?
Propo wykresów słupkowych o których wcześniej wspomniałem...po treningu, gdy w zegarku wchodzę w podsumowanie, to mam na samym dole Automat. okr. wraz z tymi wykresami graficznymi, a gdy zgram trening na flow, to w zegarku w podsumowaniach nie tylko znikają te wykresy słupkowe, ale całe Automat. okr. Czyli, gdy zgram trening na flow i w zegarku w podsumowaniach zjadę suwakiem na sam dół, to mam dane dotyczące Maks. wysokość + suma wzniesień + suma spadków. Też tak macie?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
U mnie po zgraniu do flow w dzienniku zegarka dostęp do tych danych nadal pozostaje.
Klikam na Automat.okt. czerwony przycisk i mam wykresy.
Mogę przeglądać wykresy okrążeń, kolejno: czas trwania, tętno i tempo.
Klikam na Automat.okt. czerwony przycisk i mam wykresy.
Mogę przeglądać wykresy okrążeń, kolejno: czas trwania, tętno i tempo.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Info z serwisu :
Zresetować zegarek z poziomu flow (zębata ikona) do poziomu firmowego i znowu przypisać zegarek do konta.
Dziś spróbuję.
Zresetować zegarek z poziomu flow (zębata ikona) do poziomu firmowego i znowu przypisać zegarek do konta.
Dziś spróbuję.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ta porada dotyczy przypadłości z GPS czy braku wykresów w dzienniku zegarka?
Na flow nie mogę coś znaleźć tej opcji
Na flow nie mogę coś znaleźć tej opcji
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
Do Zukow2
Propo dziwnego działania GPS też dostałem polecenie,aby zrestartować zegarek z poziomu flow (zgraj jednak najpierw treningi, aby ich nie utracić).
co do tych wykresów dowiedziałem się, że jestem pierwszą osobą która zgłasza taki problem i czekam na odpowiedź co z tym fantem dalej będzie.
Powiem wam, że Pan w sportkonsulting naprawdę służy pomocą i długo nie trzeba oczekiwać na odzew z jego strony. Świadczy to o profesjonalnym zachowaniu i jest mi bardzo miło. Gdyby zegarek polar był tak profesjonalny jak jego serwis i info, to za zegarek dołożyłbym nawet parę zł więcej
Propo dziwnego działania GPS też dostałem polecenie,aby zrestartować zegarek z poziomu flow (zgraj jednak najpierw treningi, aby ich nie utracić).
co do tych wykresów dowiedziałem się, że jestem pierwszą osobą która zgłasza taki problem i czekam na odpowiedź co z tym fantem dalej będzie.
Powiem wam, że Pan w sportkonsulting naprawdę służy pomocą i długo nie trzeba oczekiwać na odzew z jego strony. Świadczy to o profesjonalnym zachowaniu i jest mi bardzo miło. Gdyby zegarek polar był tak profesjonalny jak jego serwis i info, to za zegarek dołożyłbym nawet parę zł więcej
-
- Rozgrzewający Się
Ta porada dotyczy GPS....być może również wykresów. Co do resetu, to źle się wyraziłem. Aby zrobić reset nie logujesz sięna flow. Podłączasz jedynie zegarek do kompa i automatycznie odpala Ci się aplikacja Polar FlowSync w której zrobisz reset. Powinna być tam ikonka w kształcie zębatego koła, którą następnie klikasz a zegarek restartuje się przechodząc do ustawień fabrycznych.
-
- Rozgrzewający Się
Gdy nie zgram treningu na flow mam w podsumowaniach następujące dane
1. godzina rozpoczęcia, czas trwania, dystans
2. obciążenie tr, obciążenie podczas sesji
3. rezultat treningu
4. strefy tętna
5. średnie tętno, maksymalne tętno
6. kalorie, spalona tkanka tłuszczowa
7. średnie tempo, maksympalne tempo
8. running index
9. maksymalna wysokość, suma wzniesień, suma spadków
10. Automat. okr, najlepszy czas okrążenia, średni czas okrążenia
Gdy zgram trening na flow w zegarku w podsumowaniu tego treningu mam następujące dane:
3. rezultat treningu
4. strefy tętna
7. średnia prędkość, maksymalna prędkość
8. running index
9. suma wzniesień, suma spadków
Czyli mamy niezgodność w punktach 7 (pokazuje prędkość a wcześniej tempo), 9 (wcześniej pokazywało dodatkowo maksymalną wysokość oprócz sumy wzniesień i spadków), 10 (po prostu nie pokazuje)
3. rezultat treningu
4. strefy tętna
7. średnie tempo, maksympalne tempo
8. running index
9. maksymalna wysokość, suma wzniesień, suma spadków
10. Automat. okr, najlepszy czas okrążenia, średni czas okrążenia
Gdy zgram trening na flow w zegarku w podsumowaniu tego treningu mam następujące dane:
3. rezultat treningu
4. strefy tętna
7. średnia prędkość, maksymalna prędkość
8. running index
9. suma wzniesień, suma spadków
Czyli mamy niezgodność w punktach 7 (pokazuje prędkość a wcześniej tempo), 9 (wcześniej pokazywało dodatkowo maksymalną wysokość oprócz sumy wzniesień i spadków), 10 (po prostu nie pokazuje)