No właśnie nie do końca. Do twardych warzyw można kupić wyciskarki takie jak tamaly89 pisze:Sok z buraków musi odstać, gdyż w przeciwnym razie może obciążać żołądek. To chyba jedyny sok, który lepiej spożywać dopiero po jakimś czasie od przygotowania.tajt28 pisze: A dlaczego z buraków musi odstać?
BTW zawsze zastanawiałem się nad tematem soku buraczanego. W kilku artykułach pisano o jego wpływie na wydolność (wpływ azotu i działanie podobne do AAKG) i alkalizowaniu organizmu. Tylko podobnie jak w komentowanym artykule, wszędzie pisze się o wyciskaniu warzyw a nie o sokowirówce. Czy to może mieć znaczenie jeśli chodzi o wartości odżywcze? Bo różnica w cenach sprzętu jest kolosalna.
A co do sprzętu to nie jest czasem tak, że wyciskarka jest do cytrusów a sokowirówka do reszty warzyw i owoców? A jak ktoś Ci mówi, że ma wyciskarkę do buraków to Ty możesz nazwać to sokowirówką
http://allegro.pl/wyciskarka-do-owocow- ... 61581.html
a to nie jest jakaś topowa.
A sokowirówka to sokowirówka - sprzęt znany naszym mamom.
Sok z buraków neutralizuje soki żołądkowe i dlatego bywa nieprzyjemny dla nieprzyzwyczajonego organizmu (łącznie z nudnościami). Dlatego często dokłada się trochę soku jabłkowego.