prosze o pomoc ból pośladka

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
wojtek777
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46 min
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Problem zaczal sie 3 tyg przed maratonem warszawskim. W niedziele zrobilem ostatnie dlugie wybieganie 32km. Nastepnego dnia gralem jeszcze w pilke i po tym zaczey mnie ciagnac strasznie posladki. Myslalem ze to rozciagne ale niestety, nic to nie dalo. Bol sie nasilal, tak ze nie moglem przeprowadzic normalnie treningu. W nastepstwie tego zszedlem z trasy maratonu po 30 km. Zrobilem sobie przerwe miesieczna. Bylem u mojego fizykoterapeuty. Nastawil mi kregoslup i miednice. Nakazal codzienne rozciaganie, ogolnie powiedzial ze mam straszne przykurcze i to moze byc tym spowodowane. Wczoraj wyszedlem potruchtac, porozciagac sie i znowu dupa :( ciagnie pod lewym posladkiem, najgozej jak jade samochodem lub siedze ) jeszcze jedna sprawa wczesniej przed maratonem mialem na swoich butach przejechane ok 1800 km i czulem ze mi przez to siada kregoslup. Prosze o pomoc czy ktos sie juz z czyms takim spotkal ?
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Ja miałem podobnie, wina - brak dostatecznego rozciągania dwójki.... Naderwalem przyczepy w posladku czy coś... Mogłem biegać ale powoli. Szybsze próby bolały. Pomogło siadanie posladkiem na twardej małej pileczce i rolowane tego miejsca oraz rozciąganie dwójek.
zorza111
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 53:17

Nieprzeczytany post

Mnie to męczyło ponad rok. Lekarz rodzinny twierdził że to kręgosłup, ale nie może mi dać leków , bo mój żołądek tego nie wytrzyma. Dopiero po dostaniu się do ortopedy i 3 seriach różnych zabiegów puściło. Najgorzej było siedzieć, nie mogłam też zrobić przebieżki, czy podbiegów. Teraz jest OK, ale to nie leki, tylko zabiegi od ortopedy pomogły. Jonoforeza z ketonalem, ultradźwięki i jeszcze parę innych, on będzie wiedział co Ci przepisać. Jeśli chodzi o rozciąganie, to jeśli tego nie zrobiłeś, to dodaj do ćwiczeń rozciąganie mięśnia gruszkowatego, bo on, jeśli jest przykurczony , to właśnie uraża nerw kulszowy który przebiega przez pośladek.
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Potrzebujesz duzo rozciagania- miesien gruszkowy. Przyda sie dobry fizjoterapeuta do masazy. Winna moze byc pilka nozna, a raczej gwaltowne zrywy podczas gry.
krass
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 51:21
Życiówka w maratonie: 4:26:17

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem ma to związek z kręgosłupem lędźwiowym. Dobrze byłoby przebadać się pod tym kątem, tj. przede wszystkim zrobić rezonans magnetyczny (MRI). Jeśli ma być szybko, to należałoby zacząć od wizyty u neurologa i on pewno zleci takie badanie. Prywatnie można to zdiagnozować w tydzień, z NFZ - nie ćwiczyłem, ale z tego co czytałem na MRI można czekać i 6 m-cy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ