Jak Biegac By schudnąc ? w wieku 14 lat.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie wiem ile zajmie i nie wiem co ile ma zając?:) ćwicz i obserwuj :)
PKO
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

placekko pisze:Dobrze, czyli sztangą cwiczyc ale tak w cwiczenia po 4 serie i starczy ? Bieganie tak, za chwile ide biegac, czy szkodzi bieganie codziennie ? I ile tak zajmie około co 2 dzien biegając z 4km i i jedzeniu 1700 kalori dziennie ? + ten biceps i dziękuje za porady.
Kolego, nie chcę nic mówić, ale Ty masz dopiero 14 lat i rośniesz. Wg wzoru Harrisa-Benedicta podstawowa przemiana materii dla Ciebie to 1987kcal. Dodaj do tego wszystkie czynności w czasie dnia + bieganie i masz pewnie ponad 2500(nie liczę, strzelam). A do tego dodajmy, że rośniesz. Na Twoim miejscu jadłbym maksymalnie 200kcal mniej niż Twoje zapotrzebowanie już liczone ze wszystkimi treningami etc i co najmniej 5 posiłków dziennie. Do tego ograniczenie węglowodanów prostych - czyli raczej jeść to, co ma niski indeks glikemiczny. W Twoim wieku to powinno dać pożądane efekty.

A jeśli chodzi o sztangę, to raczej ćwiczenia z małymi ciężarami. I nie same bicepsy na pewno, tylko jakaś ogólnorozwojówka?
Awatar użytkownika
forrest
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem, w Twoim wieku, jeżeli chcesz zrzucić trochę ciałka, nie powinieneś się na siłę pchać w siłownie, sztangi itd. Ćwicz ogólnorozwojowo, biegaj, jeździj na rowerze, pływaj. Masz zapewne sporo wolnego czasu, dorzuć do tego jakiś sport pod okiem trenera. Najlepiej coś, w czym na początku Twoje ciało da Ci powiedzmy "przewagę". Zapasy, Judo. Ważne bowiem, żebyś poza spalaniem nabierał też zwinności i ruchliwości, pracował całym ciałem.

Myślę, że taką drogę powinieneś obrać. I pod żadnym pozorem nie chwytaj się jakichś diet cud, które ograniczają przyjmowanie kalorii do minimum.
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

chyba ze chcesz byc kurduplem z wielką łapą to trenuj intensywnie bicka 2 godziny dziennie :)
OutOfMemory
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W Twoim wieku ćwiczenia to rzecz naturalna, jeśli nie wariujesz to krzywdy sobie nie zrobisz. Za to dietą możesz sobie zrobić i to bardzo. Twój organizm jeszcze 10 lat się rozwija więc potrzebuje odpowiednich posiłków. Postaraj się znaleźć pomoc dietetyka, a nie ludzi z forum. To może być wskazówka, ale tu nikt nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swoje rady.
Sam skorzystałem z pomocy dietetyczne. Chodziłem przez rok najedzony, czasem wręcz wydawało mi się że do przesady, a kilogramy znikały.
Piotr Niewiadomski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

BiegaczPolski pisze: Trening siłowy 5 razy w tygodniu to głupota w każdym wieku bo tylko palisz mieśnie zamiast je budować
Możesz wyjaśnić?
BiegaczPolski pisze:chyba ze chcesz byc kurduplem z wielką łapą to trenuj intensywnie bicka 2 godziny dziennie :)
Tu również bym prosił, żebyś wyjaśnił o co Ci chodzi?
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piotr Niewiadomski pisze:
BiegaczPolski pisze: Trening siłowy 5 razy w tygodniu to głupota w każdym wieku bo tylko palisz mieśnie zamiast je budować
Możesz wyjaśnić?
BiegaczPolski pisze:chyba ze chcesz byc kurduplem z wielką łapą to trenuj intensywnie bicka 2 godziny dziennie :)
Tu również bym prosił, żebyś wyjaśnił o co Ci chodzi?
a co tu wyjaśniać, podstawowa zasada - mięsień budujesz podczas regeneracji a nie podczas treningu - jeśli trenujesz 5 razy w tygodniu to mięsień nie ma kiedy się regenerować i nie ma kiedy rosnąć
Piotr Niewiadomski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To oczywiste choć b.duże znaczenie ma tu dieta i sen. Można trenować ciężko 5x w tygodniu i notować progres ( oczywiście nie mówię, że każdą partię 5x w tygodniu). Oczywiście nie zalecam czegoś takiego początkującym.

Mi chodzi o to co rozumiesz przez palenie mięśni? I druga rzecz co ma znaczyć, że koleś będzie kurduplem po treningu na siłce?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ