Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- div
- Stary Wyga
Żart żartem ale... na początku jak kilka razy telefonem wyznaczałem trasy wg gpsa ślad zawsze był trochę przesunięty względem drogi, w międzyczasie zastały zaktualizowane mapy googla i po aktualizacji na nowych zdjęciach satelitarnych już ten sam ślad wg gps pokrywa się z drogą, więc to nie tak do końca, że mapy są na 100% dokładne.smoła pisze:Może to mapy, na które nakładany jest ślad z zegarków (wszystkich, jak garmin, polar czy suunto) są nie dokładne (żart).
U mnie ślad akurat rysuje bardzo dobrze, po przybliżeniu widać dokładnie która stroną drogi biegłem itd. Oczywiście czasami się delikatnie pogubi, ale to nie ma znaczenia dla całego treningu.
36:20 1:19:45 2:53:10
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Przesunięcie jest najczęściej związane z nakładaniem śladu na mapę.
Mam porównanie do a1, a2 i A3s rysuje tak samo. Trybu Jezusa nie ma, zakręty zauważa, nie dodaje, nie skraca
Jedyne co zdarzyło mi się kiedyś to sytuacja ze znalazł bardzo szybko sygnał i potem na mapie było widać że ścieżkę zaczął rysować 400m dalej
Mam porównanie do a1, a2 i A3s rysuje tak samo. Trybu Jezusa nie ma, zakręty zauważa, nie dodaje, nie skraca
Jedyne co zdarzyło mi się kiedyś to sytuacja ze znalazł bardzo szybko sygnał i potem na mapie było widać że ścieżkę zaczął rysować 400m dalej
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
Zaplanowałem trening poprzez flow - 6x1,6/1 min przerwy+ 4x200/200 przerwy.
Po wgraniu do flow nie widać w podsumowaniu tych odcinków.Widać tylko z lapowania ręcznego. Minus!
Po uruchomieniu kolejnej fazy z w/w treningu nie mogłem prawidłowo ocenić tempa okrążenia - pokazuje tempo całego treningu jako jednego lapa. Próbowałem ręcznie, ale za każdym razem ujmuje kilka sekund ponieważ w trakcie pojawiania się komunikatu o następnej fazie nic nie można zrobić.
Na razie trening interwałowy to najsłabsza strona V800.
Najbardziej podoba mi się lapowanie w oparciu o tapnięcie ekranu. Mistrzostwo świata ;)Wskazania GPS też są bardzo przyzwoite.
Po 4 miesiącach padła bateria HR. Wymieniłem i miałem problem z połączeniem opaski z zegarkiem. Bardzo szybko zareagował sportkonsulting. Poinformowali o możliwym zagięciu blaszki w czujniku przy włożeniu baterii (uważajcie na to).
Wszystko działa jak trzeba.
Po wgraniu do flow nie widać w podsumowaniu tych odcinków.Widać tylko z lapowania ręcznego. Minus!
Po uruchomieniu kolejnej fazy z w/w treningu nie mogłem prawidłowo ocenić tempa okrążenia - pokazuje tempo całego treningu jako jednego lapa. Próbowałem ręcznie, ale za każdym razem ujmuje kilka sekund ponieważ w trakcie pojawiania się komunikatu o następnej fazie nic nie można zrobić.
Najbardziej podoba mi się lapowanie w oparciu o tapnięcie ekranu. Mistrzostwo świata ;)Wskazania GPS też są bardzo przyzwoite.
Po 4 miesiącach padła bateria HR. Wymieniłem i miałem problem z połączeniem opaski z zegarkiem. Bardzo szybko zareagował sportkonsulting. Poinformowali o możliwym zagięciu blaszki w czujniku przy włożeniu baterii (uważajcie na to).
Wszystko działa jak trzeba.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
Dla zainteresowanych: funkcje dot. pomiarów podczas pływania oraz język polski w menu powinny pojawić się w połowie listopada (jest to data orientacyjna).
- div
- Stary Wyga
Ano właśnie, na początku sierpnia problem był już poruszony i też to przedstawiłem jako największą wadę No i w zasadzie tylko jeden raz użyłem opcji programowania treningu, właśnie przez te wszystkie minusu które przedstawiłeś. Potem biegałem interwały tylko lapując ręcznie na bieżni albo na drodze na słupkach drogowych. Więc niby jest narzędzie, niby można sobie skonfigurować, ale jak dla mnie bezużyteczne, na treningu nie można ocenić tempa a po treningu nie można w żaden sposób przeanalizować bo się nie da lapowaćzukow2 pisze:Zaplanowałem trening poprzez flow - 6x1,6/1 min przerwy+ 4x200/200 przerwy.
36:20 1:19:45 2:53:10
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50:47
Generalnie się z Wami zgadzam, ale chce opisać sytuację z zeszłego tygodnia, może Was to tez zainspiruję do czegoś. Ostatnio trener stwierdził, że zrobimy coś na bez tlenie. Wymyślił, akurat trening oparty na czasie i interwałach (nie wiedziałem, że coś takiego będzie więc niczego wcześniej nie programowałem we Flow). Zasada była prosta minuta zapieprzania i minuta truchtania i tak 15 razy, przy okazji wyjdą wszystkie braki techniczne. Pomyślałem, że to świetna okazja do wypróbowania tego nowego programowania interwałów z poziomu zegarka. Więc ustawiłem interwał czasowy 1 minutę, zegarek informował mnie kiedy mam przejść do truchtu, a kiedy do biegania. I co ciekawe, gdy po treningu wgrałem wszystko do flow, LAPSy były automatycznie podzielone co minutę, tak jakbym lapował ręcznie. Chce powiedzieć tyle, ze programowanie z poziomu zegarka interwału działa inaczej, niż z Flow, przetestujcie np. w oparciu o dystans, bo ja zrobiłem tylko w oparciu o czas. Zróbcie to z poziomu zegarka, a nie Flow, ja byłem miło zaskoczony.div pisze:Ano właśnie, na początku sierpnia problem był już poruszony i też to przedstawiłem jako największą wadę No i w zasadzie tylko jeden raz użyłem opcji programowania treningu, właśnie przez te wszystkie minusu które przedstawiłeś. Potem biegałem interwały tylko lapując ręcznie na bieżni albo na drodze na słupkach drogowych. Więc niby jest narzędzie, niby można sobie skonfigurować, ale jak dla mnie bezużyteczne, na treningu nie można ocenić tempa a po treningu nie można w żaden sposób przeanalizować bo się nie da lapowaćzukow2 pisze:Zaplanowałem trening poprzez flow - 6x1,6/1 min przerwy+ 4x200/200 przerwy.
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Z zegarka działa,ale nie da się zrobić czegoś bardziej złożonego. No i nie zrobisz rozgrzewki i schładzania po.Trzeba uruchomić nowy trening
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47:05
- Kontakt:
Nie koniecznie. Robisz rozgrzewkę a "Interval Timer" (wcześniej skonfigurowany) uruchamiasz w trakcie tego samego treningu (dostęp pod lewym górnym przyciskiem - przytrzymaj dłużej).zukow2 pisze:Z zegarka działa,ale nie da się zrobić czegoś bardziej złożonego. No i nie zrobisz rozgrzewki i schładzania po.Trzeba uruchomić nowy trening
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Ale trening leci i rozgrzewka trwa:-)
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
z czystej ciekawości zapytam gdzie można podłapać trochę informacji o wskaźniku Running Index , poza tymi informacjami które prezentuje polar na swojej stronie ?
Zegarek już nauczył się wskazań mojego organizmu (jakkolwiek to brzmi) ale trochę jestem zdziwiony tym, że na każdym treningu pokazuje mi RI na poziomie od 65 do 72 , biegam głównie w terenie/górach, treningi tempowe rzadko są robione w tempie maratonu na 2h50 jak wynika z tego wskaznika.
Wcześniej czytałem, że jest to bardzo wartościowy wskaźnik
Zegarek już nauczył się wskazań mojego organizmu (jakkolwiek to brzmi) ale trochę jestem zdziwiony tym, że na każdym treningu pokazuje mi RI na poziomie od 65 do 72 , biegam głównie w terenie/górach, treningi tempowe rzadko są robione w tempie maratonu na 2h50 jak wynika z tego wskaznika.
Wcześniej czytałem, że jest to bardzo wartościowy wskaźnik
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Mi wskazuje między 63 a 71(raz czy dwa) i maraton pobieglem 2.51.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
I pewnie w moim przypadku tak jest , tyle że zaburza to ciągłe bieganie w terenie
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
Z perspektywy długoterminowej RI jest miarodajnym wskaźnikiem poziomu wytrenowania. W zależności od treningu, wskazania mają wartość od 54 do 62. Biorąc średnią z miesiąca, indeks ma wartość 57, co jest w moim subiektywnym odczuciu prawidłowe porównując czasy uzyskiwane na poszczególnych dystansach przypisane do tej wartości.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Czy do biegania na bieżni muszę zakupić Polar Stride Sensor?
Właśnie zamówiłem V800 (zrezygnowałem z M400) i zimą chcę korzystać z bieżni mechanicznej.
Chciałbym w treningu mieć "przebytą" odległość.
Nie wiem jakie inne mogłoby być zastosowanie tego sensora?
Właśnie zamówiłem V800 (zrezygnowałem z M400) i zimą chcę korzystać z bieżni mechanicznej.
Chciałbym w treningu mieć "przebytą" odległość.
Nie wiem jakie inne mogłoby być zastosowanie tego sensora?
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.