w jaki dzień siła

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

div pisze: Tak zwani "guru" treningu siłowego (tsatsouline, wade, ostatnio kalvade) w swoich planach na wzmocnienie nóg wszyscy zalecają pełne przysiady.
...
Całego tego posta z ww. strony nie przeczytałem, ale wszędzie tam gdzie jest podejście czysto siłowe, czyli jak wzmocnić mięśnie, stać się silnym itd (nie ma nic wspólnego z przyrostem mięśni, rozrastaniem się itd) zalecane są pełne przysiady.
Masz rację jeśli chodzi o podejście czysto siłowe.

Mi jednak, jako biegaczowi te podejście siłowe jest jednak nie po drodze. Za Krzyśkiem Janikiem :
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=496
potrzebuję niepełnych przysiadów do zwiększenia dynamiki mięśni czworogłowych, i tylko tyle; nie będę bowiem wyrywał sztangi na podeście, a tylko biegł.

Czyli inaczej: Do czego, co, komu potrzebne?

Oprócz tego; pełne przysiady trzeba umieć robić; początkujący raczej będzie je kaleczył (bowiem nie ma pełnego zakresu ruchu), więc raczej niech robi pół, ćwierć...
PKO
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jurek z Lasu pisze:
div pisze: Tak zwani "guru" treningu siłowego (tsatsouline, wade, ostatnio kalvade) w swoich planach na wzmocnienie nóg wszyscy zalecają pełne przysiady.

Całego tego posta z ww. strony nie przeczytałem, ale wszędzie tam gdzie jest podejście czysto siłowe, czyli jak wzmocnić mięśnie, stać się silnym itd (nie ma nic wspólnego z przyrostem mięśni, rozrastaniem się itd) zalecane są pełne przysiady.
Masz rację jeśli chodzi o podejście czysto siłowe.

Mi jednak, jako biegaczowi te podejście siłowe jest jednak nie po drodze. Za Krzyśkiem Janikiem :
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=496
potrzebuję niepełnych przysiadów do zwiększenia dynamiki mięśni czworogłowych, i tylko tyle; nie będę bowiem wyrywał sztangi na podeście, a tylko biegł.

Czyli inaczej: Do czego, co, komu potrzebne?
Ok, rozumiem. Chodziło mi tylko o to, że jak przysiady na wzmocnienie nóg to lepiej pełny zakres i "obalić" mit o szkodliwości takich przysiadów dla kolan. Nie chodziło mi o podejście siłowe w sensie wyrywanie sztangi tylko o siłę nóg "dla biegacza" - zwykły przysiad który wzmacnia nogi. Ja sam swego czasu robiłem sporo ćwiczeń plyometrycznych min. ćwiećskoki, nie jestem jakimś przeciwnikiem półprzysiadów i innych niepełnych.

No i pełna zgoda, że trzeba umieć je robić i nie każdy będzie w stanie utrzymać równowagę na dole, ja sam jakiś czas temu miałem z tym problem, ale warto dążyć do tego żeby zrobić pełny przysiad choćby po to żeby rozciągnąć trochę nogi, zwiększyć mobilność stawów itd
36:20 1:19:45 2:53:10
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kurczak458 pisze:moje pytanie jak dodalibyście do takiego planu siłę statyczną. Zamierzam raz bądź dwa razy w tygodniu robić siłę w postaci: półprzysiadów, przeskoków, wykroków oraz ćwiczeń na berecie rehabilitacyjnym. W jaki dzień dodalibyście ten element treningu
Na bieganie.pl był jakiś czas temu (moim zdaniem bardzo sensowny) artykuł: http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=6709
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Jurek z Lasu pisze:Siłę rób w dzień poprzedzający akcent; w Twoim przypadku Wtorek lub Sobota; Ja bym wybrał Sobotę przed niedzielnym II zakresem.
Dlaczego przed akcentem? Proszę uzasadnić, bo ja mam inna teorie.

Ja zalecam sile po akcencie w ten sam dzień. Dwa uzasadnienia z mojej strony:
1. Akcenty zawsze na wypoczętych nogach (chyba ze się robię bloki akcentowe)
2. Wydłużona i lepsza regeneracja.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

siła głęboko pobudza mięśnie i na akcencie rekrutowana jest większa liczba włókien.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:siła głęboko pobudza mięśnie i na akcencie rekrutowana jest większa liczba włókien.
???
MaxSila pobudza prawie wszystkie rodzaje mięśni. Akcent nie da rady nigdy tylu mięśni zrekrutować... Ale o to mi tez nie chodziło.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem czy ty nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć. na treningu siłowym następuje pobudzenie mięśni głębsze niż podczas zwykłego treningu biegowego, dzięki czemu nazajutrz podczas akcentu następuje większa rekrutacja włókien a więc akcent jest bardziej efektywny.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:nie wiem czy ty nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć. na treningu siłowym następuje pobudzenie mięśni głębsze niż podczas zwykłego treningu biegowego, dzięki czemu nazajutrz podczas akcentu następuje większa rekrutacja włókien a więc akcent jest bardziej efektywny.
Dlaczego nie od razu tak... teraz zrozumiałem.
Ale to jest według mnie fałszywe założenie. Do akcentu potrzebujesz wypoczęte mięśnie. Taki trening jak opisujesz powoduje wydłużenie regeneracji i co się za tym kryje zmniejszenie ilości akcentów w mikrocyklach.

Jadanym wyjątkiem znam sile przed treningiem sprinterski. Ale tu jest mowa o pobudzeniu systemu nerwowego i stanu zmęczenia osiągnięty jest dopiero po sprintach.

Ale podaj jakieś linki. Tylko proszę nie z SFD.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Doświadczenie biegowe mam skromne,ale próbowałem kilku różnych podejść z treningiem siłowym i podobnie jak
Rolii zdecydowanie lepiej biega mi się akcent na wypoczętych nogach.
Siła wieczorem tego samego dnia lub na następny,jeśli mam tylko 2 akcenty w tygodniu.Po mocnej siłówce 2 dni
jestem obolały. :oczko:
Z tym,że II zakres to dla mnie taki quasi-akcent,bardziej chodziło mi o brak siłki przed interwałami.
kurczak458
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A robiliście siłke dzień po interwałach? Jakie odczucia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ