Ból w zewnętrznej części uda

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kubik115
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Jestem początkującym biegaczem. Około 1,5 tygodnia temu postanowiłem przebiec max swojej wytrzymałości po 20 minutach biegu zacząłem odczuwać ból w zewnętrznej części lewego uda. Noga boli mnie głównie przy wstawaniu i szybkim chodzeniu, bądź też w sytuacjach kiedy muszę ciężar ciała przenieść tylko na tę nogę np. przy ubieraniu butów lub spodni. Smaruję nogę w miejscu bólu żelem na urazy, ale nie za wiele on pomaga. Może wie ktoś co z tym zrobić. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Znajdź w necie zdjęcie ludzkiego ciała i strzałką narysuj gdzie Cię boli. Może będzie to coś w miarę oczywistego i będzie sią dało "zdiagnozować". Póki co na pewno nie biegaj. Oprócz maści, które zwykle zbyt wiele nie dają możesz spróbować chłodzić to iejsce kilkarazy dziennie, np. przy pomocy coldpacka (dostęne w aptekach).
Krzysiek
kubik115
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Boli mniej więcej w tych okolicach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Opisane przez Ciebie miejsce to najpewniej mięsień naprężacz powięzi szerokiej. Problemy z tym mięśniem prowadzą doi jednej z najczęstszych kontuzji biegowych - zespołu pasma biodrowo-piszczelowego (skrótowo z ang. ITBS). ITBS najczęściej objawia się bólami po zewnętrznej stronie nad kolanem, ale również (choć rzadziej) we wskazanym przez Ciebie miejscu.

Spróbój poczytać trochę ten wątek i ten artykuł[/url=http://www.bieganie.pl/?sh ... ego]LINK 1
LINK 2
LINK 3
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ