bieganie 4 razy w tygodniu
-
- Wyga
Witam,
Mam zamiar trenowac 4 razy w tygodniu. Pytanie do doświadczonych biegaczy- czy taki rozkład treningowy będzie ok? Poniedziałek- spokojnie, środa- dłuższe wybieganie, piątek- coś szybszego, niedziela- spokojnie. Do tego dołożę przebieżki i gimnastykę siłową+ rozciąganie. Czy może coś zmienic?
Mam zamiar trenowac 4 razy w tygodniu. Pytanie do doświadczonych biegaczy- czy taki rozkład treningowy będzie ok? Poniedziałek- spokojnie, środa- dłuższe wybieganie, piątek- coś szybszego, niedziela- spokojnie. Do tego dołożę przebieżki i gimnastykę siłową+ rozciąganie. Czy może coś zmienic?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42.23
- Życiówka w maratonie: brak
Niby wszystko wydaje sie w porzadku jeśli chodzi o plan,ale jak dla mnie za dużo ogólników,coś szybszego,coś spokojniejszego,cos dłuższego......
Jeśli szukasz rad to napisz konketniej,czy dopiero zaczynasz,czy już biegasz,jakie odległosci pokonujesz itp.
Jeśli szukasz rad to napisz konketniej,czy dopiero zaczynasz,czy już biegasz,jakie odległosci pokonujesz itp.
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762
Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Ale nic tutaj nie napisałeś konkretnego. Ja bym to trochę zmienił, bo ustawiłeś bieg długi tuż przed "czymś szybszym", a potem 5 dni laby. Ja bym zrobił coś w stylu: sobota/niedziela długie, poniedziałek/wtorek spokojny, środa mocna, piątek/sobota co tam chcesz. Wtedy możesz przesuwac też treningi pomiędzy dniami i będzie w miarę ok.RHCP pisze:Witam,
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Ale jak chce sam sobie układać i korygować plany to jest ogólnie OK i w na każdym dystansie podobne.kasia41 pisze:Niby wszystko wydaje sie w porzadku jeśli chodzi o plan,ale jak dla mnie za dużo ogólników,coś szybszego,coś spokojniejszego,cos dłuższego......
Kolejność jak napisał RHCP.
-
- Wyga
Pod pojęciem coś szybszego rozumiem interwał, II zakres, III zakres, siłę biegową. Nie mam problemu z przebiegnięciem 10 km, bo biegam regularnie czy też ruszam się regularnie. Gram w piłkę nożną, czasem więc wychodzi mi tylko 1 trening biegowy w tygodniu, kiedy gram trzy czy cztery razy w piłkę, cwiczę siłowo, rozciągam się. W środę chcę robic dłuższy bieg z racji czasu. W niedzielę często jestem bardzo zajęty, dlatego odpada. Chcę trenowac bieganie z głową, a cała teoria treningu biegowego opiera się na wolnych biegach czyli budowaniu bazy tlenowej, więc nie chcę przesadzic od razu, ale stopniowo dochodzic do lepszych wyników. Wydaje mi się, że przy czterech treningach tygodniowo 1 akcent jest ok?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Tak nie jest. Teoria treningu biegowego polega własnie odwrotnie: żeby szybko biegać trzeba szybko biegać... ale żeby szybko biegać trzeba organizm przygotować (i cały czas podpierać) budując bazę wolnymi biegami.RHCP pisze: Chcę trenowac bieganie z głową, a cała teoria treningu biegowego opiera się na wolnych biegach czyli budowaniu bazy tlenowej, więc nie chcę przesadzic od razu, ale stopniowo dochodzic do lepszych wyników. Wydaje mi się, że przy czterech treningach tygodniowo 1 akcent jest ok?
Ale twój plan: 2x luźno + 1 szybko + 1 długo, jest bardzo dobrym planem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Dokładnie. Treningi w drugim zakresie i tak zwane tempo progowe.
Poszukaj, znajdziesz od groma planów treningowych które powielają ten schemat, o którym pisali poprzednicy.
Poszukaj, znajdziesz od groma planów treningowych które powielają ten schemat, o którym pisali poprzednicy.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem