Buty dla średniozaawansowanego
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: ?
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Poszukuje butów do 300 zł. Biegam głównie po asfalcie lub parkowych ścieżkach, niekiedy nawierzchnia piaskowa.
Praktycznie nie znam sie na obuwiu, czy lepiej kupic buty z mocna czy lekka amortyzacją? Od czego to zależy. Prawdopodobnie mam płaskostopie, więc stopa pronująca. Przegladajac topici w tym dziale wpadły mi w oko Pegasusy 30 i nike zoom fly. Czy to dobry wybór? Kupić któreś z nich czy porozgladac sie za czyms innym. Dodam ze mój rekord to ~40 minut na 10 km, jesli ma to cos do rzeczy.
Serdecznie pozdrawiam
Poszukuje butów do 300 zł. Biegam głównie po asfalcie lub parkowych ścieżkach, niekiedy nawierzchnia piaskowa.
Praktycznie nie znam sie na obuwiu, czy lepiej kupic buty z mocna czy lekka amortyzacją? Od czego to zależy. Prawdopodobnie mam płaskostopie, więc stopa pronująca. Przegladajac topici w tym dziale wpadły mi w oko Pegasusy 30 i nike zoom fly. Czy to dobry wybór? Kupić któreś z nich czy porozgladac sie za czyms innym. Dodam ze mój rekord to ~40 minut na 10 km, jesli ma to cos do rzeczy.
Serdecznie pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Idź do sklepu, przymierz. Tam Ci pomogą dobrać.
PS - to, że masz "prawdopodobnie płaskostopie" (czyli pewny nie jesteś) nie oznacza na 100% pronacji...
PS - to, że masz "prawdopodobnie płaskostopie" (czyli pewny nie jesteś) nie oznacza na 100% pronacji...
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ja mówię każdemu: lepiej z lekką amortyzacją albo bez. Z tym, że to drugie po kilku sezonach przyzwyczajania się do coraz cieńszych podeszw.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
@ jabbur
Raczej nie zaczyna, skoro biega 10km w 40min.
@vikem
Lepszą drogą do poprawy wyników jest praca nad techniką, którą ułatwi bieganie w coraz cieńszym i lżejszym obuwiu. Amortyzacja odbiera dynamikę i rozleniwia, zachęca do używania niewłaściwej techniki.
Raczej nie zaczyna, skoro biega 10km w 40min.
@vikem
Lepszą drogą do poprawy wyników jest praca nad techniką, którą ułatwi bieganie w coraz cieńszym i lżejszym obuwiu. Amortyzacja odbiera dynamikę i rozleniwia, zachęca do używania niewłaściwej techniki.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Bieganie bez amortyzacji sprawi, że będziesz musiał nauczyć się nie napieprzać w glebę i amortyzować śródstopiem. Docelowo kolana podziękują. Tu kiedyś jakoś dłużej się na temat rozwinąłem, łącznie z linkami do badań (niestety odnośniki w inglisz)vikem pisze:@Kangoor5
rozwin temat i jak możesz to poleć jakieś modele butówCzy bieganie bez amortyzacji nie sprawi tego, że w przyszłości beda problemy z kolanami?
Biegacz ma Buty Pięta i amortyzacja
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
PEG30 są bardziej amortyzowane niż Zoom Fly.vikem pisze:wpadły mi w oko Pegasusy 30 i nike zoom fly.
PEG30 są cięższe od Zoom Fly.
Zoom Fly mają drop 8mm, a PEG30 12mm.
Zoom Fly mają jakieś lekkie wsparcie dla pronatorów.
Zoom Fly trafisz za 199 zł w dobrej promocji, a PEG30 pewnie też coś w tym stylu (lub jednak trochę drożej).
Go Hard Or Go Home