Dysplazja stawu biodrowego a bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
1. Czy stwierdzona tuż po narodzeniu i leczona poduszką Frejki dysplazja stawu biodrowego może być przeciwwskazaniem do biegania?
2. Czy stan taki może predysponować do powstania ITBS?
3. Czy ograniczoną ruchliwość tego stawu można jakoś... rozciągnąć lub poprawić?

Dodam tylko, że na dzień dzisiejszy widoczna jest znaczna różnica w ruchliwości stawu zdrowego w porównaniu ze stawem ze stwierdzoną i leczoną dysplazją/
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

proponuję przejśc się do dobrego fizjoterapeuty lub lekarza sportowego i przede wszystkim zbadac porządnie ruchomość, siłę mięsniową obręczy biodrowej i inne ewentualne dysproporcje, byc może nie ma żadnych p/wskazań do biegania, można pokusic sie o mobilizacje stawu, ale to fachowiec musi zobaczyć, w czym tkwi przyczyna ograniczonej ruchomości
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki katekate
Byłem u ortopedy i stwierdził, że skoro biegam, to nie ma przeciwwskazań... po czym, po kilku minutach powiedział, że ITBS, którego się nabawiłem, może być spowodowany dysplazją... Lekarz rehabilitacji stwierdził tak samo.
I zgłupiałem i nic już nie wiem.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

ITBS to częsta przypadłość innych biegaczy, nie mających problemów z dysplazją, moje ulubione medyczne powiedzenie w twoim przypadku "na dwoje babka wróżyła"
na szczęście nad ITBS można zapanować, jest tutaj nawet wątek itebeesowców, poczytaj :usmiech:
pozdrawiam
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak - czytałem już i rozciągałem się zgodnie z zaleceniami p. Marszałka :-) I w sumie nie odczuwałem jakichś wielkich problemów podczas tych ćwiczeń, do momentu jeżdżenia boczną stroną uda po wałku rehabilitacyjnym - masakra
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Problemy z pasmem biodrowo-piszczelowym ma pewnie 90% biegających osób, a im dłużej i mocniej biegasz tym zazwyczaj są większe.
Da się z tym biegać i żyć, trzeba rozciągać, masować, itp.
Ja na rollerze nie mogę się nawet położyć, taki ból, ale coś tam próbuję, jak mi się przypomni ;).

Dobrze, że u Ciebie dysplazję leczono, bo w moich niemowlęcych czasach drobną dysplazją nie zawracano sobie głowy. Sporo się jednak ostatnio zmieniło w podejściu do szeroko rozumianego zdrowia i sprawności, począwszy od narodzin.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ