BCAA kiedy brać
- przywitek
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:36
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Mam pytanie do doświadczonych biegaczy o BCAA, a konkretniej o jego stosowanie. Czytałem gdzieś, że można je łykać około treningowo przy treningach/biegach powyżej 10 km. Moje pytanie brzmi czy jest sens je brać przy biegach 8-10 km lub interwałach?
Proszę o opinię na ten temat.
Pozdrawiam
Mam pytanie do doświadczonych biegaczy o BCAA, a konkretniej o jego stosowanie. Czytałem gdzieś, że można je łykać około treningowo przy treningach/biegach powyżej 10 km. Moje pytanie brzmi czy jest sens je brać przy biegach 8-10 km lub interwałach?
Proszę o opinię na ten temat.
Pozdrawiam
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Przed i po treningu i na noc a w dni nietreningowe tylko na noc.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Masz jakiś problem ze sobą? Chyba źle trafiłeś bo zasady netykiety znam, baaa, nawet je stosuje.
Wracając do Twojego zgryźliwego postu to nie kupuje w skkepie, produkuje sam w domu...
A juz na koniec to dodam że moderacją na pewnym dużym forum zajmuje się od 9 lat i wiem co to znaczy sfrustrowany sprzedawca chcący zareklamować swój produkt...
Wracając do Twojego zgryźliwego postu to nie kupuje w skkepie, produkuje sam w domu...
A juz na koniec to dodam że moderacją na pewnym dużym forum zajmuje się od 9 lat i wiem co to znaczy sfrustrowany sprzedawca chcący zareklamować swój produkt...
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
To może uzasadni swoją opinię. Po jasną chorobę komukolwiek aminokwasy działająca osłonowo na mięśnie, jeżeli nie wykonuje długotrwałego niszczącego mięśnie wysiłku?kuczlaw pisze:Masz jakiś problem ze sobą? Chyba źle trafiłeś bo zasady netykiety znam, baaa, nawet je stosuje.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dla niektórych 8-10 km to bieg wyniszczajacy a tym bardziej interwały.
-
- Wyga
Po pierwsze, kompletnie inny jest charakter ćwiczeń siłowych, gdy tkanki mięśnia ulegają mikro-uszkodzeniom. W trakcie ich naprawy mięsień rośnie. To niekoniecznie jest pozytywne zjawisko dla biegaczy, gdyż nadmierna masa to dodatkowe kg, które trzeba każdym krokiem pchać przed siebie. Po drugie, w zasadzie jeżeli nie jesteś kulturystą, kompletne aminokwasy i to w nadmiarze znajdziesz w codziennych posiłkach i nie ma sensu suplementować się na siłę.kuczlaw pisze:Dla niektórych 8-10 km to bieg wyniszczajacy a tym bardziej interwały.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Po BCAA nie urosną ci przy bieganiu mięśnie. A mikro-Uszkodzenie tez będziesz miał po bieganiu.DominikM pisze:Po pierwsze, kompletnie inny jest charakter ćwiczeń siłowych, gdy tkanki mięśnia ulegają mikro-uszkodzeniom. W trakcie ich naprawy mięsień rośnie. To niekoniecznie jest pozytywne zjawisko dla biegaczy, gdyż nadmierna masa to dodatkowe kg, które trzeba każdym krokiem pchać przed siebie. Po drugie, w zasadzie jeżeli nie jesteś kulturystą, kompletne aminokwasy i to w nadmiarze znajdziesz w codziennych posiłkach i nie ma sensu suplementować się na siłę.kuczlaw pisze:Dla niektórych 8-10 km to bieg wyniszczajacy a tym bardziej interwały.
-
- Wyga
Rozumiesz różnice w uszkodzeniach, jakie występują po przysiadach ze 100 kg sztangą a po 10 km biegu, nawet na pełnej "parze"???Rolli pisze: Po BCAA nie urosną ci przy bieganiu mięśnie. A mikro-Uszkodzenie tez będziesz miał po bieganiu.
Z mojej parafii może sobie nawet osłonowo lewatywę robić, tylko nie wciskajcie ludziom kitu, że bez 100 kapsułek tygodniowo nie da się biegać i człowiek umiera na skutek "spalonych" mięśni.
-
- Zaprawiony W Bojach
Sa tak samo (nie) potrzebne jak na siłowni.DominikM pisze:Rozumiesz różnice w uszkodzeniach, jakie występują po przysiadach ze 100 kg sztangą a po 10 km biegu, nawet na pełnej "parze"???Rolli pisze: Po BCAA nie urosną ci przy bieganiu mięśnie. A mikro-Uszkodzenie tez będziesz miał po bieganiu.
Z mojej parafii może sobie nawet osłonowo lewatywę robić, tylko nie wciskajcie ludziom kitu, że bez 100 kapsułek tygodniowo nie da się biegać i człowiek umiera na skutek "spalonych" mięśni.
-
- Wyga
Twoje posty są wyjątkowo przemyślane i pouczające.Rolli pisze:Sa tak samo (nie) potrzebne jak na siłowni.DominikM pisze:Rozumiesz różnice w uszkodzeniach, jakie występują po przysiadach ze 100 kg sztangą a po 10 km biegu, nawet na pełnej "parze"???Rolli pisze: Po BCAA nie urosną ci przy bieganiu mięśnie. A mikro-Uszkodzenie tez będziesz miał po bieganiu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Może. Ale nie wprowadzają tak w błąd, jak inne posty.DominikM pisze: Twoje posty są wyjątkowo przemyślane i pouczające.
Tak poza tym. BCAA tez jest używane w treningach wytrzymałościowych... tez przy bieganiu.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Brawo! Wygrałeś konkurs na najbardziej wartościowego i najmądrzejszego usera...DominikM pisze:Twoje posty są wyjątkowo przemyślane i pouczające.Rolli pisze:Sa tak samo (nie) potrzebne jak na siłowni.DominikM pisze: Rozumiesz różnice w uszkodzeniach, jakie występują po przysiadach ze 100 kg sztangą a po 10 km biegu, nawet na pełnej "parze"???
Z mojej strony EOT
-
- Wyga
Słusznie. Trudno by ci było uzasadnić po jasną anielkę biegacz biegający 10 km na treningu ma w dzień nietreningowy brać aminokwasy na noc. Lepiej spuścić ogonek i czmychnąć.kuczlaw pisze:
Z mojej strony EOT
- przywitek
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:36
Widze, ze rozwinęła się nie mała dyskusja na ten temat. Biegam i wykonuje ćwiczenia siłowe w domu 3 x w tygodniu, jednak przed bieganiem tylko biore BCAA przed i po treningu. Interesowałem się bardziej tym, czy rodzaj wybiegu ma też wpływ na zażywanie tego preparatu.