Mam dość nietypowy problem z prawym kolanem, a dokładnie ze ścięgnami prawego kolana. Biegam od około 2,5 roku, w 2013 biegałem regularnie od wiosny do września - na 10km od około maja. Pod koniec wakacji zaczęło mnie boleć to kolano, a konkretnie ścięgna. zrobiłem więc tydzień przerwy i pobiegłem. Znów to samo. Więc zrobiłem miesiąc przerwy. Pobiegłem na mniejszy dystans, ok, potem zwiekszalem dystans i znów zaczęło boleć. Poszedłem do znajomego chirurga, zbadał mi to kolano i powiedział, że jest w porządku. Zrobiłem więc dłuższą przerwę , w miedzyczasie chodząc trochę na basen. Wiosną 2014 trochę biegałem ale na dystanse do 6km raczej. We wrześniu tego roku znów zacząłem biegać regularnie, co 2 dni. Po miesiącu doszedłem do dystansu 10km i tak biegałem przez 2 tygodnie, z nogą wszystko ok.
Zrobiłem 9 dni przerwy i wczoraj znów przebiegłem 10km. I noga znów zaczęła mocno boleć.
Czy ktokolwiek z forum spotkał się z takim problemem? Rozgrzewam się i rozciągam przed i po bieganiu więc nie mam pojęcia o co może chodzić.
Nigdy nie miałem żadnej kontuzji ani jednego, ani drugiego kolana.
Ścięgna w kolanie? Dziwny ból
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Napisz przede wszystkim gdzie dokładnie cię boli (z przodu, z tyłu kolana, pod kolanem) bo opis dolegliwości jest bardzo enigmatyczny. Jak boli to z czymś jest problem, aż się prosi o konsultację z ortopedą. Skoro boli prawe kolano to prawdopodobnie jesteś praworęczny i dlatego masz słabszą tę nogę - może wystarczyłoby porobić ćwiczeń wzmacniających prawą nogę. Napisz czy biegasz na bieżni, czy biegasz po twardym czy miękkim podłożu (duża różnica dla kolan), czy biegasz w butach z amortyzacją, czy masz nadwagę. Może biegasz jednostajnym tempem (jeśli biegasz tylko wolno, to spróbuj drugą część dystansu przebiec 20-30s/km szybciej - mi to pomaga, jeśli starasz się biegać na treningach szybko to może powinieneś zwolnić).