Które rękawiczki ? Gdzie jest różnica ?

Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a ja katuję takie: http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... LOVES.html

oraz

na zimniejsze dni:

http://www.newbalance.pl/sklep-on-line/ ... iczki.html

te pierwsze wyżej sprawdzają się nawet lepiej (choć są tańsze). te drugie to tak kupiłem sobie w nagrodę za nie wiem co ;-)
PKO
Blondi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

W Lidlu są za 14zl., czapki do biegania równiez w tej cenie.Przetestowalam i polecam.Rowniez odziez do biegania z Lidla jest niczego sobie.
gmazur
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:27
Życiówka w maratonie: 4:10:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

te z Lidla mam i są ok, ale są cienkie, takie na teraz. Jak będzie chłodniej to znajdź dużo cieplejsze, ale nie bawełniane. Preferuje Ronhilla.
kpisarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak odnośnie rękawiczek - kupiłem takie w Martes Sport w promocji za 39,99 pln:

http://www.sportsdirect.com/nike-therma ... ens-764345.

i powiem Wam, że jestem zażenowany, zdegustowany i nie wiem jeszcze jak określić swoje odczucia odnośnie jakości tych rękawiczek. Wczoraj biegłem w nich 16 km przy -6C, dziś 11 km przy -5C - jak wróciłem do domu, to nie czułem palców u dłoni. Dłonie wymarznięte na maksa. Nie potrafię zrozumieć, jak taka firma jak Nike, nie potrafi zrobić zwykłych rękawiczek, i wypuszczać na rynek taki shit jak to?
Centrum Biegowe ERGO
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak ktoś chciałby sprzęt nieco ambitniejszy technologicznie, to polecam rękawiczki Columbii.
http://www.ergo-sklep.pl/columbia-trail ... ki-damskie
Podobnie jak w masie innych produktów zimowych Columbii zastosowano w nich omni-heat, czyli powleczono wewnętrzną stronę czymś w rodzaju folii NRC, ale nie jednolitej, tylko w formie małych cekinów. Szparami pomiędzy cekinami materiał gubi wilgoć, a cekiny odbijają do środka cenne ciepło. Termorefleksja. Rękawiczki pozwalają też na obsługę dotykowej elektroniki (np. telefonów) kciukiem i palcem wskazującym.

Materiałem z wyższej półki, ale bardzo fajnym pod wieloma względami jest też wełna merino. Wielokrotnie przepocone nie pachną brzydko, trzymają ciepło, są komfortowe w różnych temperaturach.

Uzupełnieniem lub alternatywą dla rękawiczek są też rękawy bluz, często wyposażone w otwór na kciuk, a czasami nawet nawet na zdejmowaną kieszonkę na resztę palców. Na początku treningu często palce są zmarznięte, ale po rozgrzewce i kwadransie szybkiego biegania odsłaniamy dłonie, bo już zimno nam nie doskwiera. Przy takich rękawach robi się to jednym ruchem, bez ryzyka zgubienia czegokolwiek i kłopotu z upychaniem po kieszeniach. Przykładowa bluza z "łapkami":
http://www.ergo-sklep.pl/nike-shield-max-kurtka-damska
Centrum Biegowe ERGO
www.ergo-sklep.pl
al. Jana Pawła II 61, Warszawa
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gocu pisze:Sporej liczbie z was marketing wypalił mózgi.
nie - czasem komuś po prostu marzną ręce, i chciałby mieć rękawiczki w których dłonie nie marzną. To że jeden biega boso w zimie nie oznacza że może każdy. Najlepsza ochrona to warstwa nieprzewiewna na wierzchu rękawiczki. Wtedy jest szansa ze zimno nie przeniknie do wewnątrz. I nie muszą być drogie - ostatnio widziałem w Go-SPORT ich marka - z 69 na 29 zł - całe wieszaki. Kupiłem testowo, a ręce bardzo mi marzną - (mam jakieś wypasione z windstopperem z Pearl Izumi i drugie Zinner ) - i rewelacja. Przy mrozie -12 i wietrze cieplutkie dłonie. Jak jest sam polar - musi go przewiac i bedzie zimno, takie to na temp. powyzej zera.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

calkiem przypadkowo natrafilem na set ktory przebija wszystko co uzywalem do tej pory - grube rekawiczki predej czy pozniej mozna bylo wyzymac, w sumie ZAWSZE na +2h trening musialem miec druga pare - teraz patent tez jest na 2 pary ale... pierwsza warstwa to tanie kalenji, z lekkim podbiciem ale i tak z tych zimowo cienszych, totalnie przewiewne, a na to zalozylem w tatry rekawiczki polarowe - takie najtansze za 9 pln co mialem w aucie do odsniezania i drapania szyb - i taki zestaw okazal sie rewelacyjny - oblecialem w nich taktego dnia 4 godzinny trening a od tamtej pory w sumie ok 100km !!! sprawdza sie to w 100% - przewiewne jest w minimalnym stopniu, swietnie oddycha a w kazdej chwili moge sciagnac polary i zostawic pojedyncza warstwe :) powaznie - jak komus mpocno marzna rece to polecam wybrobowac sposob :)
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie polecam 4F :wrrwrr: po dosłownie kilku treningach rozlazły się na szwach, będę reklamował...
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nessi pisze:Różnica zawsze jest w materiale i jego funkcjach. Bawełniane rękawiczki to nie wiem do czego się nadają, bo nawet na budowie się nie sprawdzają. Wszystko jest kwestią budżetu. My polecamy uszyte z Polartecu doskonale dopasowane rękawiczki na chłodne dni.

http://www.e-nessi.pl/pl/p/Rekawiczki-T ... rettyPhoto

Osobiście testowałem na -10 i dawały radę. Mała uwaga, dobrze zrobić rozgrzewkę już w rękawiczkach a nie zakładać rękawiczki na zmarznięte dłonie.
Chciałem zamówić ale kod rabatowy nie działa. Robię kopiuj/wklej ...
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A więc mam już rękawiczki od nessi. Pierwsze wrażenie, fajne i ciepłe ale zobaczymy to na treningach ;)
Z tego co zauważyłem to napis jest biały a rozmiar XL to jest XL a nie jak innych producentów naciągane L ;)
Modeno
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się jak można mówić o ciepłych rękawiczkach na ujemne temperatury jeśli główny materiał, z którego są wykonane to poliester. Przecież to fikcja. Mam dwie pary takich rękawiczek i właściwości termiczne są żadne. Nadają się na temp. +5 st. C i wyżej (o ile prędkośc wiatru około zera m/s). Dobre czyli ciepłe rękawiczki nie moga mieć właściwości termoaktywnych, bo taki materiał przepuszcza powietrze w obie strony, stąd musi być w nich zimno.
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gocu pisze:Sporej liczbie z was marketing wypalił mózgi.
Coś w tym jest:)))
Jak dla mnie to najlepsze są zwykłe bawełniane za 2,99 i takich używam praktycznie przez całą zimę.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zapraszam zatem do mnie na 4 godzinny trening przy -15 w tych rekawiczkach. nawet obiecuje potem ze odwioze prosto do szpitala, moze nawet nie amputuja dloni, choc tego akurat obiecac nie moge :)
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Kwe
LoveBeer pisze:zapraszam zatem do mnie na 4 godzinny trening przy -15 w tych rekawiczkach. nawet obiecuje potem ze odwioze prosto do szpitala, moze nawet nie amputuja dloni, choc tego akurat obiecac nie moge :)
Kwestia marźnięcia dłoni jest kwestią indywidualną. Znam takich (a nawet z nimi biegam :) ), którzy nawet zimą zdejmują rękawiczki, bo im w dłonie za gorąco. Ja natomiast potrzebowałym tej podwózki do szpitala.
Krzysiek
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przy minus 15 i 4 godzinach to juz nie jest kwesti aindywidualna, uwierz mi :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ