Opaska/stabilizator na kolano

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bregus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Proszę mi doradzić czy warto kupować opaskę, czy też stabilizator, na kolano? Np. taki z Lidla. Nie mam żadnej przebytej kontuzji, myślę o tym jednak w celach profilaktycznych, gdyż przy dłuższym biegu (oczywiście dłuższym jak dla mnie :)) ok. 15km odczuwam jakieś dolegliwości bólowe w kolanie, a bywa i tak, że czasem mnie to kolano parzy tuż po biegu (chyba mam problem z "smarowaniem", ale to inny wątek). Czy zatem warto inwestować w jakąś opaskę/stabilizator profilaktycznie?
PKO
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rozmawiałem kiedyś na ten temat z ortopedą (sportowym) i odradzał profilaktyczne. W momencie urazu tak, do momentu zaleczenia. Noszenie profilaktycznie rozleniwia organizm i osłabia. Lepiej wzmacniać stawy ćwiczeniami.
Obrazek
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeszcze gorset na kręgosłup, kołnierz ortopedyczny na szyję, 2 temblaki... i będziesz profilaktycznie pozabezpieczany doskonale :)

Ruszaj się, biegaj poprawną techniką, nie przeginaj z obciążeniami (złota zasada umiaru), wzmacniaj (na spokojnie) ciało, nie jedz byle g...
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Jeszcze gorset na kręgosłup, kołnierz ortopedyczny na szyję, 2 temblaki... i będziesz profilaktycznie pozabezpieczany doskonale :)
Zapomniałeś o "dobrych butach" z amortyzacją, stabilizacją, kontrolą trakcji, pronacji i supinacji. Idealnie gdyby usztywniały kostkę, bo inaczej na pewno ją sobie skręcimy, o czym każdy górołaz wiedzie (przynajmniej ten prawdziwy, mający papiery na pouczanie tych udawanych :hahaha: ).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
isis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Stabilizatory osłabiają mięśnie kiedy są używane profilaktycznie, więc lepiej nie zakładać, jeśli nie ma takiej potrzeby
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: Zapomniałeś o "dobrych butach" z amortyzacją, stabilizacją, kontrolą trakcji, pronacji i supinacji. Idealnie gdyby usztywniały kostkę, bo inaczej na pewno ją sobie skręcimy, o czym każdy górołaz wiedzie (przynajmniej ten prawdziwy, mający papiery na pouczanie tych udawanych :hahaha: ).
No fakt, najjaskrawiej oczywistych oczywistości i aksjomatów typu wszystkomające i wielemogące buty się często nie wymienia, bo są naturalne jak oddychanie :)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

AkiTigra pisze:Rozmawiałem kiedyś na ten temat z ortopedą (sportowym) i odradzał profilaktyczne. W momencie urazu tak, do momentu zaleczenia. Noszenie profilaktycznie rozleniwia organizm i osłabia. Lepiej wzmacniać stawy ćwiczeniami.
ok, a zatem kolana też można wzmacniać ćwiczeniami - jakimi?
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:
AkiTigra pisze:Rozmawiałem kiedyś na ten temat z ortopedą (sportowym) i odradzał profilaktyczne. W momencie urazu tak, do momentu zaleczenia. Noszenie profilaktycznie rozleniwia organizm i osłabia. Lepiej wzmacniać stawy ćwiczeniami.
ok, a zatem kolana też można wzmacniać ćwiczeniami - jakimi?
Chodziło mi o stabilizacje stawu przez ćwiczenia wzmacniające "obudowę", tak aby stabilizator nie był konieczny. Córka ma nawykowe zwichnięcie rzepki w lewym kolanie i w zaleceniach: ćwiczenia głowy przyśrodkowej mięśnia czterogłowego uda.
Stabilizator nosiła tylko bezpośrednio po zwichnięciach do zaleczenia, ale aby nie mieć problemów w przyszłości zdecydowała się na leczenie operacyjne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

AkiTigra pisze: Chodziło mi o stabilizacje stawu przez ćwiczenia wzmacniające "obudowę", tak aby stabilizator nie był konieczny. Córka ma nawykowe zwichnięcie rzepki w lewym kolanie i w zaleceniach: ćwiczenia głowy przyśrodkowej mięśnia czterogłowego uda.
Stabilizator nosiła tylko bezpośrednio po zwichnięciach do zaleczenia, ale aby nie mieć problemów w przyszłości zdecydowała się na leczenie operacyjne.
dziękuję za odp.
zatem to ćwiczenie głowy przyśrodkowej mięśnia 4głowego uda to ćwiczenie z gatunku wzmacniających "obudowę"?
Jak to je wykonuje?
Znasz inne?

Co do celowości noszenia stabilizatora to zgadzam się, że powinno się to nosić właśnie celowo - przy leczeniu.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

niesmiertelna gimnastyka kledzikowa :taktak:
mozna dodac ćwiczenia z piłką, taśmami, jest tego full np.na YT
komentarze