Drętwienie stopy/ból śródstopia
-
- Dyskutant
Sprawa wygląda tak.
Zmieniłem buty na asics kayano 20 i jakoś prawie dwa miesiące biegania co 2 dzień wszystko było ok , ale z dnia na dzień zacząłem odczuwać jakiś dyskomfort i ból w śródstopiu i drętwienie stopy ( o dziwo chodzi tylko o prawą stope ).
Lewa jest cały czas "nówka sztuka"
Dziwne jest też,że bół/drętwienie nie występuje zawsze, jeden trening moge biec i nogi są świeże a innym razem już po 5 km czuje,że coś jest nie tak (biegam przeważnie 10 km).
Innym razem ból moze się pojawić w trakcie treningu i po chwili jest " rozbiegany" i znika.
Przy zakupie butów miałem test na bieżni i nie biegam z pięty,tylko z całej stopy.
więc sam nie wiem czy to kwestia lepszej rozgrzewki stopy,czy jeszcze coś innego ?
Zmieniłem buty na asics kayano 20 i jakoś prawie dwa miesiące biegania co 2 dzień wszystko było ok , ale z dnia na dzień zacząłem odczuwać jakiś dyskomfort i ból w śródstopiu i drętwienie stopy ( o dziwo chodzi tylko o prawą stope ).
Dziwne jest też,że bół/drętwienie nie występuje zawsze, jeden trening moge biec i nogi są świeże a innym razem już po 5 km czuje,że coś jest nie tak (biegam przeważnie 10 km).
Innym razem ból moze się pojawić w trakcie treningu i po chwili jest " rozbiegany" i znika.
Przy zakupie butów miałem test na bieżni i nie biegam z pięty,tylko z całej stopy.
więc sam nie wiem czy to kwestia lepszej rozgrzewki stopy,czy jeszcze coś innego ?
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
miałam identyczny problem(też w prawej stopie) , w dodatku az paliło mnie od języka buta na zgięciu st.skokowego
na stopie natomiast żadnych otarć, ani nic podobnego, sznurowałam na mnóstwo sposobów
po jakimś czasie przestałam zwracac na to uwagę i problem zniknął
nawet nie wiem, kiedy 

po jakimś czasie przestałam zwracac na to uwagę i problem zniknął

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Napisz coś o sobie - ile ważysz, od jak dawna biegasz, w czym biegałeś wcześniej, co odrzuciłeś biorąc Kayano (bo pewnie mierzyłeś ze 2-3 pary)Gleader pisze:Sprawa wygląda tak.
Zmieniłem buty na asics kayano 20
Zwróć szczególną uwagę na ubieranie butów. Często niedoceniane miejsca to: niezbyt dobrze naciągnięta lub przecierająca się skarpetka, włożenie nogi do buty "byle jak" i mocne zasznurowanie - poświęć minutę dłużej na ułożenie skarpetki na nodze, nogi w bucie na wkładce, ułożenie języka i sensowne zasznurowanie.Gleader pisze:( o dziwo chodzi tylko o prawą stope ).
Ja raz "na szybko" zmieniałem buty przed zawodami (chyba z minutę przed startem, bop zapomniałem o której start

biegam ultra i w górach 

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wg mojej opinii to może być spowodowane tak jak pisał kolega wcześniej, zbyt mocno zasznurowanymi butami, uciskiem sznurówek (spróbuj innego wiązania sznurówek, jeśli moc ich zasznurowania nie pomoże), źle założonymi skarpetkami, lub złymi skarpetami.
Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna rzecz, od której mogą drętwieć nogi, mianowicie niektóre suplementy, odżywki mogą w ten sposób działać (np kreatyna, różne przedtreningowe na bazie azotu).
Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna rzecz, od której mogą drętwieć nogi, mianowicie niektóre suplementy, odżywki mogą w ten sposób działać (np kreatyna, różne przedtreningowe na bazie azotu).
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
-
- Dyskutant
Ważę 94 kg.
Regularnie biegam od czerwca.
Wczesniej biegałem w nike flyknit lunar 2,jak kupowałem asicsy to mierzyłem pegasusy i jeszcze jakiś niższy model asicsa.
Kayano 20 byly po prostu najwygodniejsze jak dla mnie.
Co do sznurowania.To but ściągam i zakładam bez rozwiązywania sznurówek,więc nie są one mocno zasznurowane,a raczej lekko.
Nieraz podczas treningu robie jakąś przerwe na delikatne poprawienie sznurówek ale raczej nic to nie daje.
Skarpetki techniczne.Zawsze po założeniu buta robię w domu lekką rozgrzewkę,biodra,koski itp więc noga się "ułoży"
Dodam jeszcze,że nieraz rano po dłuższym treningu (około 15km),po wstaniu mam "sztywne" śródstopie i dziwny dyskomfort od pięty.
Odcisków nie mam, we flyknitach miałem okropne.
Regularnie biegam od czerwca.
Wczesniej biegałem w nike flyknit lunar 2,jak kupowałem asicsy to mierzyłem pegasusy i jeszcze jakiś niższy model asicsa.
Kayano 20 byly po prostu najwygodniejsze jak dla mnie.
Co do sznurowania.To but ściągam i zakładam bez rozwiązywania sznurówek,więc nie są one mocno zasznurowane,a raczej lekko.
Nieraz podczas treningu robie jakąś przerwe na delikatne poprawienie sznurówek ale raczej nic to nie daje.
Skarpetki techniczne.Zawsze po założeniu buta robię w domu lekką rozgrzewkę,biodra,koski itp więc noga się "ułoży"
Dodam jeszcze,że nieraz rano po dłuższym treningu (około 15km),po wstaniu mam "sztywne" śródstopie i dziwny dyskomfort od pięty.
Odcisków nie mam, we flyknitach miałem okropne.
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Ja miałem to samo i zaczęłem inaczej sznurowac buty tak żeby sznurowka się nie krzyżowała
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Miałem ten problem- za mocno sznurowałem buty- też wtedy były to Asicsy. Poluzowałem sznurowanie w okolicach śródstopia i przeszło;)
- jarek_bb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 3:36:50
Miałem to samo z Asicsami. Drętwiały mi stopy na podbiegach. Kwestią było zbyt mocne dosznurowanie butów. Jak lżej wiązałem, było zdecydowanie lepiej, ale stopa ganiała. Buty dałem kuzynowi - do chodzenia do szkoły ma w sam raz.