Początki biegania.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Zaczynam biegać i nie jestem pewny jak rozplanować sobie trening (dystans,czas itp) Otóż mogę przebiec 8 km w 42 min i jest wysyłek, ale myślę, że dałbym radę biec dalej, ale po co się forsować. Biegam raz na tydzień czasami dwa od 2 tyg. Nie jestem pewny czy te 8 km to nie za dużo na początek. Ostatnio pobolewa mnie kolano i jak narazie muszę poczekać aż się zregeneruję. Możliwe, że jest to też wina przeprostów . Może tak być?
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
Cześć, trochę mało danych o sobie (wiek, wzrost, waga), o celach (czy rekreacja, czy zawody).
-
- Rozgrzewający Się
24 lata, 179 cm, 77kg. Moim celem na początek jest przebiegnięcie półmaratonu. Potem zobaczymy jak wszystko będzie się układać. Dodam, że biegam tylko po betonie, bo nie mam innej możliwości. Pewnie i dlatego kolano dostaje. Jeśli mógłym prosić o jakieś porady, jak zacząc, jak się przygotować... ?
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Najlepiej zmień trasę, beton jest najgorszy dla stawów ze wszystkich możliwości. Na razie kup buty z bardzo dobrą amortyzacją, najlepiej w jakimś sklepie biegowym. Sprawdzą, doradzą etc. Wymiary (poza wiekiem
) masz prawie identyczne jak ja. Nie forsuj się, biegaj dwa razy w tygodniu i dwa razy idź na siłownię. Ogólny rozwój jest bardzo ważny, nogi też wzmocnisz. Na rekordy i zawody przyjdzie czas.

-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za rady
Muszę przyznać, że na siłownię mnie nie stać więc szukam alternatywnych ćwiczeń w domu. Może znasz takie dzięki, którym polepszę kondycję i jednocześnie zrzucę mały brzuch ? Jak na razie nie mogę biegać, bo kolano ciągle boli więc muszę znaleźć jakieś ćwiczenia w domu, które pozwolą mi utrzymać moją "kondycję" i nie chce tylko leżeć i czekać aż przestanie mnie przestanie boleć.

- Aelion
- Stary Wyga
na pewno koledzy z forum doradzą Ci mnóstwo fajnych ćwiczeń, ja od siebie dorzucę to co robię od paru tygodniu - efekty rewelacyjne - http://www.100pompek.pl/ 

- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach
Znajdziesz 100-150zł na dodatkowe przyjemności? Za tyle kupisz hantle min 2x10kg i drążek do podciągania. Z takim zestawem plus masa własna (pompki, brzuszki) jesteś w stanie ćwiczyć w domu większość partii mięśni. Zrzucenie brzucha jest wypadkową zrzucenia wagi (mniejszy procent tkanki tłuszczowej) i ćwiczeń, na początek spróbuj tego:Lindros pisze:Dzięki za radyMuszę przyznać, że na siłownię mnie nie stać więc szukam alternatywnych ćwiczeń w domu.
https://www.youtube.com/watch?v=Md2cjzMe4eY
-
- Rozgrzewający Się
Hantle mam, ale tylko 1x8 kg. Może uda mi się znaleźć jakieś finanse i kupie sobie coś jeszcze. Drążek odpada, bo wynajmuję mieszkanie i nie mogę go zamątować , a z resztą nie ma gdzie. Już pwoli moje kolano przestaję boleć więc pewnie niedługo wrócę do biegania, jeśli ktoś z Was jest z Poznania i mógłby mi polecić dobre miejsca do biegania z miękka nawierzchnią ?