moderacja zasmiecanie ogłoszeń itp
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Paru forumowiczów zrobiło sobie tu drugie allegro wystawiając po kilkadziesiąt ogłoszeń - to już nie koleżeńska sprzedaż, tylko działalność kwalifikująca się do płatnego serwisu forum.
To najlepsza droga do zabicia forum i forumowej giełdy - może ktoś nad tym zapanować ?
To najlepsza droga do zabicia forum i forumowej giełdy - może ktoś nad tym zapanować ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Proszę o sygnały w takich sytuacjach, niektóre konta usunęliśmy.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Jak napisałem Adamowi, zrobi co będzie uważał za słuszne. Stracą tylko ci co mieli okazję kupić dużo taniej, ale jak to w Polsce, niektórym żal dupę ściska z tego powodu.
krzysztof jot tak trzymaj
krzysztof jot tak trzymaj
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Zyskają ci, którzy chcą aby forum pozostało DYSKUSYJNE, a którzy zamiast tego byli zbombardowani kilkudziesięcioma wątkami z niezamawianymi ofertami handlowymi, powszechnie określanymi mianem spamu. Może wyglądałoby to inaczej, gdybyś umieścił wszystko w jednym wątku. Zawartość ta sama ale znacznie mniej nachalnie. A tak trzeba było przedzierać się przez gąszcz tej mielonki, żeby odnaleść merytoryczne wątki, które nie są Twoimi ofertami.herson pisze:Stracą tylko ci co mieli okazję kupić dużo taniej
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Temat zostal rozwiazany przez usuniecie wiekszosci z kilkunastu tematow w dziale i na tym koncze dyskusje.
Wyjasnij tylko, co znaczy merytoryczne watki w dziale Sprzedam? Czym roznily sie od innych ogloszen?
Poza tym, nie przeszkadzalo to, do czasu kiedy, piszac kolokwialnie, ktos podpi....lil.
Pomijajac kwestie estetyczne forum, zawsze znajdzie sie przyslowiowa ...... ktorej cos nie pasuje.
Wyjasnij tylko, co znaczy merytoryczne watki w dziale Sprzedam? Czym roznily sie od innych ogloszen?
Poza tym, nie przeszkadzalo to, do czasu kiedy, piszac kolokwialnie, ktos podpi....lil.
Pomijajac kwestie estetyczne forum, zawsze znajdzie sie przyslowiowa ...... ktorej cos nie pasuje.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 09:58 przez herson, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
herson - ŻADEN Twój temat nie został usunięty, zostało tylko usuniętych około 30 z Twoich "przypomnień".herson pisze:Temat zostal rozwiazany przez usuniecie wiekszosci z kilkunastu tematow w dziale i na tym koncze dyskusje.
Ja rozumiem, że każdy chciałby sprzedać i być najbardziej widocznym ale ten dział to nie jest sklep a jedynie forum mające pomóc naszym użytkownikom sprzedać to co chcą sprzedać. Jeśli ktoś zamienia to w sklep to jest nieporozumienia.
- mow_mi_stefan
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 4:09
Z tymi przysłowiami to trzeba uważać, bo jak widzę np Tobie nie pasuje narzekanie innych na Twoje ogłoszenia, które zajmują czasem 2 strony "nieprzeczytanych postów", od których pewnie większość zaczyna czytanie forum (nie od działu "sprzedam").herson pisze:Wyjasnij tylko, co znaczy merytoryczne watki w dziale Sprzedam? Czym roznily sie od innych ogloszen?
Ja w sumie mogę z tym żyć, bo rozumiem, że dopuszczenie takiego spamu to przy układach komercyjnych papu dla właścicieli forum. Ale rozumiem, też tych, którzy po entym razie się buntują i zastanawiają jak duży był ten sklep, który zlikwidowano.
Kolega Kolaj podsunął IMHO b.dobre rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, 10:19 przez mow_mi_stefan, łącznie zmieniany 2 razy.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
Już wyjaśniam. W mojej ocenie, na forum DYSKUSYJNYM, dział Sprzedam jest... jak najbardziej potrzebny. Tyle, że w mojej opinii założeniem tego miejsca jest umożliwienie użytkownikom pozbycia się np. butów z niewłaściwie dobranym rozmiarem, nietrafionego prezentu, używanego zegarka, którego już nieużywamy itp. Innymi słowy sprzedaż okazjonalna przez osoby, które nie zajmują się regularnie takim handlem.herson pisze:Temat zostal rozwiazany przez usuniecie wiekszosci z kilkunastu tematow w dziale i na tym koncze dyskusje.
Nadmierne wykorzystywanie takiego działu jako taniej/darmowej powierzchni reklamowej jest szkodliwe dla użytkowników, gdyż powoduje zmianę charakteru forum. Z miejsca dialogu i wymiany doświadczeń przeistacza się w słup ogłoszeniowy, który swoją nachalnością zniechęca użytkowników, którzy tutaj wchodzą nie po to, żeby robić interesy tylko zwyczajnie pogadać.
Wiele osób, szczególnie korzystających z aplikacji mobilnych przegląda forum nie wchodząc w poszczególne działy, tylko wyświetlając listę nieprzeczytanych wątków z wszystkich działów. I tacy użytkownicy dostają nagle kilkadziesiąt postów użytkownika herson, spomiędzy których muszą wyłapywać nieliczne inne. Było to tym bardziej utrudnione, że Twoje wątki były co jakiś czas aktualizowane, więc pojawiały się ponownie na liście.
Jak pisałem, rzecz pewnie przeszłaby bez echa, gdyby to był jeden wątek, w którym zamieściłbyś całą swoją ofertę. Nie byłby on aż tak kłopotliwy dla tych wszystkich, którzy akurat w tej chwili nie potrzebują nic od Ciebie kupować. Z kolei osoby zainteresowane Twoją ofertą miałyby możliwość skorzystania z niej.
Podsumowując, z mojego punktu widzenia problemem nie był post w dziale Sprzedam ale ich irytujący zalew.
Nie jest to prawdą. Mi przeszkadzało od początku, choć akurat w tym przypadku Twoje posty do moderacji zgłosił ktoś inny.Poza tym, nie przeszkadzalo to, do czasu kiedy, piszac kolokwialnie, ktos podpi....lil.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Ok, nie bede sie rozpisywal, bo raz ze nie mam pradu i pisze z tableta, czego nienawidze, a dwa, zrozumialem Wasza irytacje, bo sam nigdy nie korzystam z opcji czytania tylko nowych watkow, a zwyczajnie przegladam cale forum albo to co mnie interesuje, recznia oznaczajac dzialy jako przeczytane.
Co do wspomnianych przyslow, nie cytowalem zadnego, jedynie napisalem cos o polskiej rzczywistosci i mentalnosci. Nie ma co sie rozpisywac, bo o nie tym watek.
Adam, czy dopuszczasz zatem rozwiazanie typu: 1 temat z lista rzeczy?
Co do wspomnianych przyslow, nie cytowalem zadnego, jedynie napisalem cos o polskiej rzczywistosci i mentalnosci. Nie ma co sie rozpisywac, bo o nie tym watek.
Adam, czy dopuszczasz zatem rozwiazanie typu: 1 temat z lista rzeczy?
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem, czy silnik forum na to pozwala, ale fajna byłaby możliwość wyłączenia w profilu użytkownika wybranych działów z listy "Nieprzeczytane posty".
-
- Zaprawiony W Bojach
To może zdanie odmienne? Ja skorzystałem z oferty hersona tylko dlatego, że była sensownie podzielona, bo nie chciałoby mi się przebijać przez jeden gargantuiczny post, bo korzystam z forum w 99% z telefonu.
W końcu po to jest ten dział, żeby informować o takich okazjach, o ile ktoś nie robi tu portalu handlowego. Z tego co zauważyłem, to herson jest aktywnym uczestnikiem forum i rozumiem, że skasowane wątki były to tych, którzy założyli konto tylko w celach handlowych.
Nie utrudniajmy życia sobie i innym z powodu ułomności narzędzi, z których korzystamy... Jeżeli będę miał 2 pary różnych butów do sprzedania, to żeby nie frustrować kolegów mam je wrzucić do jednego posta? Bezsensu...
W końcu po to jest ten dział, żeby informować o takich okazjach, o ile ktoś nie robi tu portalu handlowego. Z tego co zauważyłem, to herson jest aktywnym uczestnikiem forum i rozumiem, że skasowane wątki były to tych, którzy założyli konto tylko w celach handlowych.
Nie utrudniajmy życia sobie i innym z powodu ułomności narzędzi, z których korzystamy... Jeżeli będę miał 2 pary różnych butów do sprzedania, to żeby nie frustrować kolegów mam je wrzucić do jednego posta? Bezsensu...
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Zaprawiony W Bojach
Póki co, to korzystając z Tapatalka nie można dobrze skorzystać z opcji wyświetleń nieprzeczytanych...Kolaj pisze:Nie wiem, czy silnik forum na to pozwala, ale fajna byłaby możliwość wyłączenia w profilu użytkownika wybranych działów z listy "Nieprzeczytane posty".
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
A nie lepiej scalić wątki jednego usera?
Dodać w regulaminie punkt że jeden użytkownik to jeden temat w dziale sprzedam i finito
Dodać w regulaminie punkt że jeden użytkownik to jeden temat w dziale sprzedam i finito
-
- Zaprawiony W Bojach
Chyba jednak nie... Załóżmy, że ktoś ma do zaoferowania kurtkę, buty i zegarek. Jak to sensownie zaanonsować? I jak sprawnie się orientować w tej gałęzi forum?kuczlaw pisze:A nie lepiej scalić wątki jednego usera?