Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- fascik
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To se dziś pohasałem z F2, prócz tego, że to 30 klocków to na własnym tyłku przekonałem się czym jest legendarna "ściana" (mózg mówił leć - a nogi - a ni chu...chu)... ale nie o tym. Dobijając do brzegu:
Nowy F2 z SN zaczynającym się od trójki ma tą samą przypadłość co v2. Po mistrzowsku zaczął się rozjeżdżać od 9. km. By od 10. km zacząć świrować aż w końcu zgubić sygnał GPS. Na szczęście dystans leciał z HRM-a i w okolicach km 14 sygnał GPS wrócił. Pod koniec km 16 i na początki km 17 znów jakieś jazdy z trasą. Na wykresie prędkość w rubiTrack wygląda to dość dziwnie (a jednocześnie tak samo jak w innych moich przypadkach z F2 - skok prędkości) - załącznik.
A aktywność tu: http://connect.garmin.com/modern/activity/571633765
Nowy F2 z SN zaczynającym się od trójki ma tą samą przypadłość co v2. Po mistrzowsku zaczął się rozjeżdżać od 9. km. By od 10. km zacząć świrować aż w końcu zgubić sygnał GPS. Na szczęście dystans leciał z HRM-a i w okolicach km 14 sygnał GPS wrócił. Pod koniec km 16 i na początki km 17 znów jakieś jazdy z trasą. Na wykresie prędkość w rubiTrack wygląda to dość dziwnie (a jednocześnie tak samo jak w innych moich przypadkach z F2 - skok prędkości) - załącznik.
A aktywność tu: http://connect.garmin.com/modern/activity/571633765
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Ciekawe ciekawe. W GC wszystko wyglada w miare w normie. Jutro mam 140min lekkiego biegu w cyklu do kolejnego maratonu. Zobaczymy co będzie. Na razie nie tęsknię za 310 ani za 910xt ;P Choc jesli zawiedze mnie na maratonie to nie wiem czy nie rzuce go w kąt i nie przeprosze sie z 305tką która mnie zawiodła.
Przy okazji wiedziony ciekawoscia znalazlem fajna stronke na ktorej mozemy zobaczyc gdzie sa i będą satelity nie tylko systemu GPS http://www.trimble.com/gnssplanningonline Nie wiem o ktorej bede biegl ale moge sie zalapac na DOP ok 3.0 Ciekawe czy to spowoduje wieksze problemy z odczytem pozycji przy tej czulosci zegarka.
Przy okazji wiedziony ciekawoscia znalazlem fajna stronke na ktorej mozemy zobaczyc gdzie sa i będą satelity nie tylko systemu GPS http://www.trimble.com/gnssplanningonline Nie wiem o ktorej bede biegl ale moge sie zalapac na DOP ok 3.0 Ciekawe czy to spowoduje wieksze problemy z odczytem pozycji przy tej czulosci zegarka.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- fascik
- Stary Wyga
No właśnie na GC tego nie widać - choć jak się przełączy wykres na większy to widać anomalie także w okolicach km 6-7. Generalnie częściej analizuję plik GPX, który wrzucam do excela albo bezpośrednio czytam z rubiTrack.
Dzięki za link do stronki
Dzięki za link do stronki

- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Wystartowałem o 7:45 i przebieglem 2h:10min. Sprzęt mnie nie zawiódł, choc faktycznie pod koniec pokazywał dokładność nawet 36m! Jednak na mapce wszystko sie zgadzało. Biegłem sobie bez zaplanowanej trasy, w połowie kierując się po po prostu w strone domu wybierając co ładniejsze scieżki
Puszcza jest piękna 
Część trasy:
Musiał bym sie nauczyć jak się edytyje te wektorowe mapy i zmodyfikować gpswielkopolska do fenixa, bo OSM za malo dokladna, a gpswlkp za bardzo.
Edit: niebo mialem zachmurzone, troche popadało.

Część trasy:
Musiał bym sie nauczyć jak się edytyje te wektorowe mapy i zmodyfikować gpswielkopolska do fenixa, bo OSM za malo dokladna, a gpswlkp za bardzo.
Edit: niebo mialem zachmurzone, troche popadało.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
a propos gps wielkopolska to zassałem ją sobie do dakoty z ichniej strony i moim zdaniem jest bardzo niedokładna. Z tego co mi wiadomo to projekt został porzucony jakoś kilka lat temu a przez ten czas mnóstwo się zmieniło na ziemiach wielkopolskich. Nawet gdy spojrzałem na mapę mojej miejscowości to brak połowy ulic.
Mapy z gmaptool.eu pod fenixa moim zdaniem są bardzo dokładne, dokładniejsze niż gpswielkopolska.
Mapy z gmaptool.eu pod fenixa moim zdaniem są bardzo dokładne, dokładniejsze niż gpswielkopolska.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Nie uzywam ich do nawigacji drogowej tylko po bezdrożach. Takich sciezek jak widac na screenie nie ma na gmaptool.eu w moim regionie (zreszta aktualnie jej uzywam
). Generalnie gpswielkopolska uzywam jak wiecej dzialam w terenie. Az tak bardzo sie nie zmienia
Aktualnosci drog krajowych nie sprawdzalem
W etrexie mam pare map i jak trzeba to zmieniam.

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
nie pokazuje
dodatkowo na okrążeniach dolicza też czas przerw (np. w trakcie wycieczek rowerowych) chociaż czas aktywności pokauje ok. Jesli chodzi o czas to podobno problemem jest przesyłanie aktywności poprzez GC, być może brak danych, o których piszesz.
Gdy już połączą endomondo z GC (aktywności z GC będą automatycznie przesyłane do endomondo) być może problem zniknie - podobno ma to nastapić niedługo.

Gdy już połączą endomondo z GC (aktywności z GC będą automatycznie przesyłane do endomondo) być może problem zniknie - podobno ma to nastapić niedługo.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- fascik
- Stary Wyga
Nie pokazuje od samego początku. Pisałem do supportu Endo. Napisali, że nad tym pracują.
Co do czasu przerw - tak dolicza i nieważne czy zrobi się pauzę czy resume later.
Co do czasu przerw - tak dolicza i nieważne czy zrobi się pauzę czy resume later.
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich. Jak długo działa bateria przy włączonym tylko gps,bez żadnych innych cudaśnych ustawień??? Zastanawiam się nad Fenixem właśnie ze względu na podobno długo działającą baterię. I czy to prawda,że należy lepiej ultra biegać bez sekundowego naliczania,tylko minutowe,żeby dłużej wytrzymała???
- fascik
- Stary Wyga
Ja ostatnio zrobiłem test jadąc autem, blisko 9h - bez czujników, w standardowym zapisie zjadło mi jakieś 30-35% baterii.Marconi10 pisze:Witam wszystkich. Jak długo działa bateria przy włączonym tylko gps,bez żadnych innych cudaśnych ustawień??? Zastanawiam się nad Fenixem właśnie ze względu na podobno długo działającą baterię. I czy to prawda,że należy lepiej ultra biegać bez sekundowego naliczania,tylko minutowe,żeby dłużej wytrzymała???
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Jest i FW 3.80. Oczywiście oficjalnie żadnych bugfixów. Zaraz mam krotki szybki trening. Zobaczymy.
Changes made from version 3.70 to 3.80:
Added barometer graph scale settings. Settings->Sensors->Barometer->Plot
Added barometric pressure trend line. Enable in Settings->General->Time->Time Page->Addl. Data
Added storm alerts. Enable in Settings->Sensors->Barometer->Storm Alert
Added support for Nautical Units activity setting
Improved sensor low battery messages
Changes made from version 3.70 to 3.80:
Added barometer graph scale settings. Settings->Sensors->Barometer->Plot
Added barometric pressure trend line. Enable in Settings->General->Time->Time Page->Addl. Data
Added storm alerts. Enable in Settings->Sensors->Barometer->Storm Alert
Added support for Nautical Units activity setting
Improved sensor low battery messages
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
@małymiś
teraz to se możesz skoczyć ze swoim ambitem, też dorobiliśmy się pogodynki

teraz już nic nie przemawia za kupnem Suunto
teraz to se możesz skoczyć ze swoim ambitem, też dorobiliśmy się pogodynki

teraz już nic nie przemawia za kupnem Suunto