Cel? 3 km w 10 minut

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kowal1tm pisze:
kuczlaw pisze:Albo jedna dyscyplina albo druga, zastanów się czy chcesz ładnie wyglądać czy biegać 3 km poniżej 10 minut...

Ja chodziłem na siłownię ponad 3 lata. Od prawie roku nie byłem, skupiłem się na bieganiu. Nie da się budować mięśni i robić postępy w bieganiu. Tez myślałem podobnie...
da się przy odpowiedniej diecie i rozsądnie rozplanowanym treningu. Jestem tego najlepszym przykładem.
:bum:

Biegać na poziomie 13minut/3km i chodzić na siłownie może więkoszść ludzi bez żadnej diety i bez żadnego planu. Biegaj na poziomie <9minut i łącz to z siłownią wtedy się pochwal
PKO
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:
kowal1tm pisze:
kuczlaw pisze:Albo jedna dyscyplina albo druga, zastanów się czy chcesz ładnie wyglądać czy biegać 3 km poniżej 10 minut...

Ja chodziłem na siłownię ponad 3 lata. Od prawie roku nie byłem, skupiłem się na bieganiu. Nie da się budować mięśni i robić postępy w bieganiu. Tez myślałem podobnie...
da się przy odpowiedniej diecie i rozsądnie rozplanowanym treningu. Jestem tego najlepszym przykładem.
:bum:

Biegać na poziomie 13minut/3km i chodzić na siłownie może więkoszść ludzi bez żadnej diety i bez żadnego planu. Biegaj na poziomie <9minut i łącz to z siłownią wtedy się pochwal
nie chwale sie odpowiedziałem poprostu :bum: a wiec jest jakiś trening który pozwoli mi zbliżyć sie do żądanego czasu przy tak krótkich treningach??
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

kowal1tm pisze:pojawił sie spory problem. otóż nie będę w stanie wygospodarować tak dużo czasu na ten trening. godzine będe mógł biegać maksymalnie raz w tygodniu w weekend. Oprócz biegania jest jeszcze siłownia i sztuki walki... Nie da sie rozpisać palnu w oparciu np o treningi interwałowe?
Nie rozumiem, jak można po takim zdaniu odpowiadać jeszcze w tym wątku...
robo123
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
kowal1tm pisze:pojawił sie spory problem. otóż nie będę w stanie wygospodarować tak dużo czasu na ten trening. godzine będe mógł biegać maksymalnie raz w tygodniu w weekend. Oprócz biegania jest jeszcze siłownia i sztuki walki... Nie da sie rozpisać palnu w oparciu np o treningi interwałowe?
Nie rozumiem, jak można po takim zdaniu odpowiadać jeszcze w tym wątku...
Ja bym na to patrzył inaczej: to jest dopiero prawdziwe wyzwanie przy takich założeniach treningowych doprowadzić zawodnika do wyniku 10:00 :oczko: Dlaczego od razu zakładać, ze to bez sensu - facet jest młody, zdrowy, silny ambitny i zmotywowany, pewnie za dużo dotąd nie biegał więc rezerwy ma - może to nie jest zupełnie niemożliwe, ostatecznie 10:00 to nie jest jakiś kosmos nawet dla amatora. :lalala:
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

robo123 pisze:10:00 to nie jest jakiś kosmos nawet dla amatora. :lalala:
Dla amatora, który ma czas trenować raz w tygodniu? I jeszcze po drodze sobie zamierza przeszkadzać siłownią?
robo123
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak rozumiem, raz w tygodniu ma pełna godzinę na bieganie, a w pozostałe dni treningi muszą być krótsze. Zwróćcie uwagę, ze to jednostka desantowa, no przecież gdzie jak gdzie ale tam jakąś porządną zaprawę parę razy w tygodniu muszą mieć, przynajmniej tak jest w normalnych armiach na całym świecie. I co on do tej pory biegał: 3 x 4km w TYGODNIU i doszedł do poziomu 12 min na 3000m.
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

robo123 pisze:Jak rozumiem, raz w tygodniu ma pełna godzinę na bieganie, a w pozostałe dni treningi muszą być krótsze. Zwróćcie uwagę, ze to jednostka desantowa, no przecież gdzie jak gdzie ale tam jakąś porządną zaprawę parę razy w tygodniu muszą mieć, przynajmniej tak jest w normalnych armiach na całym świecie. I co on do tej pory biegał: 3 x 4km w TYGODNIU i doszedł do poziomu 12 min na 3000m.
tak dokładnie tak. raz w tygodniu moge swobodnie nawet 2 h poświecić na bieganie :) a ogólnie zapraw jako takich to nie mamy ale 3 czasami 4 razy w tyg jest wf. Zaznaczam, że biegać będe rano około 6 , 6:30
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bardzo ładnie, ale z biegania raz w tygodniu niewiele nabiegasz. a na 100% nie tyle, ile byś chciał.

ps - a trening interwałowy, o którym wspomniałeś, to też tak spokojnie godzinka zleci (trucht / część zasadnicza / trucht).
Go Hard Or Go Home
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:bardzo ładnie, ale z biegania raz w tygodniu niewiele nabiegasz. a na 100% nie tyle, ile byś chciał.

ps - a trening interwałowy, o którym wspomniałeś, to też tak spokojnie godzinka zleci (trucht / część zasadnicza / trucht).
panowie prosze o czytanie ze zrozumieniem. moge biegać 4x w tygodniu krócej ( optymalny czas dla mnie to byłoby pół godziny) i raz w tygodniu będe mógł poświęcić godzine lub dwie na dłuższy treninig
robo123
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kowal1tm pisze: a ogólnie zapraw jako takich to nie mamy ale 3 czasami 4 razy w tyg jest wf.
To jest cokolwiek dziwne, jak swego czasu czytałem wspomnienia z żołnierzy z jednostek spadochronowych z Legii Cudzoziemskiej czy brytyjskiej armii to jak żołnierz dobrze nie biegał to po prostu nie było dla niego miejsca w takiej jednostce - nie miał szans na ukończenie szkolenia i przydział. Z kolei o tym żeby korzystali z siłowni nie było słowa - najwyraźniej w zupełności wystarczały im tory przeszkód i ćwiczenia z masą własnego ciała (dużo pompek, brzuszków, podciągnięć, wspinania po linach itp). A u was co, żadnego biegania z kłodami drewna czy chociaż z plecakami i bronią po górach? :bum: Obijacie się, żołnierzu. :oczko:
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kolego, on pracuje od 7.30 do 15.30 a dwa razy w tygodniu ma WF 2 godz lekcyjne oczywiście jak nie ma służby czy wolnego...
A egzamin zapewne zalicza na ocenę 5 jeżeli biega 3 km w 12 minut ;)

Ja służyłem w jednostkach powietrzno-desantowych 12 lat i mogę co nieco na ten temat powiedzieć ;)
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kowal1tm pisze:
WojtekM pisze:bardzo ładnie, ale z biegania raz w tygodniu niewiele nabiegasz. a na 100% nie tyle, ile byś chciał.

panowie prosze o czytanie ze zrozumieniem. moge biegać 4x w tygodniu krócej ( optymalny czas dla mnie to byłoby pół godziny) i raz w tygodniu będe mógł poświęcić godzine lub dwie na dłuższy treninig
Sorry - ale to są kpiny. Czas, jaki chcesz uzyskać to bardzo dobry wynik, większość amatorów nawet się do niego nie zbliży. Pół godziny minimum to, przy bieganiu na takie czasy, powinna Ci zająć sama rozgrzewka przed treningiem + schłodzenie i rozciąganie. MINIMUM podkreślam. A gdzie właściwy trening? Sorry - ale jeśli chcesz być poważnie traktowany, to podejdź do sprawy poważnie. Bo Twoje podejście w tym temacie to są jawne kpiny. Najpierw nie chce Ci się doczytać ze zrozumieniem opisu do planu, a później chcesz biegać kosmiczne wyniki bez treningu. Ja nie mam zamiaru więcej czasu na ten wątek poświęcać.
Aha - żeby nie było. Zastanów się, czy gdyby byle w miarę sprawny amator mógł biegać "tak po prostu" z treningu pół godziny dziennie 3km poniżej 10 minut, to rekord Polski od 30 lat nadal byłby ~7:40, a ostatnio pobity w hali ~7:50 ?
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Odpuść sobie. Masz za mało czasu/chęci na wygospodarowanie czasu.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kowal1tm pisze:

no, przecież powiedziałem - z biegania raz w tygodniu nie nabiegasz tego, co chcesz.
Go Hard Or Go Home
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

robo123 pisze:
kowal1tm pisze: a ogólnie zapraw jako takich to nie mamy ale 3 czasami 4 razy w tyg jest wf.
To jest cokolwiek dziwne, jak swego czasu czytałem wspomnienia z żołnierzy z jednostek spadochronowych z Legii Cudzoziemskiej czy brytyjskiej armii to jak żołnierz dobrze nie biegał to po prostu nie było dla niego miejsca w takiej jednostce - nie miał szans na ukończenie szkolenia i przydział. Z kolei o tym żeby korzystali z siłowni nie było słowa - najwyraźniej w zupełności wystarczały im tory przeszkód i ćwiczenia z masą własnego ciała (dużo pompek, brzuszków, podciągnięć, wspinania po linach itp). A u was co, żadnego biegania z kłodami drewna czy chociaż z plecakami i bronią po górach? :bum: Obijacie się, żołnierzu. :oczko:
Uwierz mi, że my też biegamy i dużo bardzo dużo chodzimy (np we środe mamy wymarsz 60 km z oporządzeniem) a siłownia i sztuki walki to bardziej dla siebie niż pod kątem służby :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ