Który plan na 10km wybrać ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
areo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:37
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
czy istnieje dobre źródło, które odpowie mi na pytanie jaki plan wybrać na dystans 10km lub inny posiadając konkretny rekord na zadanym dystansie ?

Przykładowe moje pytanie:
1. Jaki plan na 10 km wybrać gdy mój rekord na 5 wynosi 22:37, 10 wynosi 48:37 zaś na półmaraton 1h:52 ?

Prosiłbym o polecenie źródła wiedzy lub po prostu przykłąd treningu :)

Pytam, gdyż nie wiem czy plan na 42 minuty jest za ambitny a np. na 45 minut w sam raz.

Dziękuję.
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

jaki plan wybrales? na okres zimy ja biegam na planie maratonskim dopiero pozniej wchodze np. na
plan pod 10km.
plan pod maraton; buduje tkz. baze i zregoly nie dreczy interwalami.
zastanow sie czy pogoda akurat pozwoli ci na realizacje planu.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak jak adam pisze - zimę (listopad-styczeń, luty to zależnie od pogody) dobrze biegać coś, co pozwoli zbudować bazę. Najlepiej z treningu maratońskiego, bo jest spokojniejszy. Żeby się nie zamulić za bardzo możesz dorzucić przebieżki na koniec, a jak aura pozwoli (bywają dni, że jest ciepło) to jakieś podbiegi i trochę siły. Na wiosnę - bazę już masz, więc wchodzisz w plan pod 10km już po bazie (czyli tam, gdzie są interwały). A w jaki plan? Odpowiedziałeś sobie sam - w ten, co jest na czas który jesteś w stanie osiągnąć. Zejść od razu do 42 będzie Ci trudno, zacznij od planu na 45.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ