Jaki rozmiar buta
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:51
- Życiówka w maratonie: brak
Pewnie na forum temat był już poruszany wiele razy.... Ale jeszcze raz. Buty do biegania powinny być większe chociażby po to żeby Ci paznokcie z palców nie poschodziły 

- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Długość wkładki - zmierzona - powinna być o ok 1,2-1,5 cm dłuższa od zmierzonej długości stopy ( dłuższej bo mogą się różnić lewa/prawa, zmierzonej popołudniu/wieczorem ). Macalnie w palcach powinien być wyraźny luz. Z dwojga złego lepszy do biegania but trochę za duży niż minimalnie za mały.
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
-
- Zaprawiony W Bojach
buty do chodzenia noszę 43 a do biegania 43. od lat żadnych kłopotów.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
jarjan pisze:Długość wkładki - zmierzona - powinna być o ok 1,2-1,5 cm dłuższa od zmierzonej długości stopy ( dłuższej bo mogą się różnić lewa/prawa, zmierzonej popołudniu/wieczorem ). Macalnie w palcach powinien być wyraźny luz. Z dwojga złego lepszy do biegania but trochę za duży niż minimalnie za mały.
Buty noszę ok 42, buty do biegania mam 42. Przebiegłem w nich ponad 3 tys km a ostanio dowiedziałem sie że przy biegowym obuwiu musi byc zapas ok 1 rozmiaru...
- Aelion
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Nie zapas ok 1 rozmiaru tylko ma być luz w palcach! Jak masz buty z numeracją taką a nie inną to sobie biegaj, ważne żeby Ci paznokcie nie zsiniały i nie zeszły po 30 kilometrachrumacz pisze:jarjan pisze:Długość wkładki - zmierzona - powinna być o ok 1,2-1,5 cm dłuższa od zmierzonej długości stopy ( dłuższej bo mogą się różnić lewa/prawa, zmierzonej popołudniu/wieczorem ). Macalnie w palcach powinien być wyraźny luz. Z dwojga złego lepszy do biegania but trochę za duży niż minimalnie za mały.
Buty noszę ok 42, buty do biegania mam 42. Przebiegłem w nich ponad 3 tys km a ostanio dowiedziałem sie że przy biegowym obuwiu musi byc zapas ok 1 rozmiaru...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
buty "cywilne" 42-43 (w zależności od firmy). Biegowe 44 (wcześniej Reebok, teraz Asics). Odkąd zainwestowałem w sensowne skarpety biegowe nie mam żadnych problemów z paznokciami czy odciskami (nawet po wybieganiach rzędu 20 czy 30 km wszystko ok). Wcześniej bywało różnie, warto zwrócić uwagę także na te nieco niedoceniane skarpety, bo nie tylko butem stopa żyje
:)
Jeśli chodzi o buty - buty biegowe sprawdzonych firm raczej nie "rozchodzą się", za to przy zbyt mały paznokcie schodzą bardzo szybko.

Jeśli chodzi o buty - buty biegowe sprawdzonych firm raczej nie "rozchodzą się", za to przy zbyt mały paznokcie schodzą bardzo szybko.
biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:55
- Życiówka w maratonie: 3:38:52
- Kontakt:
Większe buty do biegania to b. duże udogodnienie. Nie licz na to, że kupisz idealny rozmiar a po kilku wybiegach buty się rozbiją. Mówię to z własnego doświadczenia tzn. z doświadczenia schodzących paznokci 

Dla Biegaczy 20% zniżki na szkolenia bhp w Warszawie. Lubię Kamel24 na fb: https://www.facebook.com/Kamel24