Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lebki pisze:No patrzcie jaki piękny burdel.

http://connect.garmin.com/modern/activity/601137324

Co ciekawe w tunelu się nie pomylił, ostatnie 5km to jednak porażka....
Strasznie brzydko.... Robiłeś kiedyś reset ?
PKO
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

sochers pisze:Ścianę zaliczył :bum:
You've mad may day! Aż mnie ze śmiechu piszczele bolą ;D hahah!
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lebki pisze:No patrzcie jaki piękny burdel.

http://connect.garmin.com/modern/activity/601137324

Co ciekawe w tunelu się nie pomylił, ostatnie 5km to jednak porażka....
U mnie jakiś większych problemów z rysowaniem nie miał. Jedynie co to pipr....one tempo chwilowe. Sorry ale w FR305 to śmigało jak trzeba -zwalniałem i zegarek błyskawicznie reagował. Dla mnie to jest ważny element.

A to moje wyczyny i wyczyny F2 z dzisiejszego 36. MW.
http://connect.garmin.com/modern/activity/600874505
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tempo chwilowe? wybacz Fascik ale kto kieruje się tempem chwilowym? A czasy 305, zegarka archaicznego ale bardzo dobrego jednak minęły. To co miała 305 (wygładzanie), nie miał już jej bezpośredni następca czyli 310xt (w 310 też kierowanie się tempem chwilowym było totalnym bezsensem) więc tym bardziej nie należy oczekiwać tego po nowszych zegarkach.
Średnie tempo z odcinka w Fenixie po ostatniej aktualizacji działa w końcu tak jak powinno u jeśli tak zostanie (mimo nie najlepszego rysowania trasy)to będzie pięknie.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
bielki81
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:46:32
Życiówka w maratonie: 04:46:25

Nieprzeczytany post

Jak się przywraca ustawienia fabryczne w F2,
bo przytrzymałem przycisk DOWN i włączyłem zegarek, on się zapytał "clear all user settings"
Tylko, że zostały treningi, trasy, punkty itp. a skasował mi dane profilowe, strefy tętna, ustawienia ekranów.
Ponieważ próbowałem mu robić przed treningiem włącz i wyłącz, oraz reset, czyli przytrzymanie przycisku LIGHT przez 10sekund,
to jednak ciągle jest duży problem z dokładnością gps i ze złapaniem samego sygnału, szczególnie ostatnio na rowerze, gdy zegarek jest na kierownicy, dzisiaj dałem mu dwie minuty na złapanie sygnału i nic, wiec ruszyłem, a trzy kreski to się pojawiły po 5km jazdy i dokładność na poziomie 80 i potem zeszło do 50-60 wiec ślad też nie jest jakiś piękny, aż po dojechaniu na miejsce włączyłem namierzenia na nowo w trybie BIKE i pokazał trzy kreski i dokładność 24, wiec przełączyłem na RUN i wskazania były identyczne, bo już zacząłem się zastanawiać, czy może mój czujnik kadencji i prędkości coś mu szkodzi, ale nie.
Wiec czy jest możliwość HARD RESETU jak w telefonie, że ten zegarek wszystko sobie odświeży i dam mu ostatnią szansę?

No i jeśli mogę kogoś prosić o opisanie procedury reklamacyjnej?
tak aby czas bez zegarka był jak najkrótszy.
Gdzie mam pisać? Czy można po polsku? Czy mam coś załączać jakieś pliki z treningów, czy linki? Czy skany faktury itp?
Czy mam zamawiać kuriera na swój koszt, Czy na koszt odbiorcy itp?

Czy są osoby, które po reklamacji, nadal narzekają na swój zegarek?

Oczywiście jestem już na wersji softu 4.0 bo niektórzy go sobie chwalą.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To perform a master reset:

Ensure watch is powered off
Press and hold Down button
Power on GPS while continuing to hold Down button
NOTE: Immediately release Power button once GPS powers on
Release Down button once "Clear all user settings?" message appears
Select Yes

The reset is successful if the device finishes powering up and goes to the setup wizard. Try the steps again if the setup wizard does not appear.

Following the reset, set the device outside with a clear view of the sky for a minimum of 20 minutes to acquire satellite data.
w sprawie reklamacji piszesz albo na poland.support@garmin.com albo dzwonisz na 00 800 441 24 54 (szybciej załatwisz przez telefon - ja na odpowiedź mailową czekałem miesiąc [sic!])
jesli piszesz to podajesz nr seryjny zegarka, nr fw, swoje dane adresowe
najlepiej załączyć plik .xml z zegarka
Po telefonie lub w odpowiedzi na maila dostaniesz instrukcję jak wysłać zegarek. Zegarek wysyłasz na swój koszt. Wymiana trwa maks 10 dni roboczych a zazwyczaj maksymalnie tydzień (uwzględniając weekend).

Ja po reklamacji jestem zadowolony ale to wynika pewnie z faktu, iż nowy zegarek dotarł do mnie w przeddzień ukazania się FW 4.0 :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:tempo chwilowe? wybacz Fascik ale kto kieruje się tempem chwilowym?
np. ja ;) Rozumiem, że tempo chwilowe nie będzie podawane super dokładnie - ale kurde niech nie ma rozrzutu 4:00 - 6:00. Dwie minuty!?! Nie chodzi mi by podawał dokładnie co do sekundy/pięciu sekund ale niech nie szaleje po całym zakresie w jakim mogę biec.

W przypadku 305 jeśli chciałem sobie lecieć 5:00/km i kontrolowałem na bieżąco tempo - to tak biegłem. W F2 jeśli chcę kontrolować tempo chwilowe - szczególnie przy wybieganiach typu WB3 czy interwałach gdzie latam na granicy swoich możliwości to jest dla mnie cholernie ważne czy nie lecę za szybko. W 305 - działało to bez zarzutu. W F2 jest kicha :/
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale Fascik to nie tylko kichowato działa w F2... tak będzie działać tempo chwilowe w każdym zegarku - może nie aż w takim stopniu jak opisujesz ale i tak będzie bezużyteczne. Nic na to nie poradzisz. Gdy miałem 310 to właśnie miałem z tym problem przy krótkich interwałach - wtedy kupiłem footpoda.
Zatem akurat jojczenie na szalejące tempo chwilowe w F2 to takie trochę jojczenie dla samego jojczenia ;)
Moja rada... sprzedaj F2 i wróć do 305 ;)
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:ale Fascik to nie tylko kichowato działa w F2... tak będzie działać tempo chwilowe w każdym zegarku - może nie aż w takim stopniu jak opisujesz ale i tak będzie bezużyteczne. Nic na to nie poradzisz. Gdy miałem 310 to właśnie miałem z tym problem przy krótkich interwałach - wtedy kupiłem footpoda.
Zatem akurat jojczenie na szalejące tempo chwilowe w F2 to takie trochę jojczenie dla samego jojczenia ;)
No nie do końca - F2 mam z tym dużo większy problem niż inne zegarki, które miałem okazję używać. Z resztą testowałem je szczegółowo pod kątem prawidłowego tempa chwilowego. I o ile w trakcie przyspieszeń/zwolnień większość robiła to z opóźnieniem to pokazywała dość stabilnie tempo chwilowe. Z kolei w F2 nie dość, że działa to bardzo ospale to dodatkowo ten rozrzut :)

Nad footpodem się zastanawiam...
Piechu pisze:Moja rada... sprzedaj F2 i wróć do 305 ;)
hehe :D
leszek_krakow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:54:00
Życiówka w maratonie: 04:22:00

Nieprzeczytany post

Co do tempa chwilowego. Mam 305 i mam F2. Bawiłem się też innymi zegarkami. Tempo chwilowe ze swojej natury nie może być żadnym wyznacznikiem przy posługiwaniu się GPS-em. ZAWSZE będzie jakieś opóźnienie, więc posługiwanie się nim jest bezcelowe, chyba że założysz footpada - wtedy OK, choć i tak uważam że najlepiej działa lap 1km i śledzenie średniego tempa okrążenia.
P.S. Cały czas uważam, że 305 to był idealny zegarek...
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

fascik pisze:Nad footpodem się zastanawiam...
Kurde, ja się zastanawiam, że Wy jeszcze go nie macie :orany: bo jakbym wydał 2 koła na sprzęt, który mi GPSem rysuje szlaczki jak autystyczne dziecko i uniemożliwia treningi w oparciu o tempo, to bym chyba "odżałował" dodatkową stówę (za tyle speed cella można kupić) i dokupił coś co mi wreszcie pozwoli kontrolować tempo (także chwilowe) i pozwoli w miarę spokojnie doczekać na FW 17.39 gdzie w końcu poprawią bugi :spoczko: jak po treningu wracam, i wiem ile przebiegłem i jakim tempem, to sobie trasę mogę na Endomondo narysować ;) A tu ani dystansu, ani tempa poprawnie nie wskazuje. To po co z tym biegać w sumie?

A tym bardziej, że sporo z Was brało toto na ważne starty :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

sochers pisze:
fascik pisze:Nad footpodem się zastanawiam...
Kurde, ja się zastanawiam, że Wy jeszcze go nie macie :orany: bo jakbym wydał 2 koła na sprzęt, który mi GPSem rysuje szlaczki jak autystyczne dziecko i uniemożliwia treningi w oparciu o tempo, to bym chyba "odżałował" dodatkową stówę
Stówę powiadasz? Oj chyba ze trzy stów. Stówkę to tempe kosztuje.

zastanawiam się dlaczego jeszcze mam dokładać do tego sprzętu za 2k? Nie dość, że ma w zegarku akcelerometr, ma w pasie to jeszcze mam wydawać kasę na kolejny?

A owe 2k - no właśnie - wydałem je dlatego, że oczekiwałem, że F2 będzie choć trochę lepszy od FR305. Niestety zawiodłem się na F2. Może i ten update v. 17.39 czy 41 rozwiąże problemy - tylko kiedy to będzie?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adidas Speed_Cell kupisz nawet poniżej stówy :) Chyba, że wolisz mieć na fp ładny ale nic nie wnoszący napis Garmin to wtedy prawie 3 stówy :)
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Adidas Speed_Cell kupisz nawet poniżej stówy :) Chyba, że wolisz mieć na fp ładny ale nic nie wnoszący napis Garmin to wtedy prawie 3 stówy :)
a to Adaśka da radę podpiąć pod F2?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pewnie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ