Przyczyny porażki w maratonie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

zasadniczo z połówki 1:54 można łamać te 4h - ale raczej przy 15-17 stopniach. Przy 25 stopniach można stracic animusz, ale mnie jakoś się to nie widzi dlaczego z przygotowan na 4h zjazd był aż na 5h. Nawet przy marszobiegu....

Rozumiem 30 min....ale 1h to chyba już są braki w przygotowaniu.
PKO
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Wczoraj we Wrocławiu moja bardzo dobra kumpela, której pomagałem w przygotowaniach przez ostatnie ponad 5 miesięcy, przebiegła maraton w czasie 3:57... Biegała do tej pory jakieś 3 lata bez planu, spokojnie, z kumpelami po lesie, w zeszłym roku nie udalo się jej złamać 2 godz w połowce, trenowaliśmy 4 x w tygodniu, tempa Danielsa, treningi progowe, BSy, dużo siły biegowej w podbiegach przez prawie cały okres przygotowawczy, raz w tygodniu long od 25 do maks 32km, kilka biegów TM, zyciówka na połówce z wiosny 1:54, dycha w niecałe 48minut.

Pobiegła, uważam, fantastycznie, bardzo mądrze, uzupełniając płyny, jadła banany, chłodziła głowę, pierwsza połowa w 2:00:30 druga połowa.....hmmm, sami policzcie.... biegłem z nią 35-38km i słyszę od niej pytanie kiedy ta ściana będzie :hahaha: , biegliśmy w tym czasie już 5:28, potem jeszcze przyspieszyła...aha, dziewczę ma prawie 40 lat .... nie mówcie że się nie da :spoczko:

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:Pobiegła, uważam, fantastycznie, bardzo mądrze, uzupełniając płyny, jadła banany, chłodziła głowę, pierwsza połowa w 2:00:30 druga połowa.....hmmm, sami policzcie.... biegłem z nią 35-38km i słyszę od niej pytanie kiedy ta ściana będzie :hahaha: , biegliśmy w tym czasie już 5:28, potem jeszcze przyspieszyła...aha, dziewczę ma prawie 40 lat .... nie mówcie że się nie da :spoczko:
Gratulacje dla Twojej kumpeli, ładnie pobiegła :)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
adam84
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jak na debiut wspaniale! Gratuluacje.

No właśnie też miałem taki plan, czytam trochę, gadam ze znajomymi, nie wydaje mi się żebym był zielony. 4-4:15 było dość realnym założeniem, ale skończyło się dramatycznie :( Nie zacząłem za szybko, miałem żele, polewałem się wodą, piłem. Pytaliście o ostatnie wybieganie 30km - w ostatnich 5km po 5:35, tętno rosło od 155 do 165. Maks było 168, także rozsądnie. Nie miałem zamiaru biec M na puls, no ale jak spojrzałem na zegarek żeby skontrolować tempo i zobaczyłem 170, no to było oczywiste że jest coś nie tak ;)

Tak czytam wasze opinię i dochodzę do wniosku, że:
1. Temperatura - to mnie chyba załatwiło - nawet po korekcie tempa nie byłem na to gotowy, szczególnie podbieg na milenijny w słońcu zrobił swoje
2. Stres - za mało obycia, tętno na początku skoczyło z samego podniecenia - trzeba więcej startować ;)
3. Za mało wybiegań - 3 długie biegi między HM i M mi wypadły z planu. W sprzyjających warunkach mogłoby to ujść na sucho, przy powyższych nie uszło ;)

W ogóle muszę wiecej biegać w wyższych temperaturach - rodzina,praca itp biegam głównie wieczorami. HM był w nocy we Wrocławiu - warunki do biegania były idealne.
małymiś pisze:Przy 25 stopniach można stracic animusz, ale mnie jakoś się to nie widzi dlaczego z przygotowan na 4h zjazd był aż na 5h. Nawet przy marszobiegu....
Mega wcześnie mi odcięło prąd. Na treningu mi tak wcześnie nie odcinało. Na połówce mi nie odcięło a leciałem przecież znacznie szybciej. Tak mnie to zaskoczyło, że psycha siadła, motywacja spadła. Potem próbowałem jeszcze pocisnąć z grupą na 4:45, ale zostałem przy punkcie z wodą i też już nie powalczyłem. Dumny z tego "biegu" nie jestem, nie da się ukryć ;)
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Nauczka jest taka, aby elegancko zejść z trasy, poszukać transportu na metę i zapisać się na kolejny maraton ;-) (np. za dwa (MW)/trzy (PM) tygodnie).

Będzie dobrze tylko nie odpuszczaj długich wybiegań. Stres może zjeść każdego - mi to zawsze bezsensownie podbija tentno - więcej śmiechu i luzu...

Temperatura - zgoda, w niedzielę zrobiłem sobie 28km wybiegania od godziny 12.00 na lekkim kacu - to trochę pomaga się przyzwyczaić.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

adam84 pisze: Tak czytam wasze opinię i dochodzę do wniosku, że:
1. Temperatura - to mnie chyba załatwiło - nawet po korekcie tempa nie byłem na to gotowy, szczególnie podbieg na milenijny w słońcu zrobił swoje
2. Stres - za mało obycia, tętno na początku skoczyło z samego podniecenia - trzeba więcej startować ;)
3. Za mało wybiegań - 3 długie biegi między HM i M mi wypadły z planu. W sprzyjających warunkach mogłoby to ujść na sucho, przy powyższych nie uszło ;)

W ogóle muszę wiecej biegać w wyższych temperaturach - rodzina,praca itp biegam głównie wieczorami. HM był w nocy we Wrocławiu - warunki do biegania były idealne.
Adam
1. Organizm musi być zaadaptowany do biegania w wysokich temperaturach. Nie oszukasz tego.
2. Więcej startować i popracować sobie ze stresem.
3. "W sprzyjających warunkach mogłoby to ujść na sucho, przy powyższych nie uszło ;)" Znajoma maratonka ostatnio powiedziała mi, że w przygotowaniu do maratonu coś nie wyjdzie, to reszta się wali (albo jest wysokie ryzyko) - jak w dominie. I tu masz swoje 3 punkty.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
adam84
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zgadzam się ze wszystkim co napisaliście :) jednak co do zejścia z trasy - rozważałem to w pewnym momencie, ale cieszę się że jednak doczłapałem do końca. Poczułem czym śmierdzi ten dystans, co może mnie spotkać, co się dzieję z ludźmi. Doświadczenie bardzo cenne i myślę, że teraz może być tylko lepiej. Gdybym się zawinął pozostałby spory niesmak i chyba tylko to. Ze względów rodzinno-logistycznych szybka organizacja wypadu do np. Poznania nie wchodziła by u mnie w grę.

Dziś idę potruchtać na 5km żeby się jakoś rozruszać, za miesiąc jest fajna lajtowa dyszka we Wrocławiu - aż grzech nie pobiec, w tym roku jeszcze jakieś HM może wcisnę, a do 42km podejdę na wiosnę albo dopiero na przyszłą jesień z jakimś rozsądnym planem. Tym razem trzeba to zrobić bez wtopy ;)
Awatar użytkownika
Elemelek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam podobny problem, może Wam uda się znaleźć przyczynę bo ja już sam nie wiem co ze mną nie tak. Zapisałem się na maraton 20 km około 2 lat temu, nigdy nie miałem problemu z kolanami, ogólnie ze zdrowiem. Biegam przeważnie po lesie, gdy przychodzi co do czego na maratonie po jakiś 4 km zabierają mnie z trasy;/ mdleje jak wariat;/ budzę się na mecie i po zawodach;/ wkurzam się bo robiłem badania krwi itp.;/wszystko jest ok ale nie potrafię sobie wytłumaczyć co mi jest;/
latinoo;]
le0n71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:28
Życiówka w maratonie: 03:24:00

Nieprzeczytany post

Elemelek pisze: Zapisałem się na maraton 20 km około 2 lat temu
:niewiem: :niewiem:
Obrazek

10km: 40:08, 08.03.2015 8 Bieg Kazików (bez atestu)
połówka: 1:30:01, 24.10.2015 2 PZU Cracovia Półmaraton
cały: 3:16:25, 26.04.2015 Orlen Warsaw Marathon
KOMENTARZE
archie75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich, to mój pierwszy post więc prośba o wyrozumiałość :taktak:
Twoja opowieść trochę mnie przestraszyła, sam zapisałem się pierwszy raz na maraton w W-wie, biegam od dwóch lat, ale do maratonu trenuję od 5 miesięcy wg zamieszczonego planu 20-tyg. na stronie "maraton warszawa" (czas na 21 km ok. 1:50 h), planowałem mieć tempo ok. 6 min. na kilometr, ale boję się że przeceniłem swoje możliwości (przy wybieganiu ok. 28km tempo 6 min. wytrzymywałem dobrze). Z góry dzięki za wszystkie pomysły...
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Elemelek pisze:Mam podobny problem, może Wam uda się znaleźć przyczynę bo ja już sam nie wiem co ze mną nie tak. Zapisałem się na maraton 20 km około 2 lat temu, nigdy nie miałem problemu z kolanami, ogólnie ze zdrowiem. Biegam przeważnie po lesie, gdy przychodzi co do czego na maratonie po jakiś 4 km zabierają mnie z trasy;/ mdleje jak wariat;/ budzę się na mecie i po zawodach;/ wkurzam się bo robiłem badania krwi itp.;/wszystko jest ok ale nie potrafię sobie wytłumaczyć co mi jest;/
A jakbyś napisał tak, żeby się cokolwiek dało zrozumieć, to jeszcze by ci ktoś może pomógł.
archie75 pisze:Witam wszystkich, to mój pierwszy post więc prośba o wyrozumiałość :taktak:
Twoja opowieść trochę mnie przestraszyła, sam zapisałem się pierwszy raz na maraton w W-wie, biegam od dwóch lat, ale do maratonu trenuję od 5 miesięcy wg zamieszczonego planu 20-tyg. na stronie "maraton warszawa" (czas na 21 km ok. 1:50 h), planowałem mieć tempo ok. 6 min. na kilometr, ale boję się że przeceniłem swoje możliwości (przy wybieganiu ok. 28km tempo 6 min. wytrzymywałem dobrze). Z góry dzięki za wszystkie pomysły...
Nie bój się - jak biegasz solidnie swoje wg planu, to będzie ok. Jakich pomysłów oczekujesz? Za rączkę Cię potrzymać :):) ?

A poważnie: każdy jest inny. Do tego kolega popełnił szereg błędów, z których sam sobie zdaje sprawę. Do tego naprawdę pogoda była fatalna i rozkładała większość: duszno, parno, 25 stopni, słońce... Także: nie ma się czego bać na przykładzie kolegi, tylko spokojnie czytać o błędach innych, niejednokrotnie dzielić przez 2 (ach ta skłonność Polaków do tłumaczenia porażek wszystkim, żeby tylko nie przyznać "nie chciało mi się robić długich wybiegań - ZAWALIŁEM") i głowa do góry. Nie znam tego planu, ale z połówki na 1:50 to wychodzi maraton w okolicach 4h, a to jest 5:40 min/km. Proponowałbym może ciut szybciej niż te 6 min/km startować, ale to tylko Ty wiesz. Głowa do góry i do przodu - panika z reguły dochodzi do głosu kilka dni przed startem, ale jeśli trening był solidny - to czego się bać?
biegam ultra i w górach :)
adam84
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

@archie75 - przede wszystkim musisz mieć luz i pewność siebie, bo nerwy potrafią zjeść - zupełnie bez sensu. Po tym zimnym (w sumie to ciepłym we Wrocławiu;) prysznicu nabrałem trochę dystansu do siebie i do startów. Nic nikomu nie trzeba udowadniać, najważniejsze to cieszyć się bieganiem. Jeżeli solidnie trenowałeś - dasz radę. Jeśli coś pójdzie nie tak - będziesz bogatszy o doświadczenie - czyli też na plus. To pierwszy maraton, nie ma co się nastawiać na jakieś bariery (np. 4h OMG OMG) bo nawet jak masz w założeniu odpuszczenie w trakcie to potem Ci to siada na psyche. Będzie 4:15 - super. Będzie 4:30 - ekstra. Będzie cokolwiek i medal.. też dobrze, w końcu to i tak życiówka ;)
archie75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki. Trzeba będzie zmierzyć się z dystansem. Oby tylko nie złapać teraz jakiegoś przeziębienia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ