Ból w kolanie i opuchlizna

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Łosiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Przez ostatnie dwa tygodnie pobolewało mnie lewe kolano. Poszłam do lekarza, zlecili mi badania krwi i RTG. Lekarka powiedziała, że nie widzi żadnych zmian na zdjęciu, a wyniki krwi krwi mam bardzo dobre i zapalenie stawu skokowego
Noga od piątku napuchło pod rzepką.
Przepisała mi jedynie smarowanie Ketonalem, branie Ibupromu w razie gdyby bolało i dostałam skierowanie do ortopedy.

Mam 20 lat i od podstawówki biore udział w najróżniejszych zawodach. Od maja miałam zastój z ćwiczeniami. Brak jakichkolwiek kontuzji.

Miał ktoś może taką dolegliwość ?
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

byłem ostatnio na warsztatach z ortopedą i powiedział, że jak już spuchnie to nie ma co się radzić w internetach tylko do lekarza trzeba iść.

Póki co możesz doraźnie poprawić stan kolana. Kup sobie altacet w tabletkach. Rozpuszcza się je w wodzie i robi z takiego płynu okłady. Powinno pomóc przy zmiejszaniu opuchlizny. Do tego spróbój chłodzić spuchnięte/bolące miejsce coldpackiem kilka razy dziennie.
Krzysiek
Maciej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

viewtopic.php?f=2&t=11109 tutaj masz parę opisów urazów kolana, ja kiedyś tak stanąłem, że nie mogłem przez tydzień nogi w kolanie wyprostować, ale mi nie spuchła i samo przeszło. Może uraz ścięgien? bo jakby się rzepka przesunęła to lekarz raczej by zauważył podczas badań
Łosiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Lekarka przepisała mi Ketanol i zaleciła brać ibuprom w razie mocnego bólu. No i oczywiście skierowanie do ortopedy.
Po Ketanolu troche przechodzi, opuchlizna też mniejsza. Do ortopedy moge się zapisać dopiero na koniec lutego w 2015 r. (Polska wita :bum: ) więc zostaje mi prywatna wizyta.

Mam nadzieje, że skończy sie na jednej.

Maciej - żadne z tam wymienionych urazów nie pasuje.
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak długo biegasz? Jak często biegasz? Jakie dystanse? Jaka prędkość? Masz dobre buty do biegania (dobrane do twojej sylwetki, stylu, nawierzchni) czy tenisówki z supermarketu za 30 zł? Jak się rozgrzewasz przed biegiem? Czy rozciągasz mięśnie? Jaką masz budowę ciała? Czy miałeś kiedyś problemy z kolanami?

Smarowanie ketonalem czy łykanie ibupromu nie usunie przyczyny problemu - a przecież o to chodzi. Chyba najczęstszą kontuzją biegaczy jest ITBS - może tez masz tę kontuzję? viewtopic.php?f=2&t=43901&hilit=ITBS

Udaj się do dobrego, sprawdzonego ortopedy i zrób przerwę w bieganiu.

@ Maciej: nie do końca z tą rzepką. Moja jest ustawiona prawidłow i prosto, jednak podczas obciążania i biegu, dochodzi do jej bocznego przypierania i przesuwania o 7 mm na zewnątrz kolana...
Ostatnio zmieniony 01 lis 2014, 18:25 przez vlvt, łącznie zmieniany 1 raz.
Łosiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam od ok. 7 lat. Teraz miałam pół roku przerwy i w sumie zero jakichkolwiek zbić, upadków, kontuzji.
ITBS to raczej nie jest. Boli mnie bez względu na to czy cały dzień chodze czy cały dzień leże w łóżku.

Do lekarza sie zapisałam.
Chyba, że macie kogoś do polecenia w Poznaniu kto nie zdziera jak za zabieg rekonstrukcji twarzy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ