Trening 15 latka - ogólna poprawa kondycji.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Korsarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

//delete
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, 23:19 przez Korsarz, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Goralll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pogadaj z nauczycielem wf-u. Gość powinien Ci doradzić co i jak powinieneś robić, przynajmniej na początku twojej przygody z bieganiem.
Na marginesie, podstawa programowa wychowania fizycznego przewiduje, że uczeń kończący III etap edukacyjny powinien samodzielnie tworzyć plan zajęć i aktywności ruchowej prowadzący do wzrostu kondycji i sprawności fizycznej :ble:

pozdro!
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na razie biegaj sobie spokojnie te 5-6 km. Przez pierwsze kilka tygodni nie wydłużaj tego dystansu, ew. zwiększaj nieznacznie szybkość w miarę rosnącej wydolności. Organizm musi mieć czas na przystosowanie się do wysiłku. Jak nagle zaczniesz biegać 15 km, możesz zrobić sobie krzywdę.
Pamiętaj, żeby nie trenować codziennie (na początek wystarczą 3-4 trening w tygodniu) i bezwzględnie nie biegać na maxa, tzn. do wypompowania. Na takie treningi przyjdzie czas. Niech początek będzie spokojny i przyjemny.
Teren pagórkowaty może nie jest najprzyjemniejszy, ale bardzo służy budowaniu wydolności. Jeszcze będziesz go sobie chwalił. Górki, jeśli tylko nie są naprawdę strome, staraj się pokonywać biegiem - nawet bardzo wolnym.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
Korsarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

//delete
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, 23:25 przez Korsarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Goralll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Korsarz pisze:Jejku, tylko nie wf-iści. Mam wrażenie, że większość tych "panów" mało zna się nad tym co robi. W moim przypadku jest to naprawdę wątpiące, więc raczej nie.
Współczuje i jest mi naprawdę przykro, że panuje takie przekonanie o nauczycielach wf-u. Pewnie masz trochę racji, w każdym zawodzie znajdzie się patałach i gość z pasją do roboty. Mam nadzieję, że tych drugich będzie coraz więcej.

pozdrawiam,
nauczyciel wychowania fizycznego :tonieja:
Awatar użytkownika
Korsarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

//delete
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, 23:32 przez Korsarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Goralll pisze: Współczuje i jest mi naprawdę przykro, że panuje takie przekonanie o nauczycielach wf-u. Pewnie masz trochę racji, w każdym zawodzie znajdzie się patałach i gość z pasją do roboty. Mam nadzieję, że tych drugich będzie coraz więcej.

pozdrawiam,
nauczyciel wychowania fizycznego :tonieja:
Trochę to krzywdzące wrzucać wszystkich do jednego worka, ale podejrzewam że większość rzeczywiście nie ma pojęcia o treningu biegowym. Tak samo jak nie każdy wuefista zna się na treningu siatkarskim, piłkarskim czy łyżwiarskim. Być może na studiach macie podstawy większości najpopularniejszych dyscyplin sportowych, ale podejrzewam że są to podstawy podstaw, niewystarczające do "prowadzenia" zawodnika. Każdy przecież robi jakąś specjalizacje, której jak sama nazwa wskazuje poświęca sporo czasu.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ