Komentarz do artykułu Prześwietlamy New Balance Fresh Foam wg nowej metodologii [konkurs]

Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Mówisz, że kolejne narzędzie do wciskania ściemy?
Powiedzmy sobie szczerze, że we wciskaniu ściemy nikt lepszy niż blogerzy nie jest, nie mówię akurat o Tobie ale wyciągając średnią tak jest.
Dlatego właśnie zastanawiam się jak sobie z tym poradzą blogerzy bo Katalog będzie narzędziem "odściemniającym".
Niestety masz rację. Niedawno nawet toczyła się dyskusja na temat poziomu biegowej blogosfery. Ale myślę, że poradzą sobie z katalogiem ;)

W katalogu będą jakieś minimale? Może chciałbyś przebadać na przykład Xero Shoes albo Luna Sandals? ;)
Ciekawe też jak wypadłyby Karhu ze swoją technologią Fulcrum - http://heavyrunslight.wordpress.com/201 ... ow-lite-3/
Etam, nie stawiajmy tu wielkiego kwantylifikatora. Robiąc recenzje bardzo chętnie bym porównał moje odczucia z wystandaryzowanym pomiarem. No ale..., póki co nie prowadzę sklepu obuwniczego :echech:
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
PKO
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Mam nadzieję, że jest to pierwsza dość łatwa faza rozwoju katalogu (sczytanie danych z butów), a nie końcowa.

Jak zwykle w przypadku natłoku danych, z których zebrania jesteśmy dumni istnieje prawdopodobieństwo, że w nich "utoniemy", bo niejako wszystkimi będziemy chcieli się podzielić i pokazać. W tym miejscu należałoby się zatrzymać i zastanowić nad sensownością i przydatnością dla nas biegaczy konkretnych parametrów.

I tu kłania się coś na kształt wzorca, przysłowiowego zera stopni w skali Kelvina, czy też metra z Sevres.
Tego w katalogu nie ma i przypuszczam, że jeszcze długo nie będzie.
Nie chodzi mi o to by wskazać konkretny but, ale ideał do którego będziemy się odnosić. Bo samo porównywanie buta z butem do niczego nie prowadzi, bo poruszamy się cały czas w zamkniętym kręgu i nie wiemy, czy zawiera on w sobie ideał, czy wręcz jesteśmy lata świetlne od niego.

Zaraz odezwą się głosy, że nie można tak, bo to co jest dobre np. dla elity nie będzie dobre dla amatorów, ale odłóżmy tę polemikę na bok, bo zero stopni to zero stopni, a metr to metr.
Parafrazując np. sytuację z obszaru automotive to mamy porsche 911 GTC3, a dla amatorów panamerę, czy cayenne. Nawet gołym okiem widać, różnicę. :ble: I dobrze, możemy ustalić też sub-wzorzec dla amatora, ale opiszmy co dla niego jest dobre (jeśli to w ogóle możliwe).
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakby istniały idealne parametry buta, to by wszyscy w nim biegali. :)
Co jest bardziej idealne: ferrari czy tarpan?
... A do jazdy po polu?
_____
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Jakby istniały idealne parametry buta, to by wszyscy w nim biegali. :)
Co jest bardziej idealne: ferrari czy tarpan?
... A do jazdy po polu?
Twoja uwaga tylko na pierwszy rzut oka pokazuje dysonans. Ale jak spojrzeć bardziej szczegółowo, to bardzo szybki samochód terenowy będzie miał tylko pewne "dodatki" względem bardzo szybkiego samochodu szosowego.
Odnosząc to do butów to najbardziej rzucającym się w oczy wyróżnikiem będzie bieżnik, ale "cała" reszta powinna być na tym samym kopycie.
Z samochodami jest podobnie, ale przecież to nie o nich ten watek.

Co do ideału, to chodzi mi o to, by właśnie spróbować go określić, a nie tylko "mieszać nieposłodzona herbatę".

Uważam, że byłby to wartościowy wkład do idei "prześwietlania" butów.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keri, Twoje utopijne myślenie jest tak naiwne, że aż strach to komentować. Czego innego potrzebuje pan prezes, który ze swoimi 120kg wstał zza biurka, czego innego Szost do poprawy w maratonie a czego innego ambitny biegacz walczący o kolejną minutę na 10km. I nawet nie trzeba do tego mieszać biegów terenowych i górskich, by sprawa nie była taka oczywista. Nie da się sprawy buta sprowadzić do idealnego kopyta o różnych podeszwach. I nie jest to wcale sprawka marketingowców, nawet jeśli jest to dla nich korzystne.

Twój przykład z samochodami jest także nietrafiony. Na rynek trafiają co rok setki nowych modeli w tysiącach wariantów wyposażenia/silników i jakoś wszystkie znajdują nabywców. A wojny między zwolennikami minimalizmu a amortyzacji to pikuś przy wojnach kierowców motoryzacji niemieckiej i francuskiej ;)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Keri, Twoje utopijne myślenie jest tak naiwne, że aż strach to komentować. Czego innego potrzebuje pan prezes, który ze swoimi 120kg wstał zza biurka, czego innego Szost do poprawy w maratonie a czego innego ambitny biegacz walczący o kolejną minutę na 10km. I nawet nie trzeba do tego mieszać biegów terenowych i górskich, by sprawa nie była taka oczywista. Nie da się sprawy buta sprowadzić do idealnego kopyta o różnych podeszwach. I nie jest to wcale sprawka marketingowców, nawet jeśli jest to dla nich korzystne.

Twój przykład z samochodami jest także nietrafiony. Na rynek trafiają co rok setki nowych modeli w tysiącach wariantów wyposażenia/silników i jakoś wszystkie znajdują nabywców. A wojny między zwolennikami minimalizmu a amortyzacji to pikuś przy wojnach kierowców motoryzacji niemieckiej i francuskiej ;)
Większość wielkich idei/ wynalazków narodziło się z marzeń (z samochodami, czy samolotami na ten przykład).

Skąd u Ciebie przekonanie, że 120 km prezes potrzebuje innego buta niż Szost?
Absolutnie nie przekonuje mnie ten paradygmat!!!
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keri pisze:Skąd u Ciebie przekonanie, że 120 km prezes potrzebuje innego buta niż Szost?
Bo jego aparat ruchu jest nie przygotowany na gigantyczne obciążenia, jaki będzie zaraz poddany? Wiem, że zaraz się odezwą głosy typu "niech biega ze śródstopia to oszczędzi kolana", "jak nie jest w stanie przebiec kilometra to niech najpierw chodzi na spacery i zrzuci masę". Ale moim zdaniem prawda w amatorskim uprawianiu sportu leży gdzieś po środku. Skoro sprzęt może mu pomóc, by przebiec ten pierwszy kilometr i nie zajechać sobie kolan pomimo walenia z pięty to super!

Przy okazji mam lepszą analogię, która jest mi bliska: narty. Nikt rozsądnie myślący nie wstawi amatora na gigantówki atestowane przez FIS. Jazda ani nie będzie przyjemna ani bezpieczna. Do okiełznania tego sprzętu potrzeba siły i umiejętności. A amator frajdę z jeżdżenia może czerpać przy nartach lżejszych, bardziej elastycznych i o mniejszym promieniu skrętu. A jak przyjdzie mu do głowy śmigać na tyczkach z pomiarem czasu, by poczuć się jak zawodowiec, to znajdzie też narty w pół drogi, agresywne, ale jednak niezgodne z wytycznymi FIS.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:
Keri pisze:Skąd u Ciebie przekonanie, że 120 km prezes potrzebuje innego buta niż Szost?
Bo jego aparat ruchu jest nie przygotowany na gigantyczne obciążenia, jaki będzie zaraz poddany? [...]

Przy okazji mam lepszą analogię, która jest mi bliska: narty. Nikt rozsądnie myślący nie wstawi amatora na gigantówki atestowane przez FIS.[...]
Jeśli chcesz porównań sportowych to zadam ci pytanie.
Dlaczego nie jesteś w wodzie tak szybki jak Phelps?
Tylko proszę nie pisz mi, że masz mniejsze stopy niż on
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sorry, nie pływam, nie znoszę basenu. Może to i lepiej, bo nie ciągnie mnie dzięki temu do triatlonu :)

I jasne, znajdziemy dużo sportów, gdzie sprzęt nie ma żadnego lub co najwyżej marginalne znaczenie. Możemy mnożyć przykłady. To o co się kłócimy, to jak jest z bieganiem. Czy bieganiu jest bliżej do twojego pływania, czy mojego narciarstwa? ;)
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z pływaniem mam identycznie, ale jak patrzé na spore grono znajomych, których wciagnał triathlon właśnie, to cały czas maja progres w wynikach.
Zgadnij dlaczego :ble:
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja raczej obserwuję tendencję odwrotną. Ci co się biorą za triatlon w wyścigach na 10k zostają w tyle. A przynajmniej nie mają tego progresu co dotychczas. Nie da się robić postępu we wszystkich dyscyplinach na raz. W wodzie pewnie postęp jest gigantyczny, ale że mi te sekundy na 100m nic nie mówią, to nie umiem tego ocenić.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panowie, w pływaniu podstawa to technika. Jeżeli chcemy szukać analogii pod bieganie, to idealny but powstanie dla idealnej techniki. Pytanie: która to?
_____
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Ja raczej obserwuję tendencję odwrotną. Ci co się biorą za triatlon w wyścigach na 10k zostają w tyle. A przynajmniej nie mają tego progresu co dotychczas. Nie da się robić postępu we wszystkich dyscyplinach na raz. W wodzie pewnie postęp jest gigantyczny, ale że mi te sekundy na 100m nic nie mówią, to nie umiem tego ocenić.
Pisałem o progresie w wynikach w triathlonie, a nie w bieganiu.
I żeby nie przedłużać, poprawa jest z uwagi na skracanie czasu pierwszej konkurencji.
Co jak co, ale to tylko poprzez pracę nad technika można uzyskać.
W mojej ocenie niedoceniamy "techniczności" biegu, bo przecież każdy "biegać potrafi".
A jak chcemy urwać kilka sekund/minut na dystansie w wodzie to prosimy trenera by poprawił nam technikę. Podobnie będzie z jazda na nartach, czy nawet kolarstwie, gdzie naturalnym jest praca nad odpowiednia technika (pomijam aspekt osprzętowienia bo to dodatek).
Czy podobnie się zachowujemy przy bieganiu -w większości, zdecydowanie nie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Keri
Musisz poczekac kilka dni.
Nie wierzę w buta idealnego, ale może nasz system spełni jakieś Twoje wymagania.
wost79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:49:30
Życiówka w maratonie: 4:38:02

Nieprzeczytany post

jak tam wyniki konkursu?
już 29.10 a formularz nadal działa :hej:
"Nie warto żyć normalnie. Warto żyć ekstremalnie" (EDK)
24h dla Patryka | Zobacz | Posłuchaj
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ