Proszę mi doradzić czy warto kupować opaskę, czy też stabilizator, na kolano? Np. taki z Lidla. Nie mam żadnej przebytej kontuzji, myślę o tym jednak w celach profilaktycznych, gdyż przy dłuższym biegu (oczywiście dłuższym jak dla mnie

Zapomniałeś o "dobrych butach" z amortyzacją, stabilizacją, kontrolą trakcji, pronacji i supinacji. Idealnie gdyby usztywniały kostkę, bo inaczej na pewno ją sobie skręcimy, o czym każdy górołaz wiedzie (przynajmniej ten prawdziwy, mający papiery na pouczanie tych udawanychhassy pisze:Jeszcze gorset na kręgosłup, kołnierz ortopedyczny na szyję, 2 temblaki... i będziesz profilaktycznie pozabezpieczany doskonale
No fakt, najjaskrawiej oczywistych oczywistości i aksjomatów typu wszystkomające i wielemogące buty się często nie wymienia, bo są naturalne jak oddychanieKangoor5 pisze: Zapomniałeś o "dobrych butach" z amortyzacją, stabilizacją, kontrolą trakcji, pronacji i supinacji. Idealnie gdyby usztywniały kostkę, bo inaczej na pewno ją sobie skręcimy, o czym każdy górołaz wiedzie (przynajmniej ten prawdziwy, mający papiery na pouczanie tych udawanych).
ok, a zatem kolana też można wzmacniać ćwiczeniami - jakimi?AkiTigra pisze:Rozmawiałem kiedyś na ten temat z ortopedą (sportowym) i odradzał profilaktyczne. W momencie urazu tak, do momentu zaleczenia. Noszenie profilaktycznie rozleniwia organizm i osłabia. Lepiej wzmacniać stawy ćwiczeniami.
Chodziło mi o stabilizacje stawu przez ćwiczenia wzmacniające "obudowę", tak aby stabilizator nie był konieczny. Córka ma nawykowe zwichnięcie rzepki w lewym kolanie i w zaleceniach: ćwiczenia głowy przyśrodkowej mięśnia czterogłowego uda.Piotr-Fit pisze:ok, a zatem kolana też można wzmacniać ćwiczeniami - jakimi?AkiTigra pisze:Rozmawiałem kiedyś na ten temat z ortopedą (sportowym) i odradzał profilaktyczne. W momencie urazu tak, do momentu zaleczenia. Noszenie profilaktycznie rozleniwia organizm i osłabia. Lepiej wzmacniać stawy ćwiczeniami.
dziękuję za odp.AkiTigra pisze: Chodziło mi o stabilizacje stawu przez ćwiczenia wzmacniające "obudowę", tak aby stabilizator nie był konieczny. Córka ma nawykowe zwichnięcie rzepki w lewym kolanie i w zaleceniach: ćwiczenia głowy przyśrodkowej mięśnia czterogłowego uda.
Stabilizator nosiła tylko bezpośrednio po zwichnięciach do zaleczenia, ale aby nie mieć problemów w przyszłości zdecydowała się na leczenie operacyjne.