Doradźcie mi jak się ubrać na nadchodzącą porę roku

amen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie.

Swoje treningi zacząłem od sierpnia planem 6 tygodniowym, niestety 29 października przerwałem je z powodu dokuczającego chłodu i braku odpowiedniej odzieży, a że szkoda mi przerywać biegania, to zwracam się do Was o porady.

W jakie ubranie powinienem się zaopatrzyć? Można znaleźć takie, które nadaje się do biegania już teraz i później zimą? Da się to pogodzić? I czym osłonić szyję/gardło?

Prosiłbym o podawanie konkretnych modeli ubrań, może być coś czego sami używacie, mile widziane produkty z decathlonu, ewentualnie ze sklepów takich jak go sport, 4f, intersport, ale na coś z allegro też jestem otwarty. Przedział cenowy? Jak najmniejszy.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zamiast czekac na gotowe, mozna by siasc i poswiecic 10minut na przegladniecie forum. Tematow tego typu bylo ostatnio zalozonych kilka, ale oczywiscie lepiej zalozyc kolejny taki sam temat i czekac na gotowy zestaw ciuchow...
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lenistwu mówimy nie.

Wystarczy spojrzeć na 20 tematów tuz pod Twoim i znajdziesz z ostatnich dni/tygodni:
viewtopic.php?f=39&t=43939
viewtopic.php?f=39&t=42942
viewtopic.php?f=39&t=43573

Jakbyś poświęcił kolejne 30 sekund i uzył opcji "Szukaj" to byś dostał kolejne kilkadziesiąt linków.
biegam ultra i w górach :)
amen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tematy cały czas czytam, swój zestaw ubrań też układam i pewnie jeszcze podam do konsultacji.

To konkretne modele pomińmy, żeby nie było, a co z kwestią - można znaleźć (ubranie) takie, które nadaje się do biegania już teraz i później zimą? Da się to pogodzić?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez bylo, wle Ci napisze. Ubierasz sie na cebulke.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

dzisiejsza młodziez wpada w panikę jak nie znajduje gotowego przepisu na wszystko w internecie
najprostsze rozwiązanie to jechać do sklepu-dział bieganie-macać-kupić-testować
ręce czasem opadają :-\
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

najlepiej rzeczywiscie na cebulke. z fajnych rzeczy ktore moga sie przydac:
- koszlka termoaktywna z windstoperem na klacie (crane takie produkuje, od czasu do czasu pojawiaja sie na allegro) - jest to niby pierwsza warstwa, ale potrafi czasem 'uratowac' skore przy wietrze, nie przeszkadza a moze pomoc
- buff - do wyboru do koloru, swietny na szyje, mozna sciagnac i przewiazac w nadgarstku w razie nieuzywania na danym treningu (co zreszta ostatnio jest bardzo mocno praktykowane na wszelkiego rodzaju biegach, szczegolnie gorskich) - ma takze ta zalete ze mozna sie rozpiac, czy wogole zrobic sobie 'cyrkulacje' na klacie a szyja bedzie osloniona
- rekawiczek - czym wiecej tym lepiej, prawdziwe perelki w decathlonie (w sesnie mozna dostac za grosze) - nie zawsze grubsza=lepsze, czasem ta ciensza lepiej odprowadza wilgoc, a wiec nie jest mokra, a mokra rzecz to wrog biegacza. ja kupilem pary rekawic puchowych (na wiosne, byly za grosze), czesto mam je przy sobie (plecac lub kieszenie na plecach) i przy dlugich treningach w mrozie naprawde portrafia uratowac, juz nawet nie skore a zycie ;)
- czapka z czesciowym windstoperem (np czolo+uszy) - choc w wiekszosci wypadkow wystarczy cienka czapka (najlepiej z poliestru) lub... buff.
- ostatnio uzywam wiatrowki kalenji (byla przeceniona ze 130 na 70), taka biala z mnostwem otworow - znakomita rzecz, bo swietnie chroni przed wiatrem, a jednoczesnie jest jakas wentylacja i nie jestesm mokry jak mysz po 3 minutach jak w innych kondonikach. to takze nadaje sie swietnie jako ostatnia warstwa cebulki.

nie polecalbym natomiast wszelkich grubszych rzeczy, softshelli itd - ciagnie wode, pecznieje, wcale nie chroni dobrze przed wiatrem, robi sie ciezkie - raczej wiecej wad niz zalet - jak pisalem, lepiej imho zalozyc jakies termo + jakas bluze (mi jako bylemu kolarzowi zostalo mnostwo bluz rowerowych ktore sa swietne jako 2 warstwa, plus maja swietn ekieszenie na plecach) + wiatrowka albo bezrekawnik.

generalnie najlepiej samemu dochodzic do tego w czym jest najlepiej, napewno nie ma sensu kupowac od razu drogich i niesprawdzonych rzeczy...
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

katekate pisze:dzisiejsza młodziez wpada w panikę jak nie znajduje gotowego przepisu na wszystko w internecie
najprostsze rozwiązanie to jechać do sklepu-dział bieganie-macać-kupić-testować
ręce czasem opadają :-\
Kate, dobrze, ze my juz takie stare byki ;)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

stare i mądre :hejhej:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie zapominaj o pieknych, przystojnych i wysportowanych :hejhej:
running321
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To tak, ja myślę, że fajnie i tanio można ubrać sie w decathlonie :taktak:

Wstępnie, na głowę jakaś czapeczka, nie musi to być nawet jakaś sportowa (zwykła z targu też będzie dobra)

Pod szyję polecam tzw. półkominiarkę (inne nazwy to np. komin), ja zakładam wysoko, nawet za uszy, a potem na to czapkę i nic nie wieje (zanim się dobrze rozgrzeje to trzymam ją jeszcze na ustach, ale jak już zaczynają grzać po jakimś kilometrze to ściągam trochę, żeby móc swobodnie oddychać) :hejhej:

Dalej no to jak już kto uważa, ja na teraz zakładam podkoszulek + cienka bluzka z długim rękawem + bluza od dresu (a na zimę mam zamiar zamienić tę bluze na kurtkę z decathlonu teraz za 50zł jest taka, chociaż jeszcze jej nie miałem w rękach więc nie wiem na ile będzie ona ciepła)

Na nogi zakładamy kalesony (fachowa nazwa, "ledżinsy" :ble: )

No i wysokie skarpety, nie jakieś stopki :bum:

A na rączki to rękawiczki. I butów nie zapomni założyć :hej:
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

running :szok: Ty tak ubrany teraz biegasz??
Matko - ja bym się zagotował. Przykład z przedwczoraj wieczór (7 stopni, lekki wiatr): buty+"zwykłe cienkie letnie" skarpetki biegowe zasłaniające achillesy tylko (nie pamiętam, chyba 15 pln), ledżinsy 3/4 marki decathlon (jakieś z promocji za 70 czy 80 pln, nie ocieplane), bluza termoaktywna marki lidl długi rękaw (44 pln) i na to koszulka techniczna z jakiegoś biegu krótki rękaw (taka ciut grubsza, nie "letnia"). Do tego opaska na głowę (windstopper - bez żadnego ocieplenia, dawno już kupiłem, nie pamiętam ceny) i najcieńsze rękawiczki marki decathlon (chyba za 20 pln). Na początku lekko chłodno, ale po kilometrze się człowiek rozgrzewa od razu.

Na później mam jeszcze grubsze rękawiczki kupione w pakiecie z czapką na wyprzedaży i parę innych wyprzedażowych rzeczy, głównie decathlon (w sumie ciuchy na zimę kupiłem w lato na wieszakach "ostatnie sztuki" :hej: )
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marek84 i ty sie w tym nie ugotowales? W ostatni czwartek okolo 8 stopni szorty z siatka czyli bez gaci, koszulka termoaktywna bez rekawow, skarpety i buty ;)

Co osoba to inaczej, dlatego trzeba sobiesamemu wypracowac system.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no, jasne. Ale jak doczytałem koszulkę, 2 bluzy, ledżinsy (zakładam, że nie krótkie czy 3/4) i do tego "wysokie skarpety" to aż mi się ciepło zrobiło :)

Dla autora tematu: jak widać odczucie ciepła/zimna jest mocno subiektywne, zależy w dużej części od temperatury i wiatru, od tempa biegu oraz (oczywiście) też od opadów atmosferycznych. Generalnie zasady są takie:
1) jak wychodzisz, to ma Ci być za chłodno i dopiero podczas biegu się ogrzewasz
2) jak się spocisz/masz mokre ciuchy to nie stoisz. Albo biegniesz albo po biegu do domu. Rozciąganie zrobisz w domu. Nie możesz dopuścić do sytuacji, kiedy w mokrych ciuchach będzie Ci zimno i Cię przewieje
3) resztę dopracowujesz w trakcie - nikt nie jest Tobą i nie siedzi w Twojej skórze, żeby Ci pomóc. W każdym razie - nie musisz niewiadomo ile wydawać (co starałem się pokazać w moim poprzednim poście)
4) w miarę możliwości staraj się ubierać w ciuchy techniczne/termo, a nie bawełnę. Może być taniocha (lidl, tanie serie decathlon) ale z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie to lepsze niż najdroższa markowa nawet bawełna. Ma odprowadzać wilgoć z Twojego ciała i się nie przyklejać.
Przybył
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam potrzebuję rady co do stroju do biegania, uważam, ze poza czapką i termoaktywną odzieżą, ważna jest bielizna, uważacie że takie skarpety są w porządku? http://pl.bushmanwear.com/akcesoria/bie ... prost.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ