Trening pod ultra 63 km

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:40
Życiówka w maratonie: 3:08:44

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,

Zamierzam na poczatku 2016 roku zmierzyc sie z biegiem gorskim na dystansie 63km. Jest to bieg po drodze.
Moje doswiadczenie w bieganiu ociera sie o 5 maratonow, z ktorych najlepszy zrobilem w zeszlym roku w 3:08. Nie chce szarzowac w pierwszym ultra tyko chcialbym do niego dobrze sie przygotowac i skonczyc w dobrym stylu.
Kieruje wiec prosbe do doswiadczonych ultrasow o pomoc w przygotowaniu/znalezieniu programu treningowego do w/w dystansu. Czy macie jakies programy treningowe z ktorych korzystaliscie i chcielibyscie sie ze mna nimi podzielic?

Tez zastanawiam mnie z jakimi zegarkami trenujecie?

Dziekuje z gory za opdowiedzi.
pozdrawiam,
K
Obrazek
PKO
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jotkas pisze:Witam wszystkich,

Zamierzam na poczatku 2016 roku zmierzyc sie z biegiem gorskim na dystansie 63km. Jest to bieg po drodze.
Moje doswiadczenie w bieganiu ociera sie o 5 maratonow, z ktorych najlepszy zrobilem w zeszlym roku w 3:08. Nie chce szarzowac w pierwszym ultra tyko chcialbym do niego dobrze sie przygotowac i skonczyc w dobrym stylu.
Kieruje wiec prosbe do doswiadczonych ultrasow o pomoc w przygotowaniu/znalezieniu programu treningowego do w/w dystansu. Czy macie jakies programy treningowe z ktorych korzystaliscie i chcielibyscie sie ze mna nimi podzielic?

pozdrawiam,
K
Moze to Ci pomoze
http://bieganie.pl/?show=1&cat=224&id=1747

Nie jestem doswiadczonym ultrasem - pobiegłem w tym roku 66km w B7D w Krynicy.
Przygotowywałem sie jak do maratonu bo tydzien przed Krynica miałem Bałtycki Maraton po plazy, wiec był on dla mnie dlugim wybieganiem. W treningu miałem sporo dlugich wybiegan do 35 km.
Moje pierwsze doswiadczenie z takim dystansem jest takie, bardzo wazne jest odzywianie.
W Krynicy pierwsza bramke 36 km - zrobiłem w 4.30 - i to jest czas porownywalny do maratonu wiec mozesz zdac sie na na zele czy batoniki. Ale okazało ze te kolejne 30 km było bardzo wymagajace i załowałem ze mialem ze soba tylko zele bo mimo ze były punkty odzywiana odczuwałem wyrazna potrzebe wypelnienia czym innym zoładka, miałem zwykłe ssanie - i ochote np na zupe typu krem. Moj kolega zrobil tak ze pokupowal takie Kubusie dla dzieci w takich saszetkach z zakretkami- wywalil to i wcisnał na to miejsce owsianke zmiksowana z bananami - co sobie bardzo chwalil.
Sa tez takie miekkie nieduze bidony do wykorzystania do tego.
Reszta jest w głowie jak przebiegles maraton to przebiegniesz 63 km ale zacznij powoli a na 50 km bedziesz juz wszysko wiedzial.
A jeszcze jedno poniewaz znalem czesc trasy i wiedziałem ze kluczowym problemem sa zbiegi, cwiczyłem regularnie
tzw stabilnosc ogolna - przez pol roku 2 razy w tygodniu zajecie po godzinie na trampolinach ( jumpcity.pl) ktora bardzo pomaga - jest jednym ze sposobów na to zeby zminimalizowac ryzyko kontuzji i poprawic technike biegania.
Skonczyłem te 66 km, byłem zmeczony ale rownomiernie/ symetrycznie uwazam, tez ze jest to jeden z wazniejszych elementów treningu biegowego. I powinno sie to cwiczyc bardzo uczciwie
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: kiepska
Życiówka w maratonie: kiepska

Nieprzeczytany post

pozdrawiam,
K
Bieg górski po drodze? Możesz coś więcej o nim napisać? :)
Jakie przewyższenie, teren it?
Bo jeśli to bieg asfaltowy i to płaski, to jak dla mnie istny hardcore, uważam, że biegi płaskie i asfaltowe ultra są niebotycznie trudniejsze niż górskie :)

A co do sprzętu - ja osobiście biegam z Ambitem 2S, daje radę i mimo co chwilę pojawiących się nowości nic więcej mi nie potrzeba. Trochę słaba bateria, ale bieganie z power bankiem kasuje problem :)
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Crazyfly pisze:

pozdrawiam,
K
Moze to Ci pomoze
http://bieganie.pl/?show=1&cat=224&id=1747

Nie jestem doswiadczonym ultrasem - pobiegłem w tym roku 66km w B7D w Krynicy.
Przygotowywałem sie jak do maratonu bo tydzien przed Krynica miałem Bałtycki Maraton po plazy, wiec był on dla mnie dlugim wybieganiem. W treningu miałem sporo dlugich wybiegan do 35 km.
Moje pierwsze doswiadczenie z takim dystansem jest takie, bardzo wazne jest odzywianie.
W Krynicy pierwsza bramke 36 km - zrobiłem w 4.30 - i to jest czas porownywalny do maratonu wiec mozesz zdac sie na na zele czy batoniki. Ale okazało ze te kolejne 30 km było bardzo wymagajace i załowałem ze mialem ze soba tylko zele bo mimo ze były punkty odzywiana odczuwałem wyrazna potrzebe wypelnienia czym innym zoładka, miałem zwykłe ssanie - i ochote np na zupe typu krem. Moj kolega zrobil tak ze pokupowal takie Kubusie dla dzieci w takich saszetkach z zakretkami- wywalil to i wcisnał na to miejsce owsianke zmiksowana z bananami - co sobie bardzo chwalil.
Sa tez takie miekkie nieduze bidony do wykorzystania do tego.
Reszta jest w głowie jak przebiegles maraton to przebiegniesz 63 km ale zacznij powoli a na 50 km bedziesz juz wszysko wiedzial.
A jeszcze jedno poniewaz znalem czesc trasy i wiedziałem ze kluczowym problemem sa zbiegi, cwiczyłem regularnie
tzw stabilnosc ogolna - przez pol roku 2 razy w tygodniu zajecie po godzinie na trampolinach ( jumpcity.pl) ktora bardzo pomaga - jest jednym ze sposobów na to zeby zminimalizowac ryzyko kontuzji i poprawic technike biegania.
Skonczyłem te 66 km, byłem zmeczony ale rownomiernie/ symetrycznie uwazam, tez ze jest to jeden z wazniejszych elementów treningu biegowego. I powinno sie to cwiczyc bardzo uczciwie
pzdr
Dzieki bardzo za wazne informacje, a artykul na pewno przeczytam. Jesli chodzi o odzywianie, to planuje zrobic sobie batony energetyczne z dodatkiem bialka z jaj (oczywuiscie w formie odzywki bialkowej), ale to wszystko jeszcze jest w "trakcie budowy". Na razie szukam planu treningowego ktory mnie dobrze przygotuje. Na pewno skorzystam z twoich rad i bede kombinowal.

pozdro
Obrazek
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

TriSzerpa pisze:

pozdrawiam,
K
Bieg górski po drodze? Możesz coś więcej o nim napisać? :)
Jakie przewyższenie, teren it?
Bo jeśli to bieg asfaltowy i to płaski, to jak dla mnie istny hardcore, uważam, że biegi płaskie i asfaltowe ultra są niebotycznie trudniejsze niż górskie :)

A co do sprzętu - ja osobiście biegam z Ambitem 2S, daje radę i mimo co chwilę pojawiących się nowości nic więcej mi nie potrzeba. Trochę słaba bateria, ale bieganie z power bankiem kasuje problem :)
Witam,
jest to bieg w Irlandii na Connemarze-przepiekne gorskie irlandzkie tereny.
Ponizej zalaczam link:
http://www.connemarathon.com/

Niestety strona jest w przebudowie obecnie, ale warto tam zagladnac.
W tym samym dniu odbywaja sie na tej trasie oprocz ultra, maraton i pol-maraton.
Jesli chodzi o przewyzszenia to na poczatku trasy ultra nie ma znacznych giorek i stopniowo zaczynaja sie od startu maratonu, aby skoczyc na dosc wymagajacych podbiegach na ostatnich 5 milach (8km) trasy.
Bieg jest dobrze zorganizowany i polecam jako alternatywe do polskich gorskich biegow.
Jezeli kotos jest jeszcze zainteresowany dluzszymi biegami wiem ze jest jeden na plaskim i jest to petla 5km biegana do uzyskanie okolo 50km oraz bieg 100mil (180km) rowniez na Connemarze. Aby w tym biegu uczestniczyc trzeba miec kompana na calej trasie-niewazne czy rowerzysta czy biegacz.

Wlasnie kogos szukalem z Ambitem. Jak jest z interwalami? Mozna ustawic tam interwalynp jak ponizej:
Easy 20min + Treshold 3x8min+ Easy 80 + Treshold 20min +E20?

Dzieki i pozdro
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ