Kayano nadpronator (zdjęcia)

Adri
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
ostatnio przed półmaratonem, skorzystałem z badania stóp (przeprowadzanych przez Asics tzw. Foot ID, można to wykonać najczęściej na jakichś eventach, na ich stoisku). Badanie jest darmowe.

Badania stóp w maszynie + test na bieżni z kamerą, wykazały, że mam nadpronację w prawej stopie; lewa jest normalna (załączam zdjęcia).

Obraz stóp 3D:
http://pokazywarka.pl/drf29c/

Dane stóp:
http://pokazywarka.pl/v059jo/

Pan polecił mi buty dla nadpronatorów:
Gel Kayano 20,
GT 3000/2000/1000,
Gel Phoenix 6.

Myślę nad zakupem Kayano 20, niedługo stanieje, bo wychodzi następca Kayano 21 na dniach (w USA już jest) (przymierzałem na stoisku i naprawdę fajne buty).

Teraz tylko mam pytanie, czy jak mam nadpronację tylko w prawej stopie, a lewa jest ok, to powinienem kupować takie buty ? Czy jednak normalne ?

Ostatnie 800km przebiegłem w Adidas Energy Boost (pierwszy model) - buty dla stopy normalnej, z tego co wiem i biegało się dobrze, żadnego bólu.

Biegam ok. 30km tygodniowo po asfalcie.

Pozdrawiam,
Adri.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bo generalnie nie ma żadnych dowodów na to, że dla stopy pronującej potrzebny jest stabilizujący but. Najlepszy dowód jest taki, że w energy Boost biegało Ci sie dobrze, to zresztą bardzo dobry but.
Kayano tez jest ok, ale to inna liga jesli chodzi o kontrole buta nad stopą. Co kto lubi.
Neutralnej stopie stabilizujący but żadnej krzywdy nie zrobi. (Jesli nie zrobi przejscie na zupełnie inny typ butów)
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mam to samo, lekka pronacja prawej stopy. Przez 6 miesiecy biegalem w butach dla stopy neutrealnej, bylo ok po badaniu stopy zaczalem biegac w asics gt-1000 2 i po paru biegach pojawily sie dolegliwosci w okolicach stawu biodrowego i miesni posladkowych, byly one sporadyczne ale po 6 tygodniach pojawily sie ponownie i to ze zmozona aktywnością. Trzy dni przerwy od biegania bóle znikły i dzis idac na trening zauważyłem ze dziwnie stawiam prawą stopę, nie cala stopą tylko zewnętrzną stroną, bieg i po 5km przerwalem bo ponownie zaczalem czuc miesnie pośladków i dopiero zaczalem to wiazac z butami ze stabilizacją ponoc w asics gt 1000 nie jest ona znaczaca, ale jest. Lecze kontuzje i wracam do butów dla neutrealnej stopy, jezeli dolegliwosci nie wrócą bedzie to oznaczac ze winne sa buty gt 1000. Także jezeli biega ci sie dobrze w dotychczasowych butach nic nie zmieniaj.
Adri
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hmm, to odpuszczę sobie na razie wymianę.

Pobiegam jeszcze ile się da w boostach.

Czyli przy zakupie kolejnych butów nadal trzymać się neutralnych ?

Czy pronacja może się pogłębić ? (Czy buty dla pronatorów temu zapobiegają ?)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Gdyby były badania dowodzące tego, że buty stabilizujące zapobiegają pogłębianiu się pronacji to gwarantuję, że wszyscy producenci butów by o tym trąbili.
Majorek89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fajny temat, też dokładnie mam to samo, to oprócz Asicsów 2000 zaproponowano mi jeszcze, Nike Structure oraz New Balance 800 :)
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja swoje gt1000 kupowalem przymierzajac z 10 par i kazde na bieżni nastepnie ogladajac wideo widac ze w niektorych neutrealnych pronacja wystepuje mocniej a w innych mniej. Byly takie NB dla neutrealnej w ktorych noga nie pronowala , ale ja gł...k pod namowa sorzedajacego zgodzilem sie na asics. Mam stare buty bede w nich narazie biegac a nastepne kupie dla stopy neutrealnej ale w sklepie gdzie mozna kazda pare przymierzyc z analiza wideo .
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po pierwsze 800km jak na boosty to bardzo mało. Na pewno potrzebujesz je zmienić, czy to tylko fanaberia ( co też potrafię zrozumieć ;D)?
Po drugie pronacja to sprawa do wyćwiczenia. Mięśnie stawu skokowego w jednej nodze masz słabsze i staw ugina się do wewnątrz. Sam zaczynałem od butów ze stabilizacją, ale dziś już jej nie potrzebuję. I boosty na asfalt i Saucony w teren mam dla neutrali.
Na koniec dodam, że but ze stabilizacją dla osoby która jej nie potrzebuje to duże ryzyko. Stopa będzie wypychana na krawędź ci może powodować obicie tego fragmentu stopy oraz problemy z łydkami, pasmem itd. Sprawdzone na żonie, która na szczęście dużo nie biegała, zanim udało się wyłapać źródło problemu. Teraz w Pulsach 6 biega jej się świetnie.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dodam jeszcze, że FootID jest spoko jeśli chodzi o długość i objętość stóp. Od czasu jego wykonania wiem jakie brać rozmiary i do której nogi bardziej pasować (wyszło, że mam prawie 1cm różnicy). Ale O pronacji to badanie nic nie mówi. To że łuk stopy jest wyższy czy niższy jeszcze wcale nie znaczy że tak będzie podczas biegu.
Adri
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Majorek89 - a Ty biegasz w normalnych teraz ? Jakich ?

To pewnie tylko u Asicsa w sklepie można te buty z wideo kupić nie ? Chyba tylko oni, robią te badania. Nie słyszałem, żeby jakaś inna marka to oferowała.

Ogólnie w UK, to badanie kosztuje 20 funtów, a jak kupisz buty zaraz po tym badaniu, to wtedy jest za darmo.

Rzeczywiście dobry pomysł z tą obserwacją stopy na wideo przed kupnem, ale gdzie ja to zrobię. Musiałbym specjalnie jechać do Asicsa (to tylko w Londynie mają), w Polsce też pewnie w Warszawie tylko. Nie licząc eventów.

Marcinnek pewnie, że trochę fanaberia :ble: , odpuszczam zakup, bo jednak to nie takie oczywiste, że potrzebuję tej stabilizacji, tym bardziej, że biega mi się w boostach dobrze. W przyszłości to rzeczywiście pomysł z obserwacją stopy na wideo przed zakupem będzie dobry. Ale pronacje, to dopiero jak na bieżni z wideo biegłem, to mi stwierdził i sam też widziałem na wideo wyraźnie ma prawej stopie.

PS Zdjęcia boostów (jak oceniacie poziom ich zużycia?).

http://pokazywarka.pl/p06v0r/
http://pokazywarka.pl/zs37tw/
Majorek89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja byłem w sklepie biegacza na Żoliborzu, tam zmierzyli rozmiar stopy i po obserwacji marszu stwierdzili pronację. To są moje początki więc biegać zamierzam po mieszanych nawierzchniach do 10 km i takie 3 pary butów zaproponowali. Trochę jednak się zaskoczyłem, bo za GT 200 + wkładka kwota wyniosła 740 zł, jak na pierwszą przygodę z bieganiem wydaje się drogo.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cholernie drogo. A co oprócz tego Ci zaproponowali? Nie mogłeś jakiegoś starszego modelu / z promocji wziąć? GT 2000 to teraz chyba wchodzi dopiero i nie łapie się w żadne promocje... Badanie nie wiąże się z koniecznością zakupu obuwia, więc na przyszłość polecam (jeśli cena wydaje się wysoka + nie ma promocji) ładnie podziękować i poszperać w internetach. Jeśli okaże się, że ta rzecz faktycznie tyle kosztuje (lub niewiele taniej) to zawsze można do sklepu wrócić i zakupić.
biegam ultra i w górach :)
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty spoko ale pakować się od razu przy pierwszych zakupach biegowych we wkładki to już szaleństwo. Wątpię by twoja pronacja była aż tak silna, by buty nie potrafiły tego skorygować i potrzebne by były wkładki. Naciągactwo i tyle. Zmień sklep.
Majorek89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

też tak myślę, jakąś orientację na pewno mam, ale nie podoba mi się, że nowych ludzi/amatorów naciągają na najdroższe modele, jedyne co mi teraz przychodzi na myśl to celować w jakiś starszy model asicsa np gt 1000 i też na pewno będzie komfort i lekkość w poruszaniu się.
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

GT 1000-2 możesz kupic na taniebieganie za 200zl z malym dodatkiem w czerwonym kolorze . Przymierzyc w sklepie a kupic przez neta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ