Okulary "do czytania"

Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:44
Życiówka w maratonie: 3:32:39
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej,
Od jakiegoś czasu używam okularów do czytania. O ile w normalnym funkcjonowaniu nie mam z tym problemu, to w czasie biegu mam czasem problem. Używam garmina 305 i przed biegiem jeszcze idzie go ustawić, ale w biegu już ciężko mi rozróżnić te malutkie literki w opisach pól danych.
Czasem muszę się na chwilę zatrzymać, żeby rozczytać.
W sumie nie sądzę, żeby był na to jakiś sensowny sposób, ale może ktoś ma inne wnioski?
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

No niestety producenci maja tych starszych w...
Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Martwi mnie również ta nielogiczna funkcjonalnie tendencja do robienia wciąż ekranów okrągłych.
O ile w zegarkach wskazówkowych jest to podyktowane tradycją (no i budową zegarka, gdzie wskazówka chodzi w kole), to w zegarkach cyfrowych (w sensie tym, że widać cyferki) jest to niezrozumiałe.

Weźmy np. najnowsze Garminy albo Suunto. Wszystkie te zegarki pokazują cyfry, więc najlepszym rozwiązaniem byłby ekran prostokątny. A tu klapa, małe kółko z małymi, upchanymi na siłę cyferkami. Porażka.

Dlatego też tak cenie sobie mojego Garmina 305 i raczej nieprędko go zamienię na nowszy model.
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a może ustawić 4 ekrany i na każdym jedną informację? albo po dwie....wtedy są dość duże cyfry. W 310 (pewnie w 910 też) jest to możliwe. Obstawiam, że w 305 tak samo :)
Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ejdem pisze:a może ustawić 4 ekrany i na każdym jedną informację? albo po dwie....wtedy są dość duże cyfry. W 310 (pewnie w 910 też) jest to możliwe. Obstawiam, że w 305 tak samo :)
Hehe, nie chodzi o te duże cyfry, nie jest ze mną jeszcze tak źle :)
Każde pole jest opisane: np. tempo, tempo odcinka, czas itd. i o ten opis mi się rozchodzi.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na Garminie 410 ustawilem pace min/km -duze cyfry, ale opcja czas kilometra
pokazuje sie juz w okienku przez ok.8sek ekstra i aby to odczytac to mam juz klopot
czesto musze wlaczyc swiatelko. Pozatym inne info. jak czas lub dystans to takie male cyferki
zeby je zobaczyc poprost musze stanac! Co to by bylo jakbym biegal jeszcze z
pomiarem teta ! Wiecej bym stal i patrzyl w zegarek jak biegal!
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A tak przy okazji ma ktos typ : Okulary sloneczne z wstawka do czytania zegarka
Moj rolex ma lupke , ale z nim nie bede biegal po parku pasuje do garnituru.
koras
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

młodzi też noszą okulary po prostu producenci lubią produkować to co się dobrze sprzedaje
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pejot pisze:Hej,
Od jakiegoś czasu używam okularów do czytania. O ile w normalnym funkcjonowaniu nie mam z tym problemu, to w czasie biegu mam czasem problem. Używam garmina 305 i przed biegiem jeszcze idzie go ustawić, ale w biegu już ciężko mi rozróżnić te malutkie literki w opisach pól danych.
Czasem muszę się na chwilę zatrzymać, żeby rozczytać.
W sumie nie sądzę, żeby był na to jakiś sensowny sposób, ale może ktoś ma inne wnioski?

Z opisu wnioskuję że jesteś dalekowidzem :)
Nie będę rozwijał wątku, powiem tylko że u mnie problem rozwiązały soczewki kontaktowe. Jestem leniem więc noszę 30-dniowe progresy, ale każdego tygodnia zdejmuję je na dzień-dwa i daję oczom odpocząć.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rozwiązanie może i dobre ale dla kolarzy, gdzie pozycja jest mocno pochylona a licznik zamontowany jest na wprost na mostku lub kierownicy. Przy bieganiu pozycja jest bardziej wyprostowana a pulsometr jest na ręce. Trzeba mocno przekrzywiać i opuszczać głowę aby móc cokolwiek zobaczyć. Dodatkowo ręka z pulsometrem też się mniej lub bardziej porusza.
Nie powiem że mam takie szkła jak w linku przedpiszącego, ale rozważałem już tego typu rozwiązania i odrzuciłem je z podanych wyżej powodów.
Przy krótkowzroczności wystarczą zwykłe szkła jednoogniskowe do dali, a na pulsometr można podejrzeć pod szkłami nawet kątem oka. O wiele większy problem mają dalekowidze (jak ja). Przy dalekowzroczności gdy jest problem z widzeniem do bliży, rozwiązanie problemu jest bardziej skomplikowane (i droższe). Idealne, ale naprawdę bardzo bardzo drogie, są okulary sportowe ze szkłami korekcyjnymi (nie z wkładką korekcyjną). Robi je np. Oakley, ale koszt... Powyżej 1,5k.
Dlatego zdecydowałem się na soczewki + zwykłe okulary sportowe. Nie jest idealnie, ale daje radę w akceptowalnym koszcie. Dodatkowo nie muszę już nosić "cywilnych" okularów. Trzeba tylko pamiętać że w soczewkach nie można pływać w basenie (są specjalne).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ