Nowe buty dla pronatora

etoos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:01
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam :)
Jestem nowy na forum i mam tradycyjny problem - zakup nowego obuwia biegowego.
Biegam mniej więcej od 2 lat, ale sporadycznie, chociaż ostatnio zwiększyłem częstotliwość (100-130km miesięcznie). Największy dystans do tej pory to półmaraton, treningowo biegam 8-14km. Biegam głównie po asfalcie, chociaż w lecie trenuje też w lesie.
Mam płasko wysklepione stopy, znacznie pronujące (bardziej prawa).
Do tej pory biegałem w Ekiden 75 Kalenji, które z początku wystarczały. Przebiegłem w nich jednak prawie 1000km, są bardzo "ubite", zostało zero amortyzacji. Najbardziej przeszkadza mi jednak brak wsparcia śródstopia, co skutkuje bólami prawej kostki po bieganiu i sporymi odciskami (prawa stopa wręcz zjeżdża z podeszwy do środka). Szukam więc butów motion control do 250 zł i spodobały mi się do tej pory te:

NIKE ZOOM FLY
ADIDAS SUPERNOVA SEQUENCE 6

Czy byłyby to odpowiednie buty do moich potrzeb? Jesteście w stanie coś fajnego polecić? Jeżeli przy okazji dobrze by wyglądały, to spory plus :P
Dzięki z góry za pomoc!
PKO
Kili
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja mam podobny problem i też pytałem o buty na forum i wspólnie z forumowiczami :) doszliśmy do wniosku, że najlepsze będą nike zoom structure. One są ciut droższe od zoom fly, ale jak mi powiedziano zoom fly są dla bardziej zaawansowanych biegaczy, a te zoom structure mają dużo więcej amortyzacji więc powinny być lepsze. Posłuchałem i poszedłem do sklepu aby przymierzyć i szczerze mówiąc buty przeszły moje najśmielsze oczekiwania, po prostu jakby idealnie na mnie szyte. Nie wiem oczywiście jak się zachowają w biegu (obecnie czekam na dopływ gotówki i wtedy je zakupię), ale już zadecydowałem o ich zakupie.
Niech inni doradzą czy w tym przypadku to też będzie dobre rozwiązanie, przynajmniej teoretycznie :)
etoos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Te buty zoom structure widziałem wcześniej i podobają mi się, ale jakoś od tego pomysłu odwiodła mnie dosyć negatywna recenzja tutaj: http://www.solereview.com/nike-zoom-str ... 17-review/. Myśle, ze moze faktycznie nie ma tym sie co przejmowac, w sumie każdemu inne buty pasują ;)
etoos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

I przy okazji gdzie byłeś je przymierzyć? Ja też z Krakowa.
Kili
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja przymierzałem je w sklepie nike w Galerii Krakowskiej, ale jakby co to nie sugeruj się ceną w nim, bo tam są bardzo drogie, ale w sklepie biegacza widziałem cenę chyba w okolicach 270 :)
etoos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zamówiłem je w promocyjnej cenie 199 zł :) Zdam relacje jak sie biega, czytałem o niej dużo i overpronatorzy sobie chwalą :)
Kili
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A gdzie to znalazłeś w takiej cenie????
Centrum Biegowe ERGO
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zoom Fly to but, w którym wykorzystywany jest system dynamic support (dynamicznego wsparcia), czyli teoretycznie jest to but z podparciem dla nadpronatorów. Ale w praktyce to podparcie jest minimalne, niewyczuwalne, ja zaliczyłbym zoom fly do modeli neutralnych. Structure Triax ma zdecydowanie wyraźniejsze podparcie, to but dla osób ewidentnie nadpronujących.

Pozdrawiam
Jang
Centrum Biegowe ERGO
www.ergo-sklep.pl
al. Jana Pawła II 61, Warszawa
etoos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Super, dziekuje za pomoc :) A koledze podeslalem link na pw.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ