Biegający Husky poszukuje nowego właściciela w Krakowie i ok

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Cremaster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3h 09min

Nieprzeczytany post

3,5 miesiąca temu do krakowskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt trafił husky o imieniu Balto. Jego właściciel oddał go, argumentując, że wyjeżdża za granicę (nikt tego nie sprawdzał, ale niestety to częsta wymówka tych, którzy z różnych powodów chcą pozbyć się zwierzaka). Faktem jest, że na początku Balto sprawiał wrażenie półdzikiego – był bardzo nieufny, niechętny do zawiązywania przyjaźni, a – co najgorsze – warczał, skutecznie odstraszając pracowników i wolontariuszy (jestem jednym z nich – naszym zadaniem jest wyprowadzanie psów na spacer i pomaganie w schronisku; ja przy okazji sobie również biegam).

Po 3 miesiącach Balto jest dziś w pełni zsocjalizowanym psem, uwielbiającym spacery, zabawy na wybiegu, a także długie wybiegania. Znakomicie czuje się w szelkach i doskonale wyczuwa intencje partnera biegowego, wybierając ścieżki, w które należy skręcić i dostosowując swoje tempo do moich możliwości (nie ma mowy o ciągnięciu czy wyrywaniu smyczy).

Kilkunastokilometrowe treningi, ale również interwały, rytmy, długie crossy to dla niego bułka z masłem. Jeszcze nigdy nie miałem okazji trenować z tak idealnym partnerem biegowym (a biegam niemało).

Możecie sobie wyobrazić, jak taki pies czuje się w kojcu wśród innych równie nieszczęśliwych psiaków, nawet jeśli wyprowadzany jest niemal codziennie. Pewne jest, że prędzej czy później znajdzie właściciela, ale wolałbym zapewnić mu kogoś, kto nie będzie go traktował jako maskotkę do pokazania „na mieście”, by potem zamknąć go w domu wbrew jego naturze i charakterowi. Sam niestety nie mogę go adaptować (a – uwierzcie – bardzo bym chciał!), bo mieszkam w M-2 z dwoma kotami. One były pierwsze;)

Poszukuję odpowiedzialnej osoby, która jest:
- biegaczem (nie „jednosezonowym”, ale regularnie trenującym i niezamierzającym rozstawać się z bieganiem)
- mieszkańcem Krakowa lub gminy Kraków (takie są wymogi adopcyjne)
- najlepiej właścicielem domu z ogrodem (choć w mieszkaniu, nawet niewielkim husky też potrafią żyć – wiele tu zależy od właściciela)
- przyjacielem zwierząt, rozumiejącym ich potrzeby, dla którego Balto nie będzie „biegowym gadżetem”, ale prawdziwym kompanem – nie tylko od biegania.

Kilka przestróg: Psy husky są piekielnie inteligentne, potrafią doskonale wyczuć intencje człowieka, mają również silny, czasem bardzo niezależny charakter. Zostawione same w ogrodzie, pozbawione zainteresowania, mogą „z przekory” przekopać Wam rabatki, a w domu zrobić porządek z meblami lub specyficznym szczekowyciem uprzykrzyć życie Waszym sąsiadom. Mają długą sierść, która – jak u każdego psa – wypada i może wprowadzić sporo nieładu w Waszym domu. Piszę o tym, abyście byli również świadomi wyzwań, jakie w Wasze życie wniosłaby adopcja (każdego) haszczaka, i nie podejmowali pochopnej decyzji. Oczywiście „dogadując się” z psem, większość tych „minusów” da się wyeliminować.

Balto wciąż bywa nieufny wobec obcych, ale taki jest jego charakter – każdy, kto okaże mu serce, może stać się jego przyjacielem. Ma tę przypadłość, że czasem jeszcze z przyzwyczajenia warczy – ale to rodzaj jego „mowy” - najczęściej oznacza ekscytację, radość ze spotkania, spaceru.

Zapraszam do kontaktu ze mną, czyli Arkiem – tel. 605437786, arek@terenowo.pl – chętnie opowiem więcej o Balto, możemy umówić się na wizytę w schronisku. Z przyjemnością pomogę w adopcji (choć nie mogę jej zagwarantować, bo to decyzja schroniska), a potem w razie potrzeby (choroby, wyjazdu) również w codziennej opiece nad Balto.

Balto:
http://schronisko.krakow.pl/files/objec ... balto5.jpg
http://schronisko.krakow.pl/files/objec ... balto6.jpg
http://schronisko.krakow.pl/files/objec ... 060708.jpg
http://schronisko.krakow.pl/files/objec ... 60_max.jpg
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arek

przekażę Twoje informacje w kilka odpowiednich miejsc
dziękuje za post, sporo nowego się dowiedziałem o tych psach
wymogi co do lokalizacji ograniczają ale OK
pogłaskaj go proszę ode mnie :)
ładniutki jest :)

powodzenia Wam :) !
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W jakim wieku jest Balto?
Cremaster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit - głaskam go niemal codziennie;) Balto jest nie tylko ładniutki, ale przede wszystkim b. mądry i kocha ruch. Nawet w taka pogodę... Dla kogoś szukającego partnera biegowego jest doskonałym motywatorem do treningu. Nie ma wymówek!:)

kuczlaw - w metryce ma wpisane 6 lat
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miejsce zamieszkania jest do "obejścia" ;) ?
Cremaster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:Miejsce zamieszkania jest do "obejścia" ;) ?
Obawiam, że z tym może być kłopot. Przed adopcją inspektorzy KTOZ mają obowiązek sprawdzić, w jakich warunkach będzie mieszkał pies, a po adopcji też należy się spodziewać rutynowych kontroli. Wszystko to dla dobra adoptowanych zwierząt. Ale jeszcze się dopytam.
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cremaster pisze:
kuczlaw pisze:Miejsce zamieszkania jest do "obejścia" ;) ?
Obawiam, że z tym może być kłopot. Przed adopcją inspektorzy KTOZ mają obowiązek sprawdzić, w jakich warunkach będzie mieszkał pies, a po adopcji też należy się spodziewać rutynowych kontroli. Wszystko to dla dobra adoptowanych zwierząt. Ale jeszcze się dopytam.
ale ty tak na serio? Adopcja? Kontrola? Inspektorzy?

To już lepiej sobie kupić szczeniaka niż wpuszczać jakichś inspektorów na wyrywkowe kontrole....
Cremaster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sytuacji, gdy większość schronisk w Polsce jest przepełnionych i wciąż trafiają do nich nowe zwierzęta - zaniedbane, porzucone, lub takie, które znudziły się ich nieodpowiedzialnym właścicielom, jestem zdecydowanie przeciwny kupowaniu szczeniaków. W Krakowie w schronisku przebywa blisko 500 psów, od kundli po rasowce - wystarczy wybrać się w odwiedziny, bo zobaczyć jak bardzo tęsknią za domem i odrobiną serca.

Jednak wydawanie ich "w ciemno" byłoby skrajną nieodpowiedzialnością. Te psy sporo już przeżyły i wycierpiały. Gdyby nie było kontroli nad adopcjami, większość "ostrych" psów już dawno rozebraliby łysole, którzy przychodzą do nas w poszukiwaniu darmowego amstaffa czy pitbulla. Trzeba sprawdzić, czy nowy właściciel ma warunki, nie będzie trzymał psa na łańcuchu, jest osobą godną zaufania. A i tak wiele psiaków powraca niestety z powrotem, bo "potargały firanki" lub "okazuje się, że dziecko ma jednak alergię".

Wybierz się do schroniska, a zobaczysz jak często ludzie bywają nieodpowiedzialni, bo tylko "kupili sobie szczeniaczka" (obawiam się, że tak właśnie było z Balto). Pies to nie zabawka. Oczywiście możesz kupić sobie małego haszczaka, a Balto dalej będzie czekał...
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cremaster pisze: Obawiam, że z tym może być kłopot. Przed adopcją inspektorzy KTOZ mają obowiązek sprawdzić, w jakich warunkach będzie mieszkał pies, a po adopcji też należy się spodziewać rutynowych kontroli. Wszystko to dla dobra adoptowanych zwierząt.
Kurczę, nieźle to wygląda, w szoku jestem bo takich mecyi nie ma np. z dziećmi,
pielęgniarka przyjdzie 2 czy 3 razy, pogada chwilę i na tym koniec :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Cremaster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Proszę nie przerażać się tymi "kontrolami"!:) To nie są niezapowiedziane naloty o 6 rano, a inspektorzy nie przeczesują domów ze skanerami na podczerwień. Chodzi tylko o to, by sprawdzić wiarygodność osoby adoptującej i zobaczyć, czy stworzył dobre warunki dla swego psa - np. nie trzyma go przez 24h na dobę na łańcuchu. Zwykły zdrowy rozsądek.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cremaster pisze:Proszę nie przerażać się tymi "kontrolami"!:) To nie są niezapowiedziane naloty o 6 rano, a inspektorzy nie przeczesują domów ze skanerami na podczerwień. Chodzi tylko o to, by sprawdzić wiarygodność osoby adoptującej i zobaczyć, czy stworzył dobre warunki dla swego psa - np. nie trzyma go przez 24h na dobę na łańcuchu. Zwykły zdrowy rozsądek.
Dokładnie tak to widzę. Pies potrzebuje pewnych odpowiednich warunków, za często do schroniska trafiają psy z niedobrych warunków, zatem w pewnym stopniu schronisko się zabezpiecza.
Osoba, która nie ma nic do ukrycia może być spokojna :)

Cremaster
wpis z Śr, 22 października 2014, 10:31

głaskaj go :)
Nie jestem z K, nie mieszkam u siebie zatem ja osobiście pomogę na razie przekazując dalej info.
Choć czasem w K. bywam, jak np. w tą ndz. na półmaratonie:)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
Mama Kin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piękny jest!! ja też nie mam warunków, niestety, ale jest po prostu cudny :taktak:
go get 'em tiger
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Polecam bieganie z psem. Nadaje treningom zupelnie nowego wymiaru, maja jakps wiekszy sens.
Mam nadzieje, ze pies znajdzie dobry dom
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zróbcie z tego wydarzenie na FB. może jakiś biegacz albo biegaczka szukają psa z którym będą mogli trenować..
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lepiej żeby trafił do człowieka, który nie będzie robił z tego wydarzenia na FB, a czas który miałby na to poświęcić, spożytkuje z korzyścią dla siebie i psa :usmiech:
ODPOWIEDZ