Śródstopie i kostka
- CrazyAnt
- Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:43:18
Witam,
W niedzielę przebiegłam swój pierwszy maraton. Po biegu bolała mnie kostka (prawa noga) po wewnętrznej stronie i pojawiła się opuchlizna. Wcześniej podobny (lecz nieco słabszy) ból pojawiał się czasem po bieganiu, czasem znikał. Od niedzieli kostka praktycznie przestała mnie boleć, jednak opuchlizna nadal jest obecna i wcale nie słabnie.
Oprócz tego w poniedziałek po południu pojawił się ból w śródstopiu (lewa noga). Bliżej zewnętrznej krawędzi stopy. On również utrzymuje się do tej pory i momentami utrudnia chodzenie, nie mówiąc o bieganiu. Boję się, że może to być zmęczeniowe złamanie kości śródstopia.
Nie stosowałam na powyższe dolegliwości niczego poza maścią Naproxen.
Co mam robić z powyższymi dolegliwościami? Udać się do lekarza skoro nie ustępują już 4 dzień?
W niedzielę przebiegłam swój pierwszy maraton. Po biegu bolała mnie kostka (prawa noga) po wewnętrznej stronie i pojawiła się opuchlizna. Wcześniej podobny (lecz nieco słabszy) ból pojawiał się czasem po bieganiu, czasem znikał. Od niedzieli kostka praktycznie przestała mnie boleć, jednak opuchlizna nadal jest obecna i wcale nie słabnie.
Oprócz tego w poniedziałek po południu pojawił się ból w śródstopiu (lewa noga). Bliżej zewnętrznej krawędzi stopy. On również utrzymuje się do tej pory i momentami utrudnia chodzenie, nie mówiąc o bieganiu. Boję się, że może to być zmęczeniowe złamanie kości śródstopia.
Nie stosowałam na powyższe dolegliwości niczego poza maścią Naproxen.
Co mam robić z powyższymi dolegliwościami? Udać się do lekarza skoro nie ustępują już 4 dzień?
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
możesz też usiąść i czekać...czekać...czekać....aż samo przejdzie 

- CrazyAnt
- Wyga
Ale kostka przestała mnie już boleć. Tylko została opuchlizna. Nie jest ona wielka, ale widoczna w porównaniu z drugą stopą. Mogłam skręcić kostkę i nie wiedzieć o tym przez kilka tygodni? (ok. 2 miesięcy) i jeszcze przebiec z nią maraton?adam1adam pisze:Kostke to skreciles moze nawet nie poczules kiedy(lekarz poleca opaske uciskowa??)
Srodstopie najprawdopodobniej od kamienii podczas biegu - przejdzie!
Właśnie to śródstopie mnie bardziej martwi. Tym bardziej, że ból pojawił się dopiero dobę po maratonie. Biegłam w Warszawie, więc tam raczej jest asfalt niż kamienie

Chciałabym już koło poniedziałku wrócić do biegania. W planach mam półmaraton 26 października, ale na razie kompletnie tego nie widzę

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Ta piłka ma zostać cała... Nie musi pęknąć...CrazyAnt pisze:krzys1001 pisze:Wcześniej już pisałem, weź piłkę tenisową i rozgniataj.
Będzie dobrzejak tylko wrócę do domu
choć nie wyobrażam sobie jak to będzie bolało...

- CrazyAnt
- Wyga
Postaram sie zeby zostałakrzys1001 pisze:Ta piłka ma zostać cała... Nie musi pęknąć...CrazyAnt pisze:krzys1001 pisze:Wcześniej już pisałem, weź piłkę tenisową i rozgniataj.
Będzie dobrzejak tylko wrócę do domu
choć nie wyobrażam sobie jak to będzie bolało...

Obecnie stopa boli mnie nawet jak siedzę :/
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
oezu
chcesz spuchnietą, obolałą kostkę wyleczyć piłeczką
opuchlizna i ból świadczą o stanie zapalnym
stan zapalny leczy się poprzez leki p/zapalne,ew.zastrzyki, krioterapię, czy inne zabiegi, np.UD, kompresję, pozycję ułożeniową i ćwiczenia
żadna piłeczka tu nic nie pomoże
marsz do specjalisty

stan zapalny leczy się poprzez leki p/zapalne,ew.zastrzyki, krioterapię, czy inne zabiegi, np.UD, kompresję, pozycję ułożeniową i ćwiczenia
marsz do specjalisty
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Spuchniętą ma prawą...katekate pisze:oezu![]()
marsz do specjalisty
Boli lewe śródstopie które nie jest spuchnięte...
Katekate proszę czytać ze zrozumieniem...

- CrazyAnt
- Wyga
Dokładnie tak to wygląda. I prawa kostka nie boli tylko jest lekko opuchnięta od niedzieli.krzys1001 pisze:Spuchniętą ma prawą...katekate pisze:oezu![]()
marsz do specjalisty
Boli lewe śródstopie które nie jest spuchnięte...
Katekate proszę czytać ze zrozumieniem...