Kalenii w teren - Crossover, Discover czy też Ekiden 200

se211
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Poszukuję bucików do biegania w terenie- las, pagórki, śnieg, czasami w górach. Na asfalcie byłyby użytkowane tylko przy gorszej pogodzie. Biegam około 50km/tydzień, większość w butach Ekiden 50 przerobionych na "Zen"ki ;) (w szafie też Nike Free 4.0, Pegasus 29 i Ekiden 75 ale te raczej do chodzenia służą) Buty nie będą przerabiane (może tylko wyrzucę Arkstab - usztywnienie podeszwy na środku). Ląduję na śródstopiu, biegi w górach do tej pory zdarzały mi się niezbyt często i stąd nawet nie mam zielonego pojęcia czy jest amortyzacja potrzebna bo wiadomo teren trudniejszy to też się nie zawsze uda idealnie stopę stawiać.

Wybieram pomiędzy:
Kalenii Kapteren Discover 80pln
Kalenii Kapteren Crossover 180pln
Jaka jest różnica pomiędzy nimi? Nie mogę się doczytać nic na temat poduszek/amortyzacji w Crossover.

Warunek- buty nie w kolorze białym/jaskrawym. .

Ew. rozważam jeszcze te:
Kalenii Ekiden 200 180pln (bo poduszka pod śródstopiem i piętą)
Kalenii Ekiden One + 80pln (bo najładniejsze ;)
Ostatniego nie miałem okazji jeszcze zmierzyć- brak rozmiaru w sklepie. Wiem, nie są niby typowo w teren.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W kwestii wyboru: Discover/Crossover

Discover sporo lżejszy 300 / 360 g (rozmiar 45)
Twardość bieżnika podobna: 70 (wg standardu Shore A)
Discover jest nieco miększy, minimalnie.
Crossover zdecydowanie sztywniejszy (sztywność wzdłużna) co może mieć znaczenie przy długich trasach po kamieniach itd ale jeśli chcesz więcej swobody to bierz Discover.
Nie mam jeszcze wskaźników tłumienia dla tych butów.
Crossover ma średnio o 3mm wyższy profil ale drop mają taki sam.
Kształt kopyta taki sam
Discover jest bardziej odblaskowy niż Crossover.
Przemakalność podobna.
Agresywność bieżnika taka sama, ale w relacji do innych butów terenowych szału raczej nie ma, danych jeszcze nie mam bo właśnie dopiero za chwilę będą skanowane.

Ekiden 200 rzeczywiście miększe ale niezbyt terenowe.
Ekiden One + bardzo delikatny, w trudnych warunkach, przy zaczepieniu o kamień czy korzeń może się łatwo rozpaść.

Wszystkie dane pochodzą z katalogbiegowy.pl, ale dane nie są jeszcze publiczne.
se211
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej;)
Super dane, aż mnie zaskoczyły :bum: Kiedy katalog zostanie udostępniony? Bo zapowiada się ciekawie.

Czy coś przemawia za modelem Crossover w takim razie? Z tego co doczytałem modele Crossover i Explor mają poduszkę powietrzną pod piętą("system CS";)), a Ekiden 200 dodatkowo pod śródstopiem. Tylko tak z drugiej strony- biegam w butach minimalistycznych po asfalcie... nie wiem czy mi są te poduszki w terenie potrzebne do szczęścia.
Zapowiada się narazie że jutro po Discover skoczę- nie będzie przynajmniej szkoda w pracle prać ;)

Ekiden ONE rozważałem tylko dla tego że Ekidena 50 uważam za świetne buty, lekkie i przewiewne. A ONE ma dodatkowo fajny kolor. Mało terenowe ale chyba w moich warunkach by się sprawdziły.
Awatar użytkownika
lukglo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:47
Życiówka w maratonie: 3:53:17

Nieprzeczytany post

Najbardziej "terenowe" Kalenji to XT4, teraz są na przecenie z 300 na 180zl.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

se211 pisze:Kiedy katalog zostanie udostępniony? Bo zapowiada się ciekawie.

Czy coś przemawia za modelem Crossover w takim razie? \
Musisz przymierzyć, poczuć czy Crossover w relacji do Discover stanowi dla Ciebie jakąś korzyść.
Katalog powinien być jeszcze w październiku.
se211
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Heh problem jest taki że w sklepie pasują, wszystkie wygodne. Różnicę w twardości czuję- jednak do tej pory w terenie biegałem w całkiem innym obuwiu- Nike Pegasus i Free. A każdy z tych butów jest inny. Droższe modele trochę bardziej mi się podobają (ale z drugiej strony dopłacić 100% tylko za inny kolor... ;))

Odnośnie XT4 - ładne, fajne, najbardziej terenowe. Niestety ani w stacjonarnym ani przez internet nie ma dostępnego mojego rozmiaru. Więc musiałbym kupować bez mierzenia od "pośrednika" przez allegro czyli w praktyce kłopot z gwarancją, zwrotem itp. Ale opcja bardzo kusząca.
Awatar użytkownika
lukglo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:47
Życiówka w maratonie: 3:53:17

Nieprzeczytany post

Jeszcze z tydzień temu, były wszystkie rozmiary, teraz faktycznie zostały same ochłapy. Chociaż nie ma się co dziwić, promocja zaczęła się w lipcu bądź sierpniu - wtedy też je właśnie kupiłem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ