Okres przedstartowy biegu anglosaskiego na Babią Górę

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
daGGer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

za 2 tygodnie czeka mnie start w anglosaskim biegu na babiej górze (memoriał Wojtka Kozuba).

Przygotowywałem się aktywnie przez około 3 miesiące (biegam razem z przerwami około 2 - 3 lat) głównie trenując siłe biegową biegając po górach, nie zabrakło interwałów i "pseudo" wybiegań, których długość nie przekraczała długości trasy biegu. Jako, że zawsze biegałem "tak po prostu dla zdrowia" to nie startowałem jeszcze w żadnym biegu - i teraz moje pytanie - jaką taktykę powinienem przyjąć na ostatnie 2 tygodnie przed biegiem?

Zastanawiam się czy starać się teraz przez najbliższy tydzień "przycisnąć" ile pary w nogach i zwolnić w drugim tygodniu (np. w tym tygodniu 6 treningów - dość ciężkich i w przyszły 3 treningi - bardziej rozluźniające)? Czy też trenować tak jak trenowałem, a na dwa dni przed biegiem zrobić dzień przerwy aby być świerzy?

druga sprawa - dzień przed biegiem/poranek - co zjeść i w jakiej ilości? czy "przyjąć" sporo węglowodanów bezpośrednio przed biegiem?? mam od znajomego dość sporo Vitarade El (mieszanka węglowodanów, magnezu, wapnia i czegoś jeszcze:)) - staram się to przyjmować zawsze po treningu dla regeneracji oraz przed treningiem w niewielkiej ilości dla wzmocnienia się. Taka 3 dniowa kuracja węglowodanowa bezpośrednio przed biegiem wydaje się być dobrym pomysłem (tak aby przesiąknąć nimi i potem to spalać podczas zawodów..:))

W pewnym sensie wiem, że biegi górskie są na tyle "ekstremalną" dyscypliną że te dwa tygodnie dużo mi już nie pomogą - ale jako że w końcu udało mi sie przełamać i sumiennie przetrenować i przygotować się do biegu to chciałbym to zwieńczyć czasem tak dobrym, jak to tylko możliwe w moim stadium fizycznym :)

Pozdrawiam!
Obrazek

"Cause sometimes you just feel tired.
You feel weak and when you feel weak you feel like you wanna just give up.
But you gotta search within you, you gotta find that inner strength"
"Eminem"
http://www.kris.etnografia.pl/
PKO
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hej

napiszę co ja bym zrobił, może Koledzy Biegacze dopiszą swoje rady, sam je chętnie przeczytam. Krótkie info na końcu postu.

Jeśli chcesz pobiec na maxa albo w okolicy maxa na zawodach, to tzw. tapering się przyda.
Zatem ostatni tydzień to bieganie na luzie, bez przemęczenia się i zbieranie sił na bieg.

"Zastanawiam się czy starać się teraz przez najbliższy tydzień "przycisnąć" ile pary w nogach i zwolnić w drugim tygodniu (np. w tym tygodniu 6 treningów - dość ciężkich i w przyszły 3 treningi - bardziej rozluźniające)? Czy też trenować tak jak trenowałem, a na dwa dni przed biegiem zrobić dzień przerwy aby być świerzy?"

Nie wiem jak trenowałeś to tej pory. Dzień przerwy, aby być świeżym to za mało IMO.

Ze swojej strony dodam jeszcze przygotowanie logistyczne do biegu:
ubranie (pogoda może być przeróżna na BG na początku X)
znajomość trasy.

I z racji szczególnie tej pogody - czas jest względny. Przy dobrej pogodzie można ładnie pohasać, przy gorszych warunkach to może być momentami ciężka walka. Choć z tego co rozmawiałem z przyjaciółką znającą te tereny, to trasa jest dość łatwa (choć oceniła ją raczej pod moim kątem). Choć to chyba jasne, że w górach pogoda często albo zawsze rządzi.

jak pisałem Ci wcześniej, też biegnę te zawody, i jestem po biegu na Babią Górę w formule z dołu na szczyt :)
Górskie biegi, wliczając treningi biegam od lutego br, i jestem dość początkujący, co widać tutaj:
viewtopic.php?f=15&t=43162
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dwa ogłoszenia: