Pytania o bieganiu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
adsmttro123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 61.5

Nieprzeczytany post

Witam. Mam 13 lat i jestem nowicjuszem ( biegam 3 miesiace) . Moje rekordy to 10km-61min i 5km-25min. Biegam 2-3 razy w tygodniu po 5 km ale mam zamiar zwiekszyc do 4-5. Nie wiem czy biegac na czas czy wypelniac plany treningowe. Jak tak to poprosze linka do planu dla mnie. Jak uwazacie jaki moge miec czas za rok? Czy jest mozliwe przebiec to w 15 min? Najlepsi biegacze albo polacy na 5 km jaki mieli na poczatku czas? Skupic sie na 5 km czy moze coraz wieksze dystanse. Bardzo prosze o odpowiedzi na te pytania!
PKO
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

po prostu biegaj i czerp z tego radość, młody jesteś na rekordy przyjdzie czas!
adsmttro123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 61.5

Nieprzeczytany post

A moze by cos wiecej?
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

adsmttro123 pisze:A moze by cos wiecej?
Na więcej przyjedzie czas... Na razie Twój układ kostno-mięśniowy ciągle zmienia się i możesz zrobić sobie większe kuku niż byś chciał. Ćwicz, biegaj, idź na siłownie, basen etc i nie przesadzaj :)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witaj.
Nikt ci tu nie wklei linka do planu dla Ciebie, bo nie ma takiego planu w internecie. Dobry plan treningowy to plan ułożony przez dobrego trenera specjalnie na potrzeby zawodnika, którego ten trener dobrze zna.
Najlepsze co możesz teraz zrobić, to poszukać jakiegoś klubu w okolicy lub próbować każdej dyscypliny sportowej, którą będziesz miał możliwość uprawiać. I nie przesadzaj.
W twoim wieku powinieneś się koncentrować na sportach ogólnorozwojowych (zapasy, gimnastyka itd.). Jeśli teraz będziesz tylko biegał i zupełnie niepotrzebnie wydłużał te treningi, to nie pozwolisz na rozwój partii ciała a to może się w przyszłości negatywnie odbić, także na wynikach w bieganiu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

przede wszystkim - biegać możesz nawet 5-6 razy w tygodniu, ale trenować max: 3-4 razy/
Wbrew pozorom jest spora różnica między wyjsciem na trening, a wyjściem "żeby sobie pobiegać"
Przede wszystkim powinieneś biegać szybko, nie koniecznie długo i bardzo dużo przebieżek

Przykładowy plan może wyglądać tak:
1. 20' BS + dużo sprawności + 5X10-15" szybkie podbiegi przerwa 3min marsz + 4*100m luźne przebieżki
2. 15' spokojnie + spr + fartlek: 4*1.5min\1min trucht + 5*30"szybko/(1min trucht+30sek marsz)
3. 35' spokojnie + 4*20" przebieżki
4.30' szybkie rozbieganie (pierwsze 10' spokojnie, potem juz coraz szybciej) + kilka przebieżek
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

adsmttro123 pisze:A moze by cos wiecej?
gorąca głowa, lepiej powoli buduj swoją przyszłość, bo kuku sobie zrobisz i tyle będziesz miał z biegania. No i najwazniejsze zeby nie okazło się ze masz słomiany zapał
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ