Buty minimalistyczne

Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gife, ja generalnie rzadko biegam poniżej 4min/km ;) może kiedyś mi się zdarzyło w sandałach, nie pamiętam, ale nie widzę przeciwwskazań.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
PKO
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wczoraj doszła do mnie przesyłka z USA z Luna Sandals Leadville Pacers. Zobaczymy co z tego wyniknie :-)
Kupiłem je głównie na start w tri, bo tegoroczny start na dystansie IM70.3 i bieganie 21k w kompletnie mokrych butach (Sockwach) mnie ostro wkurzyło - pomimo słońca, tak ostro zraszali trasę że w zasadzie byłem cały czas mokry :-/

---

No to pierwsze bieganie w Leadville Pacer za mną.
Zupełnie inne to sandały niż te co sobie sam wystrugałem :-)
MGT czyli materiał na którym stopa ma kontakt z sandałem - bomba. O takie coś chodziło - antypoślizgowe niemal w 100%.

Co do prędkości, robiłem fartlek w terenie, i momentami miałem czasy w okolicy 4:30/km, co jak na mnie i ten rok treningowy (brak w zasadzie treningów na szybkość, tylko trochę siły w górach >> wynik głupiej kontuzji obu kostek w zimie), no i fakt że pierwszy raz miałem te sandałki na stopach, jest ok.

Gife zawijałbyś asfalt w tych kierpcach. Bez 2 zdań.
Chyba je polubię. Na gorące starty, gdzie przez 21k zraszają z węża strażackiego na pętlach 5 kilometrowych 4 razy (czyli łącznie 16x !) , jak znalazł :-)

Muszę trochę pokombinować z dopasowaniem pasków i odzwyczaić się od moich sandałów w których spędzam min. 12h dziennie :-D
Krzysq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:Gife, wygląda to mniej więcej podobnie we wszystkich Minimusach z jakimi miałem styczność (MR10v2, MT10v2, MR00v2), ale szczerze mówiąc nie mam problemu z jakimś mocnym grzaniem... Akurat dzisiaj nawet biegałem w MR00 i pełen relaks :P
W MT10v1 nie ma tego "pluszu".
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Krzysq pisze:
HeavyPaul pisze:Gife, wygląda to mniej więcej podobnie we wszystkich Minimusach z jakimi miałem styczność (MR10v2, MT10v2, MR00v2), ale szczerze mówiąc nie mam problemu z jakimś mocnym grzaniem... Akurat dzisiaj nawet biegałem w MR00 i pełen relaks :P
W MT10v1 nie ma tego "pluszu".
a to widziałem je, ale na pierwszy kontakt z tymi butami padło stwierdzenie w myślach, że góra tysiąc km wytrzymają.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Muszę przyznać, że Luna Sandals Leadville Pacer naprawdę fajnie się sprawdzają na mokrych leśnych duktach.
Jestem z nich coraz bardziej zadowolony :hej:

Obrazek

W porównaniu do moich własnych sandałowych DIYach, to ten model LS jest zdecydowanie bardziej elastyczny, no i stopa praktycznie przyklejona jest do sandała (nie ślizga się pomimo biegu po mokrej trawie czy ściółce). Dla mnie bomba.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ten rzemyk między paluchami nie zdziera skóry? W moich DIY zrobiłem go ze sznurowadla i nie było fajnie
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie mam problemów z tym paskiem. Ale ja chodzę w tego typu sandałach od dwóch lat. W swoich DIY użyłem alpinistycznej taśmy rurowej - 10-12mm. Nic nie trze.

Obrazek

Kupiłem sobie też LS Mono, do codziennego użytku, do pracy :-) Ten model jest z K180.pl, nieco różni się od Leadville Pacer, które kupiłem wprost z USA. Inna jest zaślepka w podeszwie buta. Nowe modele mają ją zrobioną z twardszego tworzywa, starsze mają ją zrobioną z bardziej gumowego tworzywa.

Zarąbiście się w nich chodzi, a super biega w Leadville Pacer (na kamienie super). Moim zdaniem łatwiej ustawić paski mocujące w Mono, być może przez to, że mają one elastyczny zapiętek. Nowe LS Leadville Pacer jak i Leadville czy OSO mają nieelastyczny zapiętek.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jabburowy tekst o SKORA >> http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... html#TRCuk

Może już był linkowany, tekst z początku sierpnia.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobry towar. Może to i owo był pod siebie zmienił, ale generalnie tulę je na równi z Merrelami Trail Glove, które tulę jak nic innego :)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Jojo_1
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Damian1986 pisze:A biegał ktoś może w Merrell Ascend Glove?? Z podanych parametrów wynika, że jest to coś pośredniego pomiędzy trail glove a bare access??
Recenzja Michała Merrell Ascend Glove
http://www.fun2run.pl/blog/2014/08/merr ... end-glove/
---------------------------------------
www.fun2run.pl
Obrazek
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obrazek

Może kogoś zainteresuje przecena w Sockwa.

O X8 można przeczytać nieco wyżej w tym wątku http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 20#p702048
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ImageUploadedByTapatalk1409403639.686636.jpg
ImageUploadedByTapatalk1409403656.217065.jpg
Leadville Pacer po 21k w lesie. Dają radę :-) choć dziś doświadczyłem jak ważne jest odpowiednie ustawienie pasków. Przez moment zapiętek mnie tak uciskał, że nie mogłem biec. Sekundę później po lekkiej korekcie bez problemów ruszyłem dalej :-)

Zaczynam rozumieć koncepcję tradycyjnego wiązania sandałów.

Zresztą moje pierwsze DIYe były właśnie tradycyjnie wiązane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Funky Monk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wszystko pięknie. Zatem DLACZEGO minimale kosztują tyle samo co tradycyjne żelazka? Czy ktoś mi wytłumaczy?
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Dlatego, że koszt wyprodukowania buta minimalistycznego jest podobny do produkcji buta tradycyjnego.
A na cenę buta wpływa wiele czynników, wyprodukowanie, dystrybucja, reklama, marża sklepu itp. Producent oraz sprzedawca w swoim zysku musi uwzględnić koszty poniesione na reklamację wadliwego towaru.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ