Ból talerza biodrowego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Zielucha
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przewertowałam niejedno forum i całe internety i nie znalazłam nic o mojej dolegliwości.
Boli mnie zazwyczaj jak trochę więcej/szybciej pobiegam nad talerzem biodrowym.
Tam gdzie zaznaczyłam na rysunku, z obu stron, zaraz przy kości.
Nie boli mnie kość, nie boli mnie mięsień, w ogóle w tym miejscu to mnie chyba może tylko skóra boleć :/
I właśnie dość mocno "to to" boli przy chodzeniu więc tym bardziej nie mogę biegać.
Jest to dość kłopotliwe, bo jestem amatorem, biegam 3-4 razy w tygodniu po ok.7km średnim tempem 6.30min/km. Wczoraj 3km przebiegłam 5.30 min/km i już dziś czuję ból. Trochę to bez sensu, bo raczej nie prawię formy jak nie będę mogła czasem szybciej pobiegać.
Czy ktoś miał taki problem, wiecie co może w tym miejscu boli? Co przed bieganiem mogę zrobić/rozciągnąć/rozgrzać żeby uniknąć bólu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Ja miałem ból mniej-więcej w tym miejscu i wkładka pod piętę 1cm załatwiła sprawę. Ponoć mój ból wynikał z różnicy długości nóg.
Arlif
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47m:57s

Nieprzeczytany post

Mam dokładnie to samo w prawej strony. Byłem z tym u ortopedy jakiś miesiąc temu i powiedział że bolą mnie przyczepy mięśni i polecił masowanie tego odcinka. Jakiś czas miałem spokój, wczoraj po dłuższym wybieganiu znowu się odezwało, ogólnie obolałą mam całą tę okolicę. Wczoraj ledwo z tym chodziłem, dzisiaj lepiej po godzinnym masowaniu i lekkim rozruchu.
Co do poprzednika, także mam nogę krótszą co 1cm :)
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

IMHO najprawdopodobniej bolą cie przyczepy mięśniowe pasma biodrowo-piszczelowego. ITBS jednych boli po boku kolana, innych wysoko w biodrze. Co masz zrobić? Rozciągnąć dobrze pasmo i je wzmocnić... do tego konkretnego przypadku, weź piłeczkę tenisową, połóż się na podłodze, na boku i całym ciężarem ciała masuj obolałe miejsce oraz mięśnie pośladkowe. Jak będzie bolało, znaczy, że miejsce jest do rozpracowania - początki będą trudne... ale można się tego pozbyć sumiennym rozciąganiem i wzmacnianiem.
I zgadzam się z poprzednikami - zobacz, czy nie masz krótszej nogi - jeśli tak, zastosuj podpiętek :-) Mam to samo i właśnie rehabilituję mojego ITBS'a.
Arlif
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47m:57s

Nieprzeczytany post

To ciekawe...
2 miesiące temu zmagałem się z ITBS, tylko po lewej stronie, ból występował w zewnętrznej części kolana. Wyćwiczyłem to i na razie jest w porządku.
Zobaczę jak będzie po dzisiejszym bieganiu, jeśli będzie bolało to trzeba będzie się bardziej wziąć za ćwiczenia tego odcinka biodrowego :hejhej:
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na potwierdzenie - umiejscowienie bólu przy ITBS
Obrazek
Zielucha
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hmmm to mnie boli wyżej niż na tym rysunku, już nad miednica.
Nie mniej jednak dziękuje za wszystkie podpowiedzi, pewnie macie racje, muszę zmierzyć sobie nogi:)
Przypomniało mi się że moja mama i babcia mają wadę chodu i jedna nogę stawiają niepoprawnie, nie pamiętam o co dokładnie chodzi. Może ja też to mam, krzywo biegam i boli. Specjalista oceni.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ