Propozycje na obiad do zabrania do pracy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kocurr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy możecie polecić jakieś przepisy na nieskomplikowane, nieczasochłonne w przygotowaniu dania, które można zabrać do pracy na obiad (na zimno bądź ostatecznie do odgrzania w mikrofali)?
Najlepiej na bazie ryżu bądź makaronu, dla faceta (praca siedząca, 195/88).
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wcześniej ugotowana kasza gryczana/ryż i grillowana pierś z kurczaka. Całość gotuje się 15-20 min
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spaghetti, makaron z białym serem,

Co znaczy:
(..., 195/88).
?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Kocurr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Spaghetti, makaron z białym serem,

Co znaczy:
(..., 195/88).
?
wzrost/waga
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aha, myślałem że coś innego.
Do tego co napisał Kuczlaw można dodać ulubione warzywa, w ostateczności mrożonki, do pieczenia kurczaka i już jest wypas (można też bez kurczaka).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiełbasa i awokado.
Mozarella, pomidor, bazylia, oliwa.
Wyjątkowo nieczasochłonne.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:Wcześniej ugotowana kasza gryczana/ryż i grillowana pierś z kurczaka. Całość gotuje się 15-20 min
15 min na parze ;)
pomidory suszone
por
przyprawy(sos sojowy, pieprz, majeranek itp.) do smaku
masło
czosnek
pieczarki - jak ktoś chce

Wołowinę marynowałem 24h, później wszystko mieliłem i piekłem na głębokiej blasze, kroiłem na 250 gramowe kostki i miałem żarcia na kilka dni, a przynajmniej na 2 posiłki/dzień żeby nie było to monotonne. Jadłem z makaronem, chlebem, kaszą, ziemniakami itp. Najczęściej brałem takie coś do pracy, dawało kopa i było perfekcyjnym posiłkiem dla mnie i dla 10 PŻ.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szybki i sycący:
Gotowany makaron, do niego wrzucam rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym (bez sosu) i wlewam gęstą śmietanę. Wada jest taka, że po wlaniu śmietany robi się chłodne, ale jak do pracy jest idealne. Spokojnie można zakręcić w mikrofali :)
Awatar użytkownika
TowiR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:07:09

Nieprzeczytany post

makaron na winie ;-)

co się właśnie na nóż nawinie... a może być np. makaron kokardki + tuńczyk w oleju słonecznikowym (podobno lepszy niż w sosie własnym) + kukurydza z puszki + dymka lub szczypiorek + plus np. czarne oliwki + bazylia + parmezan + trochę oliwy... i co tam masz w lodówce i wydaje się że będzie smakować :-) np. ogórek konserwowy jest ok.

albo

świderki + pierś z kurczaka podsmażona + czosnek + cebula + suszone pomidory + bazylia + parmezan i oliwa

albo klasyk

spaghetti + czosnek + cebula (jak lubisz) + zielone pesto + parmezan i ewentualnie bazylia

Pozdrawiam
TowiR
777
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Proponowałbym coś z wolniej wchłanialnym białkiem i węglami. Jeśli jest to posiłek w przerwie to standardowo 4h pracy 30min przerwy i 3,5h roboty. Skupiłbym się na nabiale, i węglowodanach o niskim IG. Makaron durum(na semolinie), ryż brązowy, basmati, płatki owsiane, musli, chleb pełnoziarnisty, jogurt niskotłuszczowy, marchew, groszek zielony. Na zdrowych tłuszczach roślinnych, pestki, orzechy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy też nie jest zły ze względu na dobrą proporcje omega 3 do omega 6. Jeśli pracujesz umysłowo to dorzuciłbym jakiś owoc z dużą ilością glukozy, najprościej winogrona zielone. Gorzka czekolada też nie zaszkodzi.
Co z tych produktów można stworzyć ? Sporo.
Kanapki, shake'i, kasza i makaron z twarogiem i dodatkiem jakiegoś kuraka, przekąski, z jogurtu sosy do ryżu z warzywami i jakimś mięsem.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szybkie i niby właściwe dla biegaczy, nie zawsze znaczy zdrowe, zwłaszcza jak się nagminnie wsuwa piersi kurczaków po sterdydach albo kręcenie żarcia w mikrofali :zero:
Jussi24
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kasza, pierś z kurczaka i jakaś surówka... albo jakiś indyk z warzywami duszonymi tez pożywny i nadający się do pracy.
slapcio
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45:36

Nieprzeczytany post

Dla leni - nasze ulubione danie ekspresowe które można (prawie) w całości zrobić z mrożonek. Czas wykonania - max. kwadrans, razem z rozmrażaniem krewetek.

Mrożone krewetki (kupuję w Biedrze kiddy, wychodzą najtaniej a do tego dania drobne najbardziej pasują) - rozmrozić pod wodą na sitku.

Na patelni przysmażyć na oliwie ze 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku, dorzucić krewetki i podsmażyć. Dorzucić pół dużej paczki (takiej 750 gramowej) mieszanki chińskiej ale oczywiście i inne warzywa świeże/mrożone mogą być. Poddusić. Podlać pomidorową passatą do smaku (u mnie tak z 1/3-1/2 butli pewnie wchodzi).

W garnku/misce zalać wrzątkiem z sosem sojowym ze 2-3 garści makaronu ryżowego/sojowego (który wbrew nazwie jest zwykle robiony nie z soi, ale fasolki mung :hej: ), poczekać z 5 minut aż zmięknie. Dorzucić do sosu na patelni i wymieszać. Przyprawić (u mnie czosnek, zielone tabasco czy w sumie co tam mi się złapie...)

Krewetki można zastąpić kawałkami ryby, pewnie też kuraka ale nam tak wersja "z robakami" pasuje że robimy taką.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ