Komentarz do artykułu Chcesz uniknąć bólu kolan? Wzmacniaj biodra!
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Chcesz uniknąć bólu kolan? Wzmacniaj biodra!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Czy ćwiczyli biodra czy kolana to tak czy inaczej pracowały tez inne partie miesni.
Ale tak czy inaczej to pokazuje, że trzeba przedewszystkim zadbać o sprawność ogólną, a nie o "najlepsze" buty.
Ale tak czy inaczej to pokazuje, że trzeba przedewszystkim zadbać o sprawność ogólną, a nie o "najlepsze" buty.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Dokładnie tak...99% amatorów zapomina o treningu siłowym i ogólnorozwojowym. Każdemu się wydaje ze jak biega to już mięśnie sie same wzmacniają i nic więcej nie trzeba robić. Niestety jesli ktos biega 4-6 razy tygodniu to nie ominą go zmudne i nudne cwiczenia siłowe i ogolnorozwojowe. Kto biega jeszcze wiecej to sam o tym dobrze wie:)
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
wciąż za mało zwraca się uwagę na ćw. ogólnorozwojowe, nie tylko w związku z bieganiem, ale w ogóle, w zyciu, kultura fizyczna przeciętnego Polaka błaga o litość
pracuję z ludźmi o średniej wieku +-60lat, 95% tych ludzi nie radzi sobie na zwykłej gimnastyce
a teraz u młodych ludzi będzie coraz gorzej gdy osiagną w/w wiek...
we wszystkich planach treningowych powinno zwracać się na ogólnorozwojówkę, zapobiegłoby to w jakimś procencie kontuzjom
...ale mądry Polak po szkodzie

pracuję z ludźmi o średniej wieku +-60lat, 95% tych ludzi nie radzi sobie na zwykłej gimnastyce

we wszystkich planach treningowych powinno zwracać się na ogólnorozwojówkę, zapobiegłoby to w jakimś procencie kontuzjom
...ale mądry Polak po szkodzie

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wiem, że to nie jest sedno tego artykułu, ale zainteresował mnie fakt, że "w Polsce biega regularnie kilka milionów ludzi".
Na prawdę tak jest ?
Poświęciłem kilka minut na potwierdzenie tej liczby przeszukując internet ale bez większych sukcesów. Wydaje mi się ta liczba dość optymistyczna... Chyba, że inaczej rozumiem "regularność"
Na prawdę tak jest ?
Poświęciłem kilka minut na potwierdzenie tej liczby przeszukując internet ale bez większych sukcesów. Wydaje mi się ta liczba dość optymistyczna... Chyba, że inaczej rozumiem "regularność"

- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Łatwo policzyć z podanych danych, że obie grupy liczyły po 100 badanych. Z grupy "przysiadów" wyleczyło się 80 osób, a z grupy "bioder" 77. Nie wydaje mi się to znaczącą różnicą.
Ciekawszym jest fakt, że Ci "od bioder" dochodzili do formy wcześniej. ALe jak to było? Czy cała grupa od bioder poczuła się lepeij po 3 tygodniach, a cała od przysiadów po 4? To były średnie wyniki?
Ciekawszym jest fakt, że Ci "od bioder" dochodzili do formy wcześniej. ALe jak to było? Czy cała grupa od bioder poczuła się lepeij po 3 tygodniach, a cała od przysiadów po 4? To były średnie wyniki?
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak dla mnie, to w badaniu zdecydowanie zabrakło grupy kontrolnej, która nic nie robiła w tym czasie, gdy inni ćwiczyli. Nie zdziwiłbym się jakby się okazało, że właśnie w tej grupie nastąpiła największa poprawa (chociaż może bardziej byliby podatni na kolejne bóle w przyszłości). Trening ogólnorozwojowy zawsze traktowałem jako czynnik wzmacniający - ale mający wpływ na ograniczenie siły/liczby kontuzji a nie jako środek na ich leczenie.
-
- Wyga
badanie nazywa się: "Strengthening of the Hip and Core Versus Knee Muscles for the Treatment of Patellofemoral Pain: A Multicenter, Randomized Controlled Trial"
pełne źródło:
http://natajournals.org/doi/pdf/10.4085 ... 50-49.3.70
pełne źródło:
http://natajournals.org/doi/pdf/10.4085 ... 50-49.3.70