Miejscówka w górach
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Szukam fajnej miejscówki w polskich górach oczywiście dla biegaczy. Jeżeli macie sprawdzone miejsca to piszcie będę bardzo wdzięczny. Chciałbym odwiedzić jakieś nowe miejsce dlatego na wstępnie odrzucam Zakopane i Szklarską.
- TomM
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:37:51
- Życiówka w maratonie: 02:59:53
Z tego co ja biegałem, Beskid Żywiecki, Beskid Niski. W Żywieckim dobre zaplecze i mnóstwo możliwości, w Niskim z zapleczem noclegowych troszkę gorzej ale za to spokój na szlaku, niestety szlak nie zawsze dobrze oznaczony.
- Marek_29
- Rozgrzewający Się
Ja mam pytanie z innej beczki. Ile czasu biegaliście na "normalnym" gruncie, zanim zaczęliście biegać po górach? To chyba wymaga znacznie więcej wysiłku, a ja biegam dopiero od kilku miesięcy. Po jakim czasie powinienem spróbować?
- Pocket Rocket
- Wyga
Nie ma jedynej słusznej granicy, sam musisz poczuć kiedy jest właściwy moment. Na początek może warto spróbować ulicznych biegów w terenie pofałdowanym jakieś krosy, potem łatwiejszy bieg anglosaski ( góra-dół-góra...), a na końcu alpejski (tylko góra). Tak to wyglądało w moim przypadku. Oprócz tego trzeba wzmacniać gorset mięśniowy i robić dużooo siłyMarek_29 pisze:Ja mam pytanie z innej beczki. Ile czasu biegaliście na "normalnym" gruncie, zanim zaczęliście biegać po górach? To chyba wymaga znacznie więcej wysiłku, a ja biegam dopiero od kilku miesięcy. Po jakim czasie powinienem spróbować?
Wysiłek jest wszędzie ogromny,chyba że biegasz na połowę możliwości... ( można tak?! ) zauważ też, że w biegu anglosaskim masz zbiegi, na których mimo iż zasuwasz ostro, oddechowo możesz odpocząć, na płaskim lecąc 5 czy 10 nie ma takiej opcji.
"Stay mentally young"
15.06.13 - Początek przygody z bieganiem i pierwszy bieg uliczny na 10km - 44:24
19.10.13 - 39:28
15.06.13 - Początek przygody z bieganiem i pierwszy bieg uliczny na 10km - 44:24
19.10.13 - 39:28
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
Nieważne jak długo biegasz. Ważne, żebyś się za bardzo nie zapalił do tych gór i nie przesadził. Wydolności może na początku brakować i nic się nie stanie. Ale będzie też brakowało koordynacji i mięśni stabilizujących, a to się może skończyć kontuzją, jeśli przesadzisz z częstotliwością.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Okolice Szczyrku, niekończące się trasy i wycieczki
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Beskid wyspowy, okolice Szczawnicyuks2020 pisze:Szukam fajnej miejscówki w polskich górach oczywiście dla biegaczy. Jeżeli macie sprawdzone miejsca to piszcie będę bardzo wdzięczny. Chciałbym odwiedzić jakieś nowe miejsce dlatego na wstępnie odrzucam Zakopane i Szklarską.