Komentarz do artykułu Czapi się rozkręca - czy zdąży przed Poznaniem ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

"ze srednim tempem". To ja mam pytanie:
jaka jest jest róznica jak pobiegł to ze średnią 4:45/km, a
jakby biegł na stałej prędkości np. 4:45 +/- 3s
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie ma w tym określeniu jakiegoś ukrytego znaczenia. Tak jest poprostu krócej, niż gdyby opisywać, że biegł z narastającym tempem poczynając od A a kończąc na B. I tak każdy by chciał wiedzieć jakie z tego wyszło tempo średnie.
Tomasz Mikulski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:18
Życiówka w maratonie: 3:49:45

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem nie ma szans.To jednak jest maraton.Biegać można biegać bez problemu na 20 czy nawet 25 km jakimś tam tempem ale do mety jeszcze dużo kilometrów i wszystko może się zdarzyć.Można biec bez problemów przez 30-35 km i raptem ściana. Co wtedy zrobi Czapi ?. Nie wieżę że da radę. Nie w tym roku. Stawiam na dzień dzisiejszy w 3:20:00. Ja sam biegam 20 km ze średnim czasem 4:07/km bez problemów i chciałbym przebiec w 3:30:00. Nie jeden zawodowiec już nie ukończył maratonu. Przykładem są nasi dwaj reprezentanci na Mistrzostwach Europy w tym roku.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Dla przykładu, rok temu przy tętnie 165 (90%hrmax) miałem tempo 5:30 i taka dycha czy półmaraton było strasznie męczące i wysysało ze mnie wszelkie pokłady energii :)
Po przepracowanym roku i zrzuceniu dodatkowo 10 kg przy tym samym tętnie kilometr zajmuje mi nieco poniżej 4:30 gdzie wydolnościowo czuje sie jeszcze ok, ale po 10 km odczuwam mocno łydki i nie sądzę abym tym tempem pobiegł półmaraton.
Dla usciślenia, biegam 2 lata i zacząłem przy 96 kg po 10 latach bez aktywności. Obecna waga 73 kg.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Jak to mówi Grzegorz Gajdus - ciało zawodnika musi się przebudować, żeby stało się ciałem maratończyka. Ale jednak jakaś szansa jest. Ja patrzę na siebie. W 2001 roku, kiedy zaczynałem bieganie zacząłem od biegania 3 kilometrowych odcinków. W połowie lipca przebiegłem swoje pierwsze 12 km, z wielkim bólem mięśni, chodzić nie mogłem po tej 12ce. Jakoś w połowie sierpnia stwierdziłem w końcu, że spróbuję się przygotwać do maratonu (mojego prywatnego maratonu). 21 października pobiegłem ten prywatny maraton w 3h20. Nie miałem pojęcia o treningu, nie miałem żadnego biegowego znajomego, czas przygotowań nawet krótszy a zaczynalem z poziomu pewnie słabszego, nie mówiąc o tym, że nie miałem żadnej zawodniczej kariery. Pobiegłem najpierw za szybko (pierwszą połowę w 1h30), potem umierałem.
Czapi jest pod każdym prawie względem przeciwieństwem a skoro ja potrafiłem pobiec 3h20 to on nadal wg mnie ma szanse na 3h00. Tylko musi naprawdę pracować. Ja wtedy solidnie pracowałem. Opisałem to kiedyś tutaj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=14&id=516
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

No tak, wszystko jest w jego rękach i w tym jak bardzo sie odda rzetelnej pracy. Trzymający kciuki to za mało :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomasz Mikulski pisze:Ja sam biegam 20 km ze średnim czasem 4:07/km bez problemów i chciałbym przebiec w 3:30:00. Nie jeden zawodowiec już nie ukończył maratonu. Przykładem są nasi dwaj reprezentanci na Mistrzostwach Europy w tym roku.
Jeżeli półmaraton jesteś w stanie przebiec w 1:32, to maraton w 3:30 to trochę chyba zbyt asekuracyjnie :oczko:
Zawodowców bym w to nie mieszał. Oni biegają po to, żeby zarobić. Wielu z nich na pewno kalkuluje i jeżeli widzi, że po 20 kilometrach nie ma szans na ścisła czołówkę to schodzi, żeby zaoszczędzić siły na następny bieg.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Tomasz Mikulski pisze:Ja sam biegam 20 km ze średnim czasem 4:07/km bez problemów i chciałbym przebiec w 3:30:00. Nie jeden zawodowiec już nie ukończył maratonu. Przykładem są nasi dwaj reprezentanci na Mistrzostwach Europy w tym roku.

Mierzenie biegania Pawła poprzez siebie jest lekkim nieporozumieniem. Jak biegałem 20km w trupa po 4,07 to maraton pobiegłem w 3.07. Maraton po 3:30 to biegałem jak prawie nie trenowałem a po 4,07 to może bym może pobiegł 1km. Takie przykłady nic nie mówią i mogą być całkowicie złudne. Tak samo jak przykład z cytowanym treningiem, on niewiele więcej mówi niż to, że sprawy idą do przodu i w dobrym kierunku.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Ads86
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To ze Pawel kiedys biegal i to na najwyzszym poziomie ma bardzo duze znaczenie, co prawda dystans 800m a 42000 to ogromna roznica, a wlasciwie nie ma co porownywac, ale Pawel napewno przyswaja trening o wiele szybcie niz ,,amatorzy'' . Postep w trenigu kogos takiego jak on nie ma nawet co porownywac z kims kto dopiero zaczyna trenowac do maratonu. Czapi ma silny organizm ktory potrzebje tylko odpowienich bodzcow treningowych i jak do tej pory widac ze wszystko idzie dobrze. Ja obstawiam ze jezeli w dzien maratonu Czapi bedzie w pelnej dyspozycji( bo tego nie do konca da sie przewidziec) to nie tylko zlamie 3godz ale pobiegnie blisko granicy 2godz 50min.
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

Tak, ale to było 10 lat temu i nie na choćby 10000m a na 800m. Paweł był jednak doskonale wytrenowany w beztlenie, a nie długodystansowcem. Był tez 10 lat młodszy. Na wiosnę przy takim obciążeniu i na pewno jego talencie do biegania 3:00 złamie przy dobrym treningu. Poznań pokaże mu za to w którym jest obecnie miejscu, i da dodatkową motywację do pracy :)
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nie ma w tym określeniu jakiegoś ukrytego znaczenia. Tak jest poprostu krócej, niż gdyby opisywać, że biegł z narastającym tempem poczynając od A a kończąc na B. I tak każdy by chciał wiedzieć jakie z tego wyszło tempo średnie.
ok, może mało precyzyjnie się wyraziłem. Po prostu byłem ciekaw jaka jest różnica zmian
zachodzących w organiźmie (zakwaszenie, tetno, etc.) przy 20km BNP
a przy 20km ze stalą prędjkością :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Fizjologicznie nie wiem, tzn mógłbym spróbować dośpiewać teraz jakąś teorie ale nie chce mi się zastanawiać. Wg mnie jest to przede wszystkim mentalnie inne. Z jednej strony z założenia ciężki trening (ciągły) a z drugiej teoretycznie luźny, ale może wyjść mocny, tylko że musisz czuć, że chcesz. Jak wyjdzie to znaczy, że wszystko idzie ku "lepszemu" a i psychicznie jesteś podbudowany bo na końcówce to już musiałeś nieźle zapierdzielać..
W BNP jest dużo większa rozpiętość intensywności, więc fizjologicznie to różne treningi, ale nie chce mi się poszukiwać dlaczego z fizjologicznego punktu widzenia jeden miałby być lepszy od drugiego. Po każdej ze stron będą plusy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hmm, no rewelacja ! :)
Ja zaczynam wierzyć.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy to ostatni trening czy po prostu wcześniej wierzący w sukces się nie ujawniali, ale w tym momencie już po wstępnych wynikach głosowania widać, że wiara w te 3 godziny znacznie wzrosła.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ