Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To raczej żart :)?
PKO
jaroslavo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Dla wszystkich spragnionych FR920XT :)
http://garmin24pl.blogspot.com/2014/09/ ... rwsze.html
Paskuda :bum:

OOOoo w sumie dobrze że go dziś pokazali. Nie ma na co czekać. Już zamówiłem Suunto Ambit3 Peak. Może i będzie miał mniejszą funkcjonalność, pewnie zatęsknię za wibracją ale Fenix mnie tak przeczesał, że obecnie priorytetem jest dla mnie stabilność i dokładność.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Ponoć w Q1-Q2 2015 ma się pojawić F3. Zupełnie nowy design. Pewnie obudują ładnie 620stke :hahaha:

Edit: no to mamy FW 4.0

Fixed possible issue with multisport session times
Fixed Resume Later for multisport activities
Fixed erroneous storm alarms after manual barometer calibration

Ostro pracują :hahaha:
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
bielki81
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:46:32
Życiówka w maratonie: 04:46:25

Nieprzeczytany post

Wczoraj wieczorem biegałem na bieżni, lekkie zachmurzenie, przed startem zresetowałem zegarek przez 10sekund,
po wyjściu na zewnątrz poczekałem ze 2 minuty i jak zegarek pokazał dokładność 15 to ruszyłem w kierunku bieżni,
podczas rozgrzewki pokazywał tempo ładnie, na samej bieżni dokładność około 9-10 bez żadnych kwiatków i to przy treningu interwałowym.
Jak na F2 to bardzo dobrze.

No to dzisiaj rano rowerem do pracy i myślę sobie spróbuje znowu zrobić reset, bo jeśli to jest metoda na tego "!$@!$!@$" to mogę go resetować przed każdą aktywnością, byle się tylko zachowywał przyzwoicie. Robię reset odpalam zegarek, pod blokiem złapanie sygnału idzie mu słabo, wiec wyjeżdżam na bardziej otwartą przestrzeń i po chwili tarcza wypełnia się kreskami i zegarek zachęca do startu, ale jeszcze przełączam ekrany i sprawdzam dokładność a tu 60 i 4kreski, wiec czekam minutę a trochę zimno i czas goni do pracy, dokładność zeszła do 35 i pięć kresek, no myślę sobie na doje babka wróżyła, albo za chwile się unormuje, albo wystrzeli w kosmos, no i niestety to był jego gorszy dzień, może gdybym mu się pozwolił dłużej pokalibrować, ale podczas jazdy dokładność oscylowała na około 40-60 oraz 3-4kreskach, a raz to wystrzelił na otwartej przestrzeni z dokładnością do 234 i potem zaczęło spadać znowu do około 50. Po jakiś 15km jazdy dokładność się unormowała na poziomie 28-35 i pięciu kreskach, wiec już jako tako, ale wcześniej miałem zwykle na rowerze bardzo dobrą dokładność a gorszą podczas biegania, a teraz to już zwykła loteria, łapanie sygnału przez kilkanaście minut przed wyjściem nie pomaga za bardzo, bo na parapecie złapie nawet dokładność na poziomie 30-45 a po wyjściu ma problem aby jakikolwiek sygnał złapać, restart przed treningiem nic nie pomaga, dłuższy reset też nie bardzo ma wpływ, rozumiem że sprzęt ma jakieś niedomagania, ale raz działa znośnie, a raz tragicznie, już bym podejrzewał że ktoś gmera przy satelitach, aby wrogowie nie mogli rakietą przy celować, ale to wtedy by każdy posiadacz urządzenia gps narzekał, chociaż może tak jest i osoby, które dzisiaj trenowały między 6 a 7 rano, miały problem, a wczoraj między 18-19 było ok, bo inaczej to ja tego nie rozumiem, powinna być jakaś procedura na ten zegarek, ale żeby działała zawsze, mogę go nawet na kiju za okno wywiesić aby się z tymi satelitami dogadał, ale żebym nie musiał marznąć na zewnątrz przez 10 minut z ręką wyciągniętą jak strach na wróble i oczekiwał na tajemniczy sygnał z kosmosu że mogę startować.
Jakby coś to używałem wczoraj i dziś jeszcze wersji 3.9, a dzisiaj jechałem z czujnikiem kadencji i prędkości, wiec na szczęście mogłem potrenować i nie przejmować się za bardzo satelitą.

Powrót z pracy przetestuje już na wersji softu 4.0
zrobiłem upgrade,
po ponownym podłączeniu usunąłem plik epo.bin
odłączyłem i zresetowałem zegarek
następnie synchronizacja z telefonem po BT w celu zaciągnięcia "GPS update"
no i zobaczymy jak się będzie zachowywał przy bezchmurnym niebie przez 20km jazdy ze stolicy na peryferia.

Powrót z pracy na rowerze po uprzednio opisanej powyżej procedurze raczej wypadł słabo jeśli chodzi o dokładność pomiaru przez F2.
Złapanie sygnału pośrodku kamienic w śródmieściu zajęło 3minuty podczas przygotowywania się do jazdy, a zegarek przytwierdzony do kierownicy, przed startem udało się uzyskać pięć kresek i dokładność 35, potem podczas ruchu oscylowało w okolicach 35-45, by po 10km i wydostaniu się na bardziej otwartą przestrzeń utrzymywać się na poziomie 28-32.
A pamiętam jak kupiłem ten zegarek i potrafił wtedy na rowerowej kierownicy pokazać podczas postoju nawet dokładność 3 a podczas jazdy 6-9, wiec coś tam poprawiają, ja ciągle aktualizuję z nadzieją, że będzie dobrze, co chwila ktoś piszę na forum, że sprzęt odesłał, ale czy nie mogą zrobić jakieś akcji serwisowej tak jak w przypadku motoryzacji i podmienić te zegarki, albo zaproponować coś innego, niż psuć sobie w miarę dobrą opinię, może jest szansa że 5% ludzi jest z niego zadowolona, bo albo mają jakiś wyjątkowy egzemplarz, albo nie korzystają z niego zbyt często i mają małe wymagania.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2014, 08:20 przez bielki81, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bielki81 pisze:przed startem zresetowałem zegarek przez 10sekund
BTW - jaką procedurę resetu stosujesz? Wyłącz/włącz? :)

A z dokładnością i łapaniem fixa mam podobnie - jeśli wszystko jest ok to łapie momentalnie. A jak mu idzie znacznie dłużej to już czuję, że będzie coś nie tak...
bielki81
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:46:32
Życiówka w maratonie: 04:46:25

Nieprzeczytany post

fascik pisze:

A z dokładnością i łapaniem fixa mam podobnie - jeśli wszystko jest ok to łapie momentalnie. A jak mu idzie znacznie dłużej to już czuję, że będzie coś nie tak...
Włącz/wyłącz to nazywam to restartem,
A reset to przytrzymanie przez 10sekund LIGHT.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bielki81 pisze:
fascik pisze:

Włącz/wyłącz to nazywam to restartem,
A reset to przytrzymanie przez 10sekund LIGHT.
dzięki :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak zawsze po nowym FW bieglem z danymi z GPS a nie FP. Prawie 2h biegu w lesie i w polowie musialem sprawdzic czy przelaczylem z FP na GPS tak maly rozrzut byl aktualnego tempa. Jednak dane mialem z GPS. Zywie cicha nadzieje ze to nie byl po prostu lepszy dzien.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ech... zaktualizowałem po treningu :)
Jutro przetestuje rower/bieganie.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysq pisze:Powiedzcie prosze, jak wyglada ubytek baterii w Waszych egzemplarzach? Bylem dzisiaj rano pobiegac, standardowo po treningu zegarek pod kompa, zgranie treningu i ladowanie do pelna.
Wyszedlem z domu, stan baterii w ciagu 2h spadl o 5% i teraz od okolo 2-3h stoi na poziomie 95%. Czy to oznacza, ze nie jest on w rzeczywistosci ladowany do pelna?
Ładowany w niedzielę przy zrzucie aktywności i wgrywaniu treningów na cały tydzień.
Poniedziałek 70min, wczoraj 74min ( kilka razy podświetlenie 15sek + Fp + GPS ), dodatkowo cały czas na łapie od rana do wieczora, wyłączam na noc i w tej chwili mam 90%

Postanowiłem zrobić test baterii i pamięci, nie zrzucam nic po kablu. Wgrałem 5 treningów, ale sądzę, że to jak i ciągłe działanie w trybie zegarka, będzie za mało żeby rozładować cały aku w tydzień czasu.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ahhh i oczywiscie bez babola po upgradzie nie moze sie obyc. Treningi z profilu bieganie wrzuca mi do GC jako "inne" i nie pokazuje wykresu kadencji. W Endo pojawia sie jako "exercise" ale kadencje pokazuje. Soft reset oczywiscie zrobilem. Pewnie mnie czeka hard reset :/

edit: w sumie to chyba stalo sie wczesniej, po polaczeniu GC z endo :/
edit2: pomoglo zresetowanie ustawien samej aktywnosci
MarcinM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

Dzisiaj oprócz aktualizacji fw 4.0, miałem jeszcze jedną Time Zone Map.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez miałem time zone 15... Ale zanim zainstalowałem time zone zrobiłem trening biegowy na sofcie 4.0 bez foot poda i kurczę tempo chwilowe jakies takies stabilne, na 16 km miałem dwa przypadki w gęstym liściastym ze mogło o 20 sek zaniżać na chwile, a tak to było idealnie.
Jak u Was?
Awatar użytkownika
bumbo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40min

Nieprzeczytany post

MarcinM pisze:Dzisiaj oprócz aktualizacji fw 4.0, miałem jeszcze jedną Time Zone Map.
Sorry - co to jest Time Zone Map?
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedz_budyn, pisałem. U mnie tez lepiej. Zobaczymy nastepne treningi :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ