Buty odciążające kręgosłup
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich. Poszukuję butów do biegania, które odciążały by kręgosłup. Mam od kilku lat zdiagnozowany kręgozmyk L5-S1 i ogólnie ciężko uprawiać przy tym różne sporty. Kilka lat nie biegałem, ostatnio spróbowałem na odcinku około 1km i o dziwo kręgosłup bardziej mnie nie bolał. Chciałbym zacząć teraz trochę biegać a wiem, że obuwie ma bardzo duże znaczenie. Budżet to max 300-350zł. Z góry dziękuję za pomoc
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
żadne buty nie odciążą ci kręgosłupa. tobie potrzebny jest egzoszkielet.
chyba nie łapie sie w budżecie
chyba nie łapie sie w budżecie
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak jest: żadne buty nie ochronią ci kręgosłupa niezależnie od tego, jak bardzo by ich nie zachwalali sprzsdawcy obuwia i jak bardzo nie mienili by się oni ekspertami. To czym możesz sobie pomóc, to nauka właściwej techniki biegania, najlepiej bez butów lub w bardzo cienkich butach. Jeśli się nauczysz tak biegać, żeby nogi przy tym nie cierpiały, to tym bardziej kręgosłup będzie mocno amortyzowany. Buty z tzw. "dobrą" (czytaj: dużą) amortyzacją tylko zagłuszają to co się dzieje i zachęcają do wbijania stóp w podłoże.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
-
- Rozgrzewający Się
Biegam już drugi tydzień i jak na razie kręgosłup się jeszcze nie odezwał, więc jest dosyć dobrze. Mój wybór padł na buty z decathlona http://www.decathlon.pl/buty-do-biegani ... 11146.html. Przeszedłem się w nich po sklepie i wydawały się ok a jednak ich kupno to chyba nie był to dobry pomysł. Niestety ale po około kilometrze zaczyna mnie boleć lewa stopa w podbiciu. Mam lekkie płaskostopie a te buty mają dosyć duże podbicie. I teraz pytanie czy zmienić buty czy uważacie, że dzięki nim zniknie mi trochę płaskostopie i po jakimś miesiącu - dwóch będzie lepiej. Wysek ja jestem z dużych ludzi i ważę 98 kg 

-
- Zaprawiony W Bojach
Boli cię chyba sklepienie stopy (podbicie jest z wierzchu i boli, gdy zbyt ciasno zasznurujesz butPiotrek5444 pisze:Niestety ale po około kilometrze zaczyna mnie boleć lewa stopa w podbiciu. Mam lekkie płaskostopie a te buty mają dosyć duże podbicie. I teraz pytanie czy zmienić buty czy uważacie, że dzięki nim zniknie mi trochę płaskostopie i po jakimś miesiącu - dwóch będzie lepiej.

Nie, jeśli podeprzesz łuk stopy, to płaskostopie nie zniknie a może się nawet pogłębić, bo mięśnie i ścięgna mające utrzymywać łuk w sklepieniu stopy są w tym czasie bezczynne. Płaskostopie możesz próbować cofnąć, wzmacniając stopę poprzez chodzenie boso lub w cienkich, płaskich, elastycznych butach. Choć ortopedzi powiedzą, że płaskostopia nie da się cofnąć (nie wiem czy wszyscy ortopedzi, czy tylko ci starej daty).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 39:50
Mam kręgozmyk i biegam bez bólu. Najważniejsze jest wzmocnienie mięśni brzucha i grzbietu. Jeśli chodzi o buty, to ja biegam w butach, gdzie nie ma za dużego spadku pięta-palce. Biegam dużo także w butach minimalistycznych Merrel Trail Glove, które nie mają w ogóle amortyzacji i zerowy spadek. Na zawody po asfalcie zakładam Saucony Virrata. Mają bardzo dużo amortyzacji, ale zerowy spadek pięta-palce. Do lasu Saucony Peregrine 3 - 4mm spadek i sporo amortyzacji. Na dłuższe wybiegania po asfalcie Inov8 Road x 255 - średnia amortyzacja i 8mm spadek. Ogólnie lepiej biegać w terenie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
10k - 00:39:50; 21,1k - 1:26:38;
-
- Rozgrzewający Się
Witam, również chciałbym zacząć przygodę z bieganiem i szukam butów. Jestem po operacji kręgosłupa, przepuklina kręgosłupa odcinek lędzwiowy (1 rok po). Będę biegał tylko i wyłącznie po tartanie, mam 190 cm wzrostu, czy ktoś mógłby polecić mi buty w okolicach 250-300 zł?