Upsss ....
Nie wiem czym sobie zasłużyłem na te "uszczypliwości" a w zasadzie mało eleganckie uwagi.
gocu pisze:Nie zgadzam się praktycznie z niczym co napisałeś. 305-ka przez kilka lat działała bez żadnych problemów, w tej chwili używa jej kolega - również zero kłopotów.
Moja 305-tka też nigdy się nie popsuła w sensie definitywnym.
Zdarzają się chwilowe problemy z przesyłem danych, niekiedy nie daje się jej włączyć (reset pomaga), ale ogólnie działa.
Ale może sięgnij do wątku forum o 305-tce. Bo jeden czy dwa przykłady poprawnego działania to żaden dowód (trudno żeby wszystkie były uszkodzone).
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... &start=960
Główny problem to prawdopodobnie dostająca się do wnętrza wilgoć i śniedziejące lub rozłączające się styki, które powodują różne atrakcje.
gocu pisze:Wiesza ci się 305? No patrz, a u mnie NIGDY się to nie zdarzyło. Za to 310xt sobie leży przy komputerze czasem nawet kilka minut, bez nawet poinformowania o tym, że nie zrzuca danych (cholera wie, dlaczego...)
U mnie sygnalizuje, kiedy zrzuca dane. Trudno żeby sygnalizowało kiedy nie zrzuca ...
Jeżeli mogę coś pomóc to mój sposób na to jest taki, że najpierw włączam zegarek (lub mam włączony), a dopiero później wkładam do USB odbiornik ANT+. Wtedy po rozpoznaniu nadajnika uruchamia AntAgenta i od razu szuka zegarka. Możliwe, że jak nadajnik jest cały czas włożony to szuka zegraka tylko co jakiś czas.
gocu pisze:"Zwolennikiem pracy baterii w pełnym zakresie" to sobie możesz być, tylko że nie ma to sensu i najwyżej jest twoim widzimisię, które w dodatku zdradza, że zegarek potrzebny ci najwyżej na kilka godzin (pewnie z 2...), a nie na kilkanaście.
Sherlock'u nie zgadłeś ... Pomijając inne biegi lub aktywności to jeszcze maratonu poniżej 2 godzin nie biegam.
Raczej bym sugerował żebyś się powstrzymał od osobistych wycieczek w stosunku do osób, których nie znasz. Bo możesz się czasami zdziwić.
Ani to eleganckie, ani miłe.
A już widzę jak na codziennych treningach używasz zegarka po kilkanaście godzin (bo to one stanowią 80-90% wykorzystania zegarka).
gocu pisze:Co do tracenia zasięgu - u mnie i kolegi jest dokładnie na odwrót, 305 się czasem gubi, a 310 w tych samych miejscach - nie. Co nie zmienia faktu, że oba są wystarczająco czułe, miejsca gdzie gubią zasięg usprawiedliwiają jego utratę. W lesie? LOL, w lesie sygnał zawsze mam, gubi się czasem miedzy wysokimi ścianami skalnymi.
Niestety nie potrafię wklejać obrazków więc nie mogę pokazać Ci przykładów, ale gwarantuję, że nie musi być wysokich ścian skalnych żeby stracił sygnał. Nie raz w górach tracił mi sygnał pomimo że nie było w bezpośrednim sąsiedztwie wysokich ścian. Nie chodzi o narzekanie - może inne zegarki też w tym miejscu traciłyby sygnał.
gocu pisze:"nadajniki wojskowe zakłócają sygnał GPS" - i pewnie powodują skwaśnienie mleka u krów? Takie brednie to rozumiem o wiejskich babć, które boją się masztów telefonii komórkowej, a nie u człowieka posługującego się współczesną technologią.
Znów sugerowałbym powściągliwość. Ja Cię nie obrażałem.
Być może wiesz wszystko i o wszystkim - ja podchodzę do swojej wiedzy z większą rezerwą.
Nie porównuj nadajników GSM do nadajników wojskowych zaburzających lokalizację.
Nie wiem czy one tam są, ale obejrzyj sobie w Google Maps Las Kabacki. Przy ulicy Leśnej jest w środku lasu kompleks budynków. Spróbuj je sobie przybliżyć ... Tobie też się nie udaje zobaczyć szczegółów, chociaż las obok można tak powiększyć obraz że prawie sarny i dziki widać? Przypadek?
3 zegarki 310xt, które użytkują osoby z mojej rodziny i biegają w lesie Kabackim równo w lesie przekłamują fragmenty trasy niezależnie od pogody.
Jeżeli tak nie jest to skąd takie efekty? (linki będą dostępne tylko przez 1-2 dni):
http://connect.garmin.com/activity/588842284
http://connect.garmin.com/activity/586412082
http://connect.garmin.com/activity/582359009
zaręczam że wszędzie w lesie biegłem po ścieżkach (zaznaczonych w google).
gocu pisze:Widzisz - ja się teraz odniosłem do twoich argumentów, a ty wszystkie moje "przeciw" 310xt radośnie zignorowałeś.
Bo moim celem nie było jakieś nadmierne zachwalanie 310-tki.
Gdybyś nie napisał, że z 305-tką nie było żadnych problemów, to w ogóle nie odezwałbym się w tym wątku. Natomiast bezawaryjność 305-tki nie jest prawdą i o ile w przypadku 310 sporo osób pisze o problemach z komunikacją z PC (raczej z winy oprogramowania PC niż zegarka), to w przypadku 305-tki częste są zwykłe uszkodzenia hardware-owe, które nie przejdą, gdy Garmin ew. poprawi oprogramowanie (co oczywiście może się nigdy nie stać).
A kończąc ... może odniosłeś się do argumentów, ale w dosyć specyficzny sposób.
Nie wiem czy to jest sposób wypowiedzi, który powinien charakteryzować to forum.